Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja belki stalowej w dachu

gzeho

Recommended Posts

W mojej więźbie (stary budynek nadbudowywany) zaprojektowano kilka belek stalowych, na których będzie się opierać reszta konstrukcji.

Wg konstruktora i architekta inaczej się nie da zrobić tego, co chemy zrobić, więc tak już zostanie.

Architekt zaprojektował przekrój, ale wydaje mi się, że będzie problem z dużym mostkiem na tej belce stalowej.

Czy możecie doradzić, jak ją zaizolować, zeby zminimalizować mostek?

A także, w jaki sposób maksymalnie wyciszyć taki dach (blacha na rąbek)? Czy ten opis przekroju jest OK? Dodam, że nasz architekt został wybrany głównie ze względu na konserwatora (tu się sprawdził), poza tym jest słaby.

przekroj.JPGOpis przekroju.JPG

w końcu ktoś ma prawidłowo zaprojektowany dach , chodzi mi o przekrój warstw i materiałów - co do izolacji belki warto czymś owinąć by nie miały bezpośredniego kontaktu z wełną ( np wiatroizolacją ) mostka chyba się nie da uniknąć możesz zastosować w koło drogie pianki o lepszej izolacyjności od wełny .

Mostek termiczny na pewno będzie ale jeżeli belka będzie od góry i od dołu osłonięta ociepleniem to mogłoby to wyglądać jak w załącznikach.

Przyjąłem 5cm wełny 0,035 W/mK np. SUPERROCK, a od góry 3cm. Najlepiej pomiędzy półki dwuteownika wcisnąć twardą wełnę tak aby wypełniała go aż do środnika.

Fig001.jpg

Fig005.jpg

Fig003.jpg