Ratslog 01.03.2016 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2016 Z powodu szeregu błędów, i niedomówień na etapie projektu zostałem zmuszony przenieść szambo z najwyższego punktu działki (!!!) w miejsce, które spełniało choć minimalne wymagania (tzn. odpowiednie odległości, spad, itp). Dziurę wykopano (głębokość 4m), szambo z kręgów betonowych postawiono, zakopano i podłączono. Wygląda to mniej więcej tak jak na załączonym obrazku. Z konieczności, komory te są zaraz przy zsypie na węgiel, składzie opału (około 1,8m poniżej poziomu gruntu.) i kotłowni. I stało się chyba to, czego się najbardziej obawiałem. W składzie opału i kotłowni zaczyna mi śmierdzieć. Niby szambo było uszczelniane zaprawą i takim czarnym czymś malowane (Abizol??), zaś fundamenty i ściany składu obłożone styropianem, siatką, klejem i też malowane izolacją, a jednak.... Nie widzę na razie żadnych zacieków na ścianie lecz możliwe że potencjalne przykrywa to jeszcze węgiel. W każdym razie mam kłopot. Proszę o rady co z tym zrobić, jak zapobiec przeciekaniu, pozbyć się zapachu, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 01.03.2016 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2016 Z powodu szeregu błędów, i niedomówień na etapie projektu zostałem zmuszony przenieść szambo z najwyższego punktu działki (!!!) w miejsce, które spełniało choć minimalne wymagania (tzn. odpowiednie odległości, spad, itp). Dziurę wykopano (głębokość 4m), szambo z kręgów betonowych postawiono, zakopano i podłączono. Wygląda to mniej więcej tak jak na załączonym obrazku. Z konieczności, komory te są zaraz przy zsypie na węgiel, składzie opału (około 1,8m poniżej poziomu gruntu.) i kotłowni. I stało się chyba to, czego się najbardziej obawiałem. W składzie opału i kotłowni zaczyna mi śmierdzieć. Niby szambo było uszczelniane zaprawą i takim czarnym czymś malowane (Abizol??), zaś fundamenty i ściany składu obłożone styropianem, siatką, klejem i też malowane izolacją, a jednak.... Nie widzę na razie żadnych zacieków na ścianie lecz możliwe że potencjalne przykrywa to jeszcze węgiel. W każdym razie mam kłopot. Proszę o rady co z tym zrobić, jak zapobiec przeciekaniu, pozbyć się zapachu, itp. [ATTACH=CONFIG]348467[/ATTACH] Wykopac. Wstawić dobre szambo monolityczne. Kto to widział dzisiaj robić szambo z kregów. Tego sie nie da w 100% uszczelnic W czasie zasypywania sie rozszczelnilo chocby. Malowanie nie pomoze jesli miedzy kregami cienkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKRK45 05.03.2016 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 A założony masz odpowietrznik ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bruto 05.03.2016 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 Skoro czuć przykry zapach to nie ma innej opcji niż ściek który przedostał się do bryły budynku. Woda zawsze płynie po najmniejsze linii oporu i najwyraźniej gdzieś sobie znalazła nieszczelność w konstrukcji zarówno szamba jak i budynku. Opcje są trzy:1. Można pobawić się w doszczelnienie konstrukcji budynku - najbardziej czasochłonna zabawa i jeżeli nie było dotychczas większego problemu z wodą gruntową to chyba nie ma sensu 2. Można pobawić się w doszczelnienie kręgów. Aczkolwiek nie wiadomo czy dennice były monolityczne (bo tam może być problem) i nawet jeżeli doszczelni się połączenia na kręgach niewiadomo czy ściek nie przesiąka w innym miejscu przez przesiąkniętą ścianę betonową o pochodzeniu której niewiele wiemy. Dodatkowo kopać teraz na kilka metrów wokół szamba? Eeeech. 3. Rozwiązanie zaproponowane przez Jastrzębia - monolityczny zbiornik. Rozwiązanie najbardziej pewne. Przy okazji - jeżeli przy szambie są okna lub drzwi zewnętrzne do pomieszczeń przeznaczonych na pobyt ludzi w odległości mniejszej niż 5 m - to tylko pogratulować wiedzy dla projektanta. I niekoniecznie muszą to być okna wyłącznie na ścianie równoległej do kręgów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts