Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Eveline a jakie farby rozważasz?

Aaaa to zmienia postac rzeczy :)

U mnie za metr malowania wołaja 8 zł. Za gładzie płaciłam 8500 już z materiałem. Ja właśnie czekam na wycene farb, więc nieco się przeraziłam, że az tak, ale jak u Ciebie robocizna ponad dwa razy droższa, to wszystko jasne :)

• Odpowiedzi 250
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Miss_piggy, mam pytanko, wspominałaś że Twoja siostra zbudowała Topaza, ja zastanawiam się właśnie czy nad kuchnią nie zrobić takiego płaskiego daszku(balkonu) własnie jak w Topazie a przy okazji nie" wyprostować" kuchni, i czy własnie czy nie ma problemu z tym płaskim daszkiem - balkonowym? tzn, czy nie zacieka i jak ze stratą ciepła? będę bardzo wdzięczna za odpowiedź :)

Chyba gdzieś musiałaś mnie nie zrozumieć. Moja siostra budowała zupełnie inny dom, ale korzystam z jej kosztorysu. Jej dom to nie Topaz.

Osobiście uważam, że w Kasjopei i nie trzeba zbyt wiele zmieniać. Co do strat ciepła albo zaciekania to nie wiem. Jeszcze jesteśmy cały czas "budową".

Miss_piggy, mam pytanko, wspominałaś że Twoja siostra zbudowała Topaza, ja zastanawiam się właśnie czy nad kuchnią nie zrobić takiego płaskiego daszku(balkonu) własnie jak w Topazie a przy okazji nie" wyprostować" kuchni, i czy własnie czy nie ma problemu z tym płaskim daszkiem - balkonowym? tzn, czy nie zacieka i jak ze stratą ciepła? będę bardzo wdzięczna za odpowiedź :)

Powiem szczerze, że nie bardzo. Ja mam tę wystającą ścianę trochę płyciej osadzoną o 30 cm. (względy ustawienia na działce). Generalnie nie przeszkadza mi. Możesz zrobić szafki głębsze. A jak poprzestawiasz ściany, zrównasz je z pozostałymi to powstanie taki "klocek" a wydaje mi się, że fajnie, że ten dom jest taki nie prosty.

Moja kuchnia możliwe, że będzie dopiero za 7 tygodni. Tyle niestety muszę czekać na fronty.

Oj, to faktycznie musiałam coś pokręcić :confused: Miss piggy a Tobie nie przeszkadzało to "załamanie" ściany w kuchni? tak się cały czas zastanawiam, na pewno gdyby była całkiem prosta poprawiłby to jej ustawność.

Niestety, na fronty drewniane tyle trzeba czekać, ale myślę, że warto.
Dziękuję za odpowiedź:)7 tyg? strasznie długo.....ale fakt gdzieś już na forum czytałam, że niestety na wszystko trzeba czekać i tym samym czas "do wprowadzenia" wydłuża się , będę zaglądać i czekać na Twoją kuchnię :)

Dzisiaj wpis z serii "Wtopy". Kiedyś już zrobiłam wpis o wylewkach i układaniu styropianu pod niego. Dzisiaj o tym jak to otwory drzwiowe musieliśmy zmieniać.

Na początek wyjaśnijmy sobie co to jest węgarek. Wikipedia tak nam to tłumaczy: Węgar (węgarek) – pionowy element przy otworze okiennym lub drzwiowym otrzymany przez wysunięcie cegieł dla ścian murowanych lub dostawienie pionowych słupków dla ścian drewnianych lub kamiennych. Stanowi on oparcie dla ościeżnicy oraz uszczelnienie jej połączenia z murem.

Podobno dość powszechnym błędem/problemem przy wykańczaniu domu jest brak węgarka. U nas też był ten problem wiatrołap/garaż, sypialnia dziecka (ta blisko schodów), gabinet, łazienki. W takiej sytuacji musieliśmy/chcieliśmy dorobić je poprzez ucięcie fragmentu ściany z jednej strony i dorobieniu z drugiej.

wiatrołap/garaż

208.JPG

209.JPG

sypialnia dziecięca

210.JPG

211.JPG

212.JPG

gabinet

213.JPG

Jak widać na jednym zdjęciu powyżej nie zawsze jest to prosta sprawa. W wiatrołapie mam już położone płytki i w miejscu wycięcia mam brak płytki. Teraz będzie trudno znaleźć kogoś kto położy 1/4 płytki.

Ponadto brakuje mi 3 płytek w kotłowni, które mają stworzyć próg i oparcie dla drzwi. Nie mam płytek w garażu i tak myślę, że chyba będę musiała kogoś poprosić o położenie płytek w garażu to mi uzupełni te 3 i 1/4 płytki.

Jeśli chodzi o drzwi to się okazuje, że to nie jest taka prosta sprawa. Wymiar to wymiar i czasem trzeba parę centymetrów podkuć ściany na wysokość albo obciąć drzwi. A co zrobić jak otwór jest za niski? No niby prosta sprawa dolepić, ale co jeśli masz już zrobioną łazienkę i płytki położone? Według Pana od drzwi zrywasz płytki i kładziesz na nowo. Dżizas, że co? Noł łej! Mówię dobra, dolepimy, założy Pan opaski i zrobimy wąskie listewki przykrywające to dolepienie.

207.JPG

Kolejna wtopa to schody na strych. Myślę sobie, że jaka to filozofia, schody na strych. Jadę do Castoramy , patrzę są. Biorę dwie sztuki (mam dwa strychy), przywożę i jest super. Schody zamontowali, wchodzę na piętro i zonk. Jakiś dzyndzel wystaje z sufitu, plastikowy, masakra.

- Co to jest? - pytam

- No haczyk do otwierania drzwi.

- Kurcze, ale to brzydkie i "dziadowskie".

No, ale tak to jest jak człowiek nie zgłębił się w zakup schodów. Ze swojej strony polecam kupić schody Fakro. Mają dziurkę w drzwiach i wkłada się tam metalowy druk i otwiera. Mechanizm jest metalowy, a nie plastikowy jak mój.

206.JPG

Układanie podłóg. Pamiętajcie, że nie ważne czy malujecie przed położeniem podłóg czy nie, należy podłoże zabezpieczyć, bo później parkieciarz ma dużo roboty ze zdzieraniem szpachli albo grubych warstw farby. Podłoże musi być czyste bo inaczej będzie wybrzuszać podłogę. No i co Wy na to? Ja standardowo odpowiadam.

- Przepraszam, nie wiedziałam. Udała się to jakoś wyprostować i :)

Wracam do domu i cyk melisa na uspokojenie.

Edytowane przez miss_piggy

To deska wielowarstwowa. We wcześniejszym poście podlinkowałem nazwę. Parapety zamówione u stolarza od schodów. Będą z deski klejonej albo sklejki, generalnie nie będzie to lita deska. Możliwe, że w poniedziałek będą gotowe.
Podłoga bardzo pasuje do okien, to są deski prawda? super wyglądają, czekam na efekt końcowy ścianki telewizyjnej:) nie wiem czy pisałaś, masz już parapety wybrane?