Przewas 01.03.2016 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2016 Przymierzam się w końcu do montażu elewacji. Projekt zakłada, że cała chałupka będzie w stodołowatym klimacie i elewacja w 90% będzie pokryta deską modrzewiem syberyjskim.Zastanawiam się tylko nad technicznym sposobem montażu takiej elewacji. Na ścianie mam 20 cm styropianu. Na razie wymyśliliśmy, że łaty, do których będziemy kręcić elewację, przykleimy do siatki a dodatkowo umocujemy szpilkami wklejanymi na kotwę chemiczną. Tyle że 20 cm to spora grubość. Zastanawia mnie czy będzie to wystarczająco sztywne. Ma ktoś może jakiś pomysł? realizował coś podobnego u siebie? Będę wdzięczny za podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKRK45 03.03.2016 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 Witaj , może to coś pomoże ... http://muratordom.pl/budowa/elewacje/deski-na-elewacji,20_9492.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 04.03.2016 13:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 Witaj , może to coś pomoże ... http://muratordom.pl/budowa/elewacje/deski-na-elewacji,20_9492.html dzięki, trochę się orientowałem w temacie. Pozostają mi konsole lub zabawa ze szpilami. Nawet nie chodzi mi o mostki, tylko w chorobę zabawy bo tych szpi gęsto trzeba będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKRK45 05.03.2016 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 Ale jak już się POMĘCZYSZ , to ile satysfakcji będzie z samodzielnie wykonanej pracy ... Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EcoTeak 13.03.2016 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 Czy znasz wagę 1m2 okładziny z tych desek? Jaki rozstaw łat przewiduje instrukcja montażu tej elewacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 13.03.2016 13:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 Czy znasz wagę 1m2 okładziny z tych desek? Jaki rozstaw łat przewiduje instrukcja montażu tej elewacji? Nie wiem, okładzina z modrzewia syberyjskiego, profil romb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ehtele 21.03.2016 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2016 Jaki jest koszt modrzewia? Jak całościowo wyszła Cię elewacja?Orientowałeś się ile wykonananie tej elewacji kosztowałoby gdybby realizowała to firma? No i gdzie zakupowałeś materiał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EcoTeak 21.03.2016 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2016 Nie wiem, okładzina z modrzewia syberyjskiego, profil romb. Nie znając wagi deski, trudno będzie dobrać odpowiednie zamocowanie. Można zastosować kołek ramowy (http://www.zamocowania.pl/kolki-rozporowe-ramowe-dlugie/kolki-rozporowe-ramowe-dlugie-epsx-z-wkretem/1105-3008.html) mocując łatę do ściany "na przestrzał". Warto jednak wiedzieć z jakiego materiału wykonano ścianę, bo w nie każdy materiał w/w kołek powinien być osadzany. Ewentualnie szpilki na chmię. Sugerował bym jednak aby łaty mocować na uprzednio "zazbrojoną" termoizolację. Dzięki temu unikniesz pływania łat i łatwiej Ci je będzie wypionować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayek 21.03.2016 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2016 Nie znając wagi deski, trudno będzie dobrać odpowiednie zamocowanie. Można zastosować kołek ramowy (http://www.zamocowania.pl/kolki-rozporowe-ramowe-dlugie/kolki-rozporowe-ramowe-dlugie-epsx-z-wkretem/1105-3008.html) mocując łatę do ściany "na przestrzał". Warto jednak wiedzieć z jakiego materiału wykonano ścianę, bo w nie każdy materiał w/w kołek powinien być osadzany. Ewentualnie szpilki na chmię. Sugerował bym jednak aby łaty mocować na uprzednio "zazbrojoną" termoizolację. Dzięki temu unikniesz pływania łat i łatwiej Ci je będzie wypionować. Co masz na myśli pisząc o "zazbrojonej" termoizolacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EcoTeak 21.03.2016 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2016 Odpowiadając najkrócej = siatka + klej.A bardziej szczegółowo, na przykład tutaj jest to bardzo dobrze opisane: http://budinpol.com.pl/pl/klejenie_i_zbrojenie_plyt_termoizolacyjnych_w_systemach_ocieplen_baumit/548/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 21.03.2016 12:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2016 Odpowiadając najkrócej = siatka + klej. A bardziej szczegółowo, na przykład tutaj jest to bardzo dobrze opisane: http://budinpol.com.pl/pl/klejenie_i_zbrojenie_plyt_termoizolacyjnych_w_systemach_ocieplen_baumit/548/ No dobra ale to będzie spory ciężar. Sie boję żeby podczas halnego elewacja mi nie odleciała razem ze styropianem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 21.03.2016 12:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2016 Jaki jest koszt modrzewia? Jak całościowo wyszła Cię elewacja? Orientowałeś się ile wykonananie tej elewacji kosztowałoby gdybby realizowała to firma? No i gdzie zakupowałeś materiał Szacuje ze drewno to ok 80-100 PLN/m2 Robić chyba będę sam etapami. Tu chyba filozofii nie ma wielkiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EcoTeak 21.03.2016 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2016 (edytowane) No dobra ale to będzie spory ciężar. Sie boję żeby podczas halnego elewacja mi nie odleciała razem ze styropianem Stąd też pytałem wcześniej o wagę desek (okładziny). Jeśli odpowiednio zakotwisz elementy mocujące (kołki ramowe / szpilki na chemię) w murze - nie powinno nic się stać. Zastosuj tak długie w/w elementy montażowe aby po przejściu przez styropian i łatę, weszły w mur minimum 8cm. (im więcej tym pewniej). Poprzez przykręcanie śrub w kołek ramowy możesz sobie wypionować idealnie podkonstrukcję pod deskę (okładzinę). PS: mieszkam nad morzem, tutaj halnych nie ma tak więc nie znam "możliwości" takiego wiatru z praktyki Edytowane 21 Marca 2016 przez EcoTeak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayek 21.03.2016 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2016 Szacuje ze drewno to ok 80-100 PLN/m2 Robić chyba będę sam etapami. Tu chyba filozofii nie ma wielkiej? Mnie też czeka obicie domu drewnem, ale dopiero w przyszłym roku. Zobaczę jak Ci wyjdzie i zdecyduję czy robić samemu czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts