chemik666 29.02.2016 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Witam,instalator proponuje termostaty w pokojach, lazienkach?korytarzach?Czy jest sens?Wydaje mi sie ze podlogowka nie da sie szybko sterowac wiec Pytam po co?Tlumaczy to tym ze dla pompy ciepla tak bd najlepiej.ze w jednym pomieszczeniu moze byc cieplej w innym zimniej?Jak to zrobic najlepiej dla pompy??Sam sterownik pogodowy?pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZbyszekT 29.02.2016 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Na rozdzielaczach są zaworki na każdą pętlę. Raz ustawisz i powinno wystarczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 01.03.2016 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2016 Instalator chce zarobić. Wiele wątków czytałem i potwierdza się, że regulacja podłogówki jest bardzo powolna, ale raz wyregulowana ma zapewnić komfort termiczny w pomieszczeniu. Termostaty to zbędny wydatek (choć nie dla instalatora). Mnie też przekonywały 2 osoby - instalator i serwisant kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 05.03.2016 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 Witam,instalator proponuje termostaty w pokojach, lazienkach?korytarzach? Czy jest sens?Wydaje mi sie ze podlogowka nie da sie szybko sterowac wiec Pytam po co? Tlumaczy to tym ze dla pompy ciepla tak bd najlepiej.ze w jednym pomieszczeniu moze byc cieplej w innym zimniej? Jak to zrobic najlepiej dla pompy?? Sam sterownik pogodowy? pozdr Instalatorowi radzę podziękować i odprawić. Jeżeli twierdzi, że elektrozawory będą dobre dla pompy ciepła to z dużym prawdopodobieństwem zamierza ją źle zainstalować. Unikać takich "fachowców", bo potem powstają mity o kiepsko działających pompach ciepła. Instalacja ma być jak najprostsza, żadnej zbędnej armatury, zaworów, buforów, sprzęgieł, itp, itd - wtedy będzie tanio, ciepło i bezproblemowo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAMPROTERM K. Oleś 08.03.2016 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2016 Witam,instalator proponuje termostaty w pokojach, lazienkach?korytarzach? Czy jest sens?Wydaje mi sie ze podlogowka nie da sie szybko sterowac wiec Pytam po co? Tlumaczy to tym ze dla pompy ciepla tak bd najlepiej.ze w jednym pomieszczeniu moze byc cieplej w innym zimniej? Jak to zrobic najlepiej dla pompy?? Sam sterownik pogodowy? pozdr Osobiście daję jeden termostat w pomieszczeniu, które ma największe zapotrzebowanie na ciepło, służący do odłączenia pompy. Przed pompą podłogową daję termostatyczny zawór mieszający (chyba że używany jest gotowy rozdzielacz z zespołem pompowym, wtedy już podmieszanie jest gotowe). Resztę wystarczy wyregulować na rotametrach rozdzielacza i tyle. Moim zdaniem sterowniki w każdym pokoju nie sprawdzają się, gdyż wystarczy otworzyć drzwi między dwoma pomieszczeniami o różnych nastawach temperatury i aparaturka zaczyna wariować. Żeby miało to sens, sterowniki musiałyby miecz czujniki temperatury zatapiane w jastrychu (sterowanie temperaturą płyty grzewczej, nie powietrza w pomieszczeniu), z czym się jeszcze nie spotkałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 08.03.2016 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2016 (edytowane) Po co dawać termostatyczny zawór mieszający przed pompą skoro pompa ciepła ma chodzić na jak najniższych parametrach. Odpowiedź jest w # 4. Edytowane 8 Marca 2016 przez gersik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts