Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż elewacji drewnianej na ociepleniu

Recommended Posts

Przymierzam się w końcu do montażu elewacji. Projekt zakłada, że cała chałupka będzie w stodołowatym klimacie i elewacja w 90% będzie pokryta deską modrzewiem syberyjskim.

Zastanawiam się tylko nad technicznym sposobem montażu takiej elewacji. Na ścianie mam 20 cm styropianu. Na razie wymyśliliśmy, że łaty, do których będziemy kręcić elewację, przykleimy do siatki a dodatkowo umocujemy szpilkami wklejanymi na kotwę chemiczną. Tyle że 20 cm to spora grubość. Zastanawia mnie czy będzie to wystarczająco sztywne.

Ma ktoś może jakiś pomysł? realizował coś podobnego u siebie? Będę wdzięczny za podpowiedzi

• 2 weeks później...
Nie wiem, okładzina z modrzewia syberyjskiego, profil romb.

Nie znając wagi deski, trudno będzie dobrać odpowiednie zamocowanie. Można zastosować kołek ramowy (http://www.zamocowania.pl/kolki-rozporowe-ramowe-dlugie/kolki-rozporowe-ramowe-dlugie-epsx-z-wkretem/1105-3008.html) mocując łatę do ściany "na przestrzał". Warto jednak wiedzieć z jakiego materiału wykonano ścianę, bo w nie każdy materiał w/w kołek powinien być osadzany. Ewentualnie szpilki na chmię. Sugerował bym jednak aby łaty mocować na uprzednio "zazbrojoną" termoizolację. Dzięki temu unikniesz pływania łat i łatwiej Ci je będzie wypionować.

Nie znając wagi deski, trudno będzie dobrać odpowiednie zamocowanie. Można zastosować kołek ramowy (http://www.zamocowania.pl/kolki-rozporowe-ramowe-dlugie/kolki-rozporowe-ramowe-dlugie-epsx-z-wkretem/1105-3008.html) mocując łatę do ściany "na przestrzał". Warto jednak wiedzieć z jakiego materiału wykonano ścianę, bo w nie każdy materiał w/w kołek powinien być osadzany. Ewentualnie szpilki na chmię. Sugerował bym jednak aby łaty mocować na uprzednio "zazbrojoną" termoizolację. Dzięki temu unikniesz pływania łat i łatwiej Ci je będzie wypionować.

Co masz na myśli pisząc o "zazbrojonej" termoizolacji?

Odpowiadając najkrócej = siatka + klej.

A bardziej szczegółowo, na przykład tutaj jest to bardzo dobrze opisane: http://budinpol.com.pl/pl/klejenie_i_zbrojenie_plyt_termoizolacyjnych_w_systemach_ocieplen_baumit/548/

No dobra ale to będzie spory ciężar. Sie boję żeby podczas halnego elewacja mi nie odleciała razem ze styropianem

Jaki jest koszt modrzewia? Jak całościowo wyszła Cię elewacja?

Orientowałeś się ile wykonananie tej elewacji kosztowałoby gdybby realizowała to firma?

No i gdzie zakupowałeś materiał

Szacuje ze drewno to ok 80-100 PLN/m2 Robić chyba będę sam etapami. Tu chyba filozofii nie ma wielkiej?

No dobra ale to będzie spory ciężar. Sie boję żeby podczas halnego elewacja mi nie odleciała razem ze styropianem

Stąd też pytałem wcześniej o wagę desek (okładziny). Jeśli odpowiednio zakotwisz elementy mocujące (kołki ramowe / szpilki na chemię) w murze - nie powinno nic się stać. Zastosuj tak długie w/w elementy montażowe aby po przejściu przez styropian i łatę, weszły w mur minimum 8cm. (im więcej tym pewniej).

Poprzez przykręcanie śrub w kołek ramowy możesz sobie wypionować idealnie podkonstrukcję pod deskę (okładzinę).

PS: mieszkam nad morzem, tutaj halnych nie ma tak więc nie znam "możliwości" takiego wiatru z praktyki ;)

Edytowane przez EcoTeak