Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Początek Dziennika. Dom przy alabastrowej 26

Recommended Posts

• 1 month później...

Pytanie do szanownego grona. Jaki styropian najlepiej użyć do fundamentów. Grunt to piaski. :Poziom wód gruntowych na głębokości 4 metrów. Styrodur trochę drogo wychodzi. Polecacie coś innego ? https://www.obi.pl/decom/product/Yetico_P%C5%82yta_styropianowa_Gamma_Passive_033_100_mm/6229397?position=8&pageNum=1&pageSize=72 Myślałem o tym.

pozdrawiam

• 1 month później...
  • 3 weeks później...
  • 1 month później...
  • 1 month później...
  • 2 weeks później...
tak się zastanawiam. Jak zrobić odprowadzenie wody z tarasu nad garażem. I co najlepiej położyć na niego. Myślałem najpierw papa potem styropapa, na to jakaś wylewka a na wylewkę takie modułowe drewnopodobne deski tarasowe. Tylko jak najlepiej zrobić odprowadzenie wody. Może ma ktoś z Was taki taras nad garażem i ma jakieś ciekawe rozwiązanie ?

• 1 month później...
  • 4 weeks później...
Witam, czy ktoś z posiadaczy projektu przy alabastrowe 26 robił dom popdpiwniczony , pozdrawiam

Witam, ja buduję dom przy alabastrowej 26 podpiwniczony.

Ja mam za to pytanie do budujących ten dom. Czy macie drewniane słupy podpierające konstrukcję dachu? Jeżeli nie, to na czym opiera się dach? Na ścianach, czy może macie jakiś inny patent? Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź.

DSC_0038.jpg

DSC_0052.jpg

Edytowane przez Matt86

Bardzo dziękuję za odpowiedź.

Czyli macie je też w tych trzech miejscach jak w projekcie?

A jak połączyliście te słupy ze ścianami? Stosowaliście jakąś izolację? Nie ma pęknięć na ścianach tam gdzie są te słupy?

Tak dopytuję, ponieważ u Nas konstrukcja opiera się na ścianach i Nasz kierownik budowy Nas straszy, że to ryzykowne rozwiązanie, mimo grubszych belek i podwójnych jętek.

• 4 weeks później...
drodzy Forumowicze.Wiem że temat kotłów wałkowany jest milion razy. Ale przeczytałem już cały internet i nie wiem w dalszym ciągu jakiej mocy kocioł zasypowy wybrać. Do ogrzania jest 140 m 2. Dom dobrze docieplony wełny, styropiany okna 3 szybowe. Jak czytam to producenci podają że 14 kw. Znajomy z którym robiłem robiłem instalacjemówi że 10 kw wzupelności wystarczy.Może ma ktoś was dom 140 m i ma piec zasypowy i może się wypowiedzieć na ten temat jak to rzeczywistości wygląda. pozdrawiam i z góry dziękuję za pomocne odpowiedzi.

• 2 years później...