Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kuchnia w pomieszczeniu bez komina wentylacyjnego??


Recommended Posts

Witam,

przeszukałam forum, ale nie znalazłam jednoznacznej odpowiedzi...

Chciałabym się dowiedzieć, czy jest możliwe przeniesienie kuchni (z kuchenką gazową na butlę) do pomieszczenia, w którym nie ma komina wentylacyjnego. Ze strony prawnej wiem, że nie. Pytanie wobec tego, co musiałabym zrobić, żeby móc tą kuchnię tam zrobić. Dla zobrazowania załączam schemat

 

Z góry dziękuję za rady i odpowiedzi

obecnie.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

zmienić kuchnię na elektryczną

 

Co to zmienia czy jest kuchnia gazowa czy elektryczna? Wilgotna para podczas gotowania tak czy inaczej będzie się wydzielać i skraplać. Wentylacja ma za zadanie wymienić i osuszyć powietrze aby nie wychodził grzyb w pomieszczeniu. Jedynie przy elektrycznej nie ma oparów od spalania gazu ale wilgoć zostaje.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To co pokazujesz przy okapie może być, ale to za mało powinien być drugi kanał wentylacyjny z pomieszczenia. Dziura w ścianie +wentylator pewnie da radę ( w teorii) praktycznie taka dziura pizga zimnym w zimie, samo nie działa wymaga prądy, huczy.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sa wentylatory 5W... >100m3/h ciche...

 

Dlaczego musi byc drugi kanal? Dlaczego nie moze wywiew sie odbywac przez okap caly czas a moc wentylatora zwiekszona podczas gotowania?

 

Alternatywnie wywiew w scianie z wentylatorem i tak jak na rysunku okap osobno.

 

A co zmieni komin? Zapewni odpowiednia wymiane powietrza i bedzie bez halasu?

 

Czy mowisz o budowie komina i nasadzie wywiewnej ? ( nie brzmi tanio a i trudne do zrealizowania z tego co tu przedstawiono )

 

Wtedy rozumiem nadal jeden kanal do okapu a osobny do wentylacji?

 

Dlaczego dziura pizga zimnym w zimie?

Nikt nie napisal ze dziura dziala sama... przynajmniej nie ta w scianie...

myslalem ze to oczywiste ;)

 

Wywiew z pomieszczenia powinien być pod sufitem a nie na wysokości ~1,8-2m. Co do wentylatorów wiem że są takie nawet mam kilka takich w swoich pomieszczeniach i każdy z nich słychać jak pracuje, wiadomo nie jest ryk odrzutowca ale szum który mnie osobiście drażni. Draczego wieje nimi zimno bo przez dziury w ścianie zawsze wieje jak jest wiatr i zimno. Mam na zewnątrz żaluzje opadające mam w wentylatorach takie klapki co niby zamykaja się jak wieje do środka i ogólnie przy wietrznej pogodzie nie do końca zdaje to egzamin.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A to ja usunie :)

 

Okap do końca nie usunie. Okap usuwa parę tylko w czasie swojej pracy jednak nie zawsze owa para trafia tylko pod okap. Kratka wentylacyjna powinna być pod sufitem. Lub max kilka cm poniżej sufitu, nie pamiętam dokładnie ile ale sam okap nie da rady. Albo went grawitacyjna lub mechaniczna z reku lub bez. W każdej kuchni i pomieszczeniach narażonych na wilgoć i spaliny. To nie tylko gołe przepisy ale samo życie. JEŚLI NIE CHCESZ MIEĆ WILGOCI I GRZYBA W DOMU TO MUSI BYĆ WENTYLACJA. KONIEC I KROPKA. A autor wątku zrobi jak uważa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co to zmienia czy jest kuchnia gazowa czy elektryczna? Wilgotna para podczas gotowania tak czy inaczej będzie się wydzielać i skraplać. Wentylacja ma za zadanie wymienić i osuszyć powietrze aby nie wychodził grzyb w pomieszczeniu. Jedynie przy elektrycznej nie ma oparów od spalania gazu ale wilgoć zostaje.

 

Ja nie mam komina, mam wentylację z reku, wystarcza. Dodatkowo w samym aneksie nie mam nawet okapu, którego nie cierpię. Wyciągam zwykłymi anemostatami + dodatkowy z "turbo" jak sie coś przypali. Biały sufit nad kuchnią po 3 latach nadal biały.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja nie mam komina, mam wentylację z reku, wystarcza. Dodatkowo w samym aneksie nie mam nawet okapu, którego nie cierpię. Wyciągam zwykłymi anemostatami + dodatkowy z "turbo" jak sie coś przypali. Biały sufit nad kuchnią po 3 latach nadal biały.

 

Nie masz komina ale masz wentylację mechaniczną z reku. To rozwiązanie bardzo dobre, lepsze od typowego komina. Wentylacja w kuchni jest i to jest najważniejsze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...