Damian193 01.03.2016 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2016 Witam mam pytanie do forumowiczów. Prawdopodobnie dostanę dom od mojej mamy, dom jest do wykończenia a mianowicie: fundamenty już są, ściany też, strop też już jest czyli cały parter jest już zamknięty razem z drzwiami i oknami. Prąd jest podciągnięty, gaz, woda, kanalizacja tak samo tylko trzeba zapłacić za odbiór. Moje pytanie brzmi, docelowo dom miał mieć parter, pierwsze piętro i strych, nie pamiętam czy miałoby być to poddasze mieszkalne czy sam strych. Ja osobiście nie potrzebuję pierwszego piętra i chciałbym je usunąć z planów i zaadoptować strych jako poddasze mieszkalne. Gdzie coś takiego trzeba załatwiać? Dodam tylko że budowa stanęła parę lat temu z powodów rodzinnych. Gdyby udałoby mi się to zostałoby mi tylko położenie dachu na 100 m2 domu. I to mógłby być już stan surowy zamknięty. Następne moje pytanie ile kosztuje położenie takiego dachu, położenie drugiej warstwy wylewki samopoziomującej na parterze, tynkowanie i jaką instalację grzewczą najlepiej wybrać? Dodam tylko że proszę o wyrozumiałość, bo jestem w tym wszystkim jeszcze zielony a sam fakt budowy domu mnie przeraża Chciałbym się dowiedzieć ile mniej więcej pieniędzy bym musiał zainwestować w taki dom. Rejon inwestycji to okolice Krakowa. Pozdrawiam Damian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 01.03.2016 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2016 Nie rozumiem co właściwie masz, parter z oknami bez piętra i dachu, i to stoi kilka lat? Ile lat budowa stoi? Po 3 latach wygasa pozwolenie na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damian193 01.03.2016 11:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2016 Cały parter zamknięty, początek pierwszego piętra, nie wiem ile może 50 cm. Budowa już stoi na moje oko z ponad 10 lat. Całość została przykryta deskami i na to papa z lepikiem. Czyli trzeba udać się do urzędu z prośbą o pozwolenie na wznowienie budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek88.8 01.03.2016 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2016 To najpierw musisz iść do architekta zrobić zmiany w projekcie. Chcesz obniżyć dom, zmienić jego konstrukcję a to są ważne zmiany. Oczywiście dotychczasowe wykonane prace muszą być sprawdzone. Czeka Cię wyrobienie nowego PnB ponieważ nie może być dłuższych przerw w budowie niż 3 lata. No i otrzymanie PnB jest uwarunkowane posadowieniem aktualnego stanu budowy. (chodzi o odległości od granic działki) Sam dach - konstrukcja drewniana + pokrycie to wydatek od 200zł/m2 wzwyż. Przykładowo mój dach ma 165m2 a koszt jego wykonania z materiałem wychodzi 36 tys. PS. Co Ty masz aktualnie? SS ze stropem? Czy ten budynek był już zamieszkały i prowizoryczny dach tam był? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 01.03.2016 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2016 Cały parter zamknięty, początek pierwszego piętra, nie wiem ile może 50 cm. Budowa już stoi na moje oko z ponad 10 lat. Całość została przykryta deskami i na to papa z lepikiem. Czyli trzeba udać się do urzędu z prośbą o pozwolenie na wznowienie budowy. Gdybyś chciał tylko kontynuować budowę można "utrzymać" pozwolenie poprzez odpowiednie rozciągniecie budowy wpisami w dzienniku budowy. Ale skoro chcesz zmieniać bryłę to i tak musisz zrobić nowy projekt i nowe pozwolenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
weldur 01.03.2016 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2016 do architekta sie udaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 02.03.2016 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 ... przez 10 lat " 100 razy " zmieniły się przepisy budowlane do stanu obecnego. Jeżeli Decyzja PnB wygasła, to możesz realizować nowy obiekt w oparciu o nowy Projekt Budowlany, jeżeli z możliwością wykorzystaniem istniejącej zabudowy, to oczywiście za zgodą autora projektu archiwalnego / pierwotnego z wcześniejszą inwentaryzacją stanu istniejącego oraz oceną stanu technicznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts