jacusjacus 29.02.2016 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Witam serdecznie Problem polega na tym, że w domu 1 piętrowym na klatce schodowej w dwóch wewnętrznych rogach pojawiła się wilgoć.Budynek był ocieplony jakieś 20 lat temu.W 1 rogu przy wietrze było czuć jak wieje do środka, ogólnie mokra plama w rogu o średnicy do 10 cm - naprawa polegała na wycięciu dziury w elewacji i faktycznie cegły były ruchome tuż pod łączeniem z dachem. Wyczyściłem wszystko, pyły do odkurzacza, lekko zwilżyłem i wkleiłem je na piance. Przykleiłem nowy styropian również na piance, obciąłem ładnie i pomalowałem farbą elewacyjną. Efekt jest zdecydowanie widoczny ale jednak jeszcze troszkę wilgoć przenika do wewnątrz. Za cały sezon zimowy myłem tam tylko raz ale przed wiosną trzeba będzie jeszcze raz. Poprzedniej zimy co miesiąc musiałem psikać środkiem na pleśń. W 2 rogu sytuacja bardzo podobna, nie było ruchomych cegieł ale całą okolicę narożnika uszczelniłem pianką i na to nowy styropian, i farba. Efekt taki sam - do małej poprawki.Moje pytanie, jak to zrobić tak żeby było dobrze na dobre? Myślałem o folii w płynie, zamalować nią całe narożniki budynku. Nie jest do końca przekonany że to pomoże dlatego proszę o pomoc! Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strusp 01.03.2016 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2016 Po pierwsze ,skoro to róg domu : jak jest połączone ocieplenie dachu i ścian? Jeśli brak ciągłości, to ciężko będzie cokolwiek osiągnać, bo mostek będzie potężny. Po drugie: jaką utrzymesz tam temperature? Jak intesywnie wentylujesz ?Jeśli uda się na tyle podwyższyć temperaturę i obniżyć wilgotność powietrza, to temperatura w rogu będzie powyżej punktu 80% zawilgocenia i żaden grzyb tam się nie zadomowi .Jak masz poddasze, to bez WM/hybrydowej będzie ciężko! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacusjacus 01.03.2016 19:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2016 Witaj, wielkie dziękuję za zainteresowanie. Ocieplenie tylko na ścianie, kawałek dachu (wylewka betonowa) wystająca (10-15 cm) poza ścianę nie ocieplona.Styropian nie dochodzi szczelnie do wylewki betonowej, jest jakiś 1-2 cm dziury, na to siatka i tynk dopiero dochodzi do dachu. Temperatura na klatce schodowej między 17 a 22,23 stopnie. Mam małe okienko na pół piętrze, okno na piętrze i wyłaz dachowy. Rzadko wentyluję, raz lub dwa razy na tydzień otwieram okno na pół piętrze i wyłaz na kilka godzin.Nie ma poddasza, jest tylko wylewka a na niej folia, styropian 5cm i blacha.Nie ma żadnego systemu wentylacyjnego na klatce, w pozostałych pomieszczeniach wentylacja grawitacyjna wspierana nasadami kulowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strusp 04.03.2016 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 Masz niemal kompletnie nieocieplony wieniec i słabiutkie ocieplenie połaci dachu. Nie oczekuj cudów.Najwięcej dałoby opatulenie wieńca izolacją. Raczej trudno będzie i niezbyt tanio.Musisz jakoś podwyższyć temperaturę powierzchni w tych rogach.Folia w płynie izoluje od wody, ale tu bardziej chodzi o parę wodną.Daj od środka tynk perlitowy i zamaluj parokrotnie farbą lateksową. Zmierz wilgotnosć względną w rogach. Jak będzie za wysoka, to będziesz potrzebował zrobić wentylację klatki schodowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacusjacus 06.03.2016 20:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 Jeszcze raz dziękuję za wskazówki, na pewno zajmę się ociepleniem wieńca. O tynku perlitowym pierwszy raz słyszę ale już sporo czytałem o jego właściwościach. Nie wiem jeszcze tylko czy można go kupić czy trzeba sobie wymieszać samemu wszystkie składniki. Mam jeszcze pytanie o ocieplenia pianą poliuretanową, są firmy które się tym trudnią ale chciałbym wiedzieć czy używana przez nich piana jest taka jak te poniżej , po prostu czy używają takiej piany czy to jakaś specjalna jest? Myślałem użyć jednej z nich do dotarcia w trudne miejsca przy izolowaniu dachu, sprawdzi się ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strusp 14.03.2016 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 Są 2 rodzaje piany : otwarto i zamkniętokomórkowa. Jedna wiąże powoli, druga błyskawicznie, jedna jest paroprzepuszcalna, druga bardzo słabo przepuszcza parę. Firmy używaja obu, ale nie z puszek Tynk perlitowy gotowy można kupić , poszukaj wśród dystrybutorów producentów( Zębiec, Bełchatów, Cieszyn)- na pewnop któryś to ma w ofercie. Receptury też udostępniają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts