Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pęcherze po nałożeniu gładzi

SkyDave

Recommended Posts

Witam, was wszystkich.

A więc od początku. Postanowiłem przemalować pokój z jaśniejszego na ciemniejszy kolor. Malując wszystko białą farbą gruntującą w niektórych miejscach zaczynały wychodzić pęcherze. Po tym fakcie postanowiłem zdrapać starą farbę na tyle ile jest to konieczne dostając się do starej gładzi. Starej gładzi nie ruszałem (pod nią są jeszcze chyba 2 warstwy starej farby). Po wszystkim odpyliłem ściany i zacząłem gruntować cekolem dl-80. Zauważyłem że po gruntowaniu w niektórych miejscach na starej gładzi powstały pęcherze, tak samo na starej farbie. Dużo ich nie było, pęcherze usunąłem i poczekałem do wyschnięcia. Następnego dnia czyli dzisiaj postanowiłem położyć gładź (megaron super finisz gt 120). Po nałożeniu +- 10 min w niektórych miejscach zaczęły wyskakiwać pęcherze, starałem się je "rozsmarować" ale i tak wyskakiwały w tych miejscach ponownie. Co robić, czego to może być wina? Myślałem żeby po wyschnięciu te pęcherze usunąć i na nowo w tych miejscach nałożyć gładź, ale to nie jest za dobry pomysł raczej , nawet jak jakimś cudem gładź tam złapie to podczas malowania może mi wszystko przykleić się do wałka, a wtedy chyba wyjdę z siebie. Jakieś pomysły?

Czyli muszę wszystko zdrapać łącznie ze starą gładzią? Nie ma jakiegoś preparatu który po nałożeniu by to jakoś wszystko oddzielił? Żebym nie musiał tego drapać? Jaka może być przyczyna powstawania tych pęcherzy? I ostatnie pytanie, zna ktoś może jakiś lepszy sposób na szybkie usuwanie starej farby niż szpachelka?

możliwe że przy zacieraniu tej dziury upychasz tam rownież powietrze, dlatego pęcherz wraca. Trudno jest ocenić te pęcherze tylko po opisie. Przedewszystkim Megaron super finisz nie służy do wypełniania tak głębokich ubytków, ale jak już go masz to na tą chwile proponuje odczekać do wyschniecia, przeskrobać i zaszpachlować jeszcze raz, później zagruntować, najlepiej kilka razy, może być mokre na mokre i malować, i farba nie powinna zawijać sie na wałku.

Tak jak kolega wyżej pisze, na tym megaronie pewnie pisze, ze max. grubość warstwy 1mm lub 2mm, jak upchasz do dziury 5mm to będzie schło i schło, a na końcu wyleci.

Ja jednak obstawiam skrobanko wszystkiego, nie wiem co to masz za grunt, może ceresit c17 dałby rade, ale to takie gdybanie, nie widząc ściany. Latami ktoś robił po najmniejszej sile oporu i w końcu to wyszło, pewnie na samym spodzie jeszcze jakaś kredowa farba albo co.

Tak jak kolega wyżej pisze, na tym megaronie pewnie pisze, ze max. grubość warstwy 1mm lub 2mm, jak upchasz do dziury 5mm to będzie schło i schło, a na końcu wyleci.

Ja jednak obstawiam skrobanko wszystkiego, nie wiem co to masz za grunt, może ceresit c17 dałby rade, ale to takie gdybanie, nie widząc ściany. Latami ktoś robił po najmniejszej sile oporu i w końcu to wyszło, pewnie na samym spodzie jeszcze jakaś kredowa farba albo co.

Na megaronie jest napisane maksymalna grubość od 3 do 7mm, Teraz mam nałożone maksymalnie 3mm. Przed chwilą usunąłem jeden z pęcherzy, oderwał się razem z poprzednią farbą. Czyli już mam odpowiedź, czeka mnie dalsze drapanie całego pokoju. Masakra. I pomyśleć że miało to być tylko szybkie malowanie pokoju. Dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam ;)

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Szanowny Panie,

proponuję przeprowadzić test przyczepności starej warstwy farby. W tym celu należy wykonać na ścianie nacięcia nożykiem tapeciarskim - nacięcia krzyżowe w kształcie siatki. Następnie przyklejamy w tym miejscu taśmę malarską po czym energicznie ją zrywamy. Zerwanie wymalowania na całej powierzchni będzie konieczne, jeśli na taśmie zostanie większość farby z nacięcia. W celu usunięcia starej powłoki malarskiej najlepiej zmoczyć ją wodą i z chwilą powstawania pęcherzy zrywać szpachelką.

Z opisu wynika, że problemy występujące z odpadaniem mogą być wywołane dużym ciężarem kilku nałożonych już warstw wyrobów. Przy usuwaniu trzeba więc pamiętać o zerwaniu tych warstw.

Kolejny etap to oczyszczenie ściany i zagruntowanie jej ACRYL-PUTZ® GP 41 Grunt polimerowy głęboko penetrujący. Następnie całą ścianę wygładzamy gładzią ACRYL-PUTZ® FS 20 FINISZ w 2-3 warstwach. Po przeszlifowaniu i odpyleniu gruntujemy powierzchnię ACRYL-PUTZ® GU 40 Grunt polimerowy uniwersalny, a przed malowaniem nawierzchniowym pokrywamy emulsją podkładową Śnieżka Grunt.

Pozdrawiam serdecznie,

E-rzecznik FFiL Śnieżka