gzeho 29.02.2016 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 W mojej więźbie (stary budynek nadbudowywany) zaprojektowano kilka belek stalowych, na których będzie się opierać reszta konstrukcji. Wg konstruktora i architekta inaczej się nie da zrobić tego, co chemy zrobić, więc tak już zostanie. Architekt zaprojektował przekrój, ale wydaje mi się, że będzie problem z dużym mostkiem na tej belce stalowej. Czy możecie doradzić, jak ją zaizolować, zeby zminimalizować mostek? A także, w jaki sposób maksymalnie wyciszyć taki dach (blacha na rąbek)? Czy ten opis przekroju jest OK? Dodam, że nasz architekt został wybrany głównie ze względu na konserwatora (tu się sprawdził), poza tym jest słaby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 29.02.2016 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 w końcu ktoś ma prawidłowo zaprojektowany dach , chodzi mi o przekrój warstw i materiałów - co do izolacji belki warto czymś owinąć by nie miały bezpośredniego kontaktu z wełną ( np wiatroizolacją ) mostka chyba się nie da uniknąć możesz zastosować w koło drogie pianki o lepszej izolacyjności od wełny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 29.02.2016 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Mostek termiczny na pewno będzie ale jeżeli belka będzie od góry i od dołu osłonięta ociepleniem to mogłoby to wyglądać jak w załącznikach. Przyjąłem 5cm wełny 0,035 W/mK np. SUPERROCK, a od góry 3cm. Najlepiej pomiędzy półki dwuteownika wcisnąć twardą wełnę tak aby wypełniała go aż do środnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gzeho 02.03.2016 08:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 A jeśli udałoby mi się odchudzić tę belkę stalową (konstruktor nad tym teraz pracuje) to rozumiem, że najlepiej byłoby, gdyby miała więcej izolacji od góry niż od dołu, tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 03.03.2016 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 Zdecydowanie większa grubość od góry/strony zimnej. Twój szkic nie zawierał wymiarów więc analiza jest raczej poglądowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts