Arek99 11.07.2002 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2002 Jak w temacie - co jest lepsze/tańsze ściany fundamentowe betonowe monolityczne, czy też murowane z bloczków. Przypuszczam, że z dobrego betonu monolit jest lepszy ale raczej droższy niż z bloczków. Podzielcie się swoimi doświadczeniami, z czego Wy robiliście i dlaczego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbhp 11.07.2002 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2002 ja na fundamenty swojej chaty kupiłem dwie wywrotki słupków betonowych 15/15 zbrojonych prętem fi 12 wykorzystywanych w drogownictwie kiedyś do osadzania barier energochłonnych na wzniesieniach i urwiskach . i właśnie z tego po wylaniu ław wykonałem fundament układając słupek obok słupk a w środek beton. i tak kolejne warstwy.szerokość fondamentu 40 cm. Zakończyłem to wylewką wyrównującą ok 15cm.Wspomnę że ławy są posadowione na gruncie gliniasto piszczystym z przewagą gliny.Koszt ok 700 zł z transportem na miejsce + cement piasek i własna robocizna + pomoc brata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HARY 11.07.2002 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2002 Czy mógłbyś podać więcej szczegółów. Gadzie kupiłeś słupki, czy były one wykorzystane jako szalunek i jaki obwód mają Twoje fundamenty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodex 11.07.2002 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2002 jestem zwolennikiem fundamentów z betonu przygotowanego na placu budowy, bo najtaniej. beton z gruchy jest napewno lepszy. więc damy mu gwarancje na 500 lat a takiemu z betoniarki na 400. co do kosztow to polowe taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbhp 15.07.2002 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2002 Słupki betonowe kupiłem u kolegi z placu wycofanych z eksploatacji materiałów drogowych za cenę złomu betonowego, a obwód fundamentów 45 mb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 16.07.2002 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2002 Monolit jest na pewno tańszy, choć oszczędności mogą pójśc na szalunek, jeśli nie ma się co z nim zrobić. Jak mnie natomiast uświadomił jeden majster - bloczki lepiej "pracują". Jeśli fundament monolityczny się osuwa to pęka raz a "dobrze" - w jednym miejscu i z dużym przemieszczeniem (szeroka bruzda). A co za tym idzie może też wyżej pękać ściana domu. Bloczki natomiast mogą rozłozyć tę pracę na wiele małych pęknięć, nieistotnych od strony zaburzenia konstrukcji budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jim 17.07.2002 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2002 Ja przed miesiacem skonczylem wyleanie fundamentów.Mam około 82 m (w sumie) ścian fundamentowych. Same bloczki by kosztowaly mnie 6700 zl. Material na beton (sam urabialem) kosztowal mnie połowe. Deski na szalunki pozniej napewno wykorzystasz np przy stropach, dachu. PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek99 17.07.2002 07:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2002 Dzięki, ale betonu na pewno nie będę sam urabiał - nie dlatego że mi się nie chce, ale dlatego, że w warunkach "domowych" nigdy nie uzyskasz betonu takiej klasy i jakości, który dostaniesz z wytwórni betonów, czyli lany z gruchy - chodzi o frakcje kruszywa, dodatki chemiczne, plastyfikatory, itp. Staję przed wyborem bloczki, albo beton z gruchy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wob 17.07.2002 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2002 Ponieważ też mam zamiar robić beton na budowie podpowiedzcie mi proszę koledzy Jim i Bodex w jakich proporcjach mieszaliście składniki, tj. beton : kruszywo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 18.07.2002 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2002 Aby zrobić ścianę fundamentową z bloczków trzeba wybrać koparką ziemię spod całego domu do poziomu ław. I oczywiście później z powrotem zasypać do poziomu 0. Jest to kolejny dodatkowy koszt, dlatego chyba zdecyduję się jednak na monolit. Mam stabilny, suchy, piaszczysty grunt, więc nie obawiam się nadmiernej pracy fundamnetów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 18.07.2002 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2002 Acha, mój majster mówił, że kręcenie betonu na fundamenty na budowie przynosi niewielkie oszczędności a duże ryzyko. Po pierwsze takie, że beton będzie niejednorodny (różne proporcje, różny czas kręcenia). Betoniarka jest za mała aby zapewnić jednorodność w dużej objętości i powtarzalność parametrów betonu przy różnych kręceniach nawet przy zachowaniu aptekarskich proporcji z kręceniu z zegarkiem w ręku. Po drugie - i według niego ważniejsze - że zanim się ten cały beton wykręci i wyleje to już pierwsze kręcenia/wylania będą się wiązały a zatem fundamnet będzie rozwarstwiowny! Jest oczywiście i na to rozwiąznaie: 2 albo 3 betoniary i zagoniona cała rodzina. Mówił jednak, że pod stodołę czy garaż to by takie fundamenty zrobił ale nie pod dom... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 18.07.2002 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2002 Pracowalem kilka lat w firmie melioracyjnej,budowaliśmy przepompownie,studnia wielkości bloku ściana 1m grubości.Kręciliśmy beton w betoniarce 500l zalewaliśmy tę studnie 4 doby bez przerwy do tego zagęszczarka.Studnia stoi ijest szczelna,o rozwarstwieniu nie ma mowy,Ważne jest by nie przerywać prac. Czas wiązania betonu to ok.1,1\2godz.w tym czasie jestem w stanie wlać kolejną porcję nawet z małej betoniarki-ważniejsze jest odpowiednie zagęszczenie masy.Z betoniarni co prawda jest prościej bo szybciej,ale czy taniej?Mario Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luna_tyk 18.07.2002 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2002 Serio chcecie zajechać siebie i rodzinę, a po rozszalowaniu mozolnie zacierać raki w ścianie fundamentowej ? Policzmy:- robicie składowisko pospółki, żwiru- wznosicie magazyn na cement- doprowadzacie "siłę", bo na 220 to nie uciągnie...- kręcicie mozolnie coś, co "fachowcy" nazywają "betonem"- zasuwacie z taczkami po budowie, rozchlapując wyrób po okolicy- po rozszalowaniu mozolnie zacieracie raki, inaczej mówiąc dziury Albo:- kupujecie beton określonej klasy w betoniarni po ile ? 400 zł/m3 ?- w ciągu 2-3 godzin macie zalane fundamenty betonem, a nie "betonem"... Policzcie sobie [ Ta Wiadomość była edytowana przez: Luna_tyk dnia 2002-07-18 22:26 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 18.07.2002 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2002 Ja nie chcę nikogo zajeżdzać, z wyjątkiem działki, przez którą przejedzie parę gruszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodex 18.07.2002 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2002 jestem zwolennikiem maksymalnych oszczędności na etapie budowy stanu surowego. stąd moje zdanie by beton na fundamenty "kręcić" na placu budowy. to ze beton z wytwórni jest lepszy chyba pisałem, wydaje mi sie ze nie jest mocniejszy czy trwalszy o 100% a o tyle jest droższy . sprawna ekipa 4 osobowa + jedna betoniarka 150 litrów jest w stanie w ciągu jednego dnia zalać fundamenty normalnego domu. Widzialem popękane fundamenty lane z gruszki na osiedlu, gdzie byly tez niepopękane fundamenty lane z betoniarki. znam wielu kierowników budowy, majstrów którzy lubią drogie rozwiązania, i mają racje drogie rozwiążania są dobre pod warunkiem że kasa jest niewyczerpalna. Płakać sie chce gdy oglądam budynki w których fundamenty kosztowały kilkadziesiąt tysięcy a podłoga w salonie układana jest przez ukraińskiego majstra z paneli podłogowych po 14,99 kupionych w wyprzedarzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodex 18.07.2002 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2002 ckwadrat! fajny ten majster dla którego połowe taniej to niewielka oszczędność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 18.07.2002 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2002 Mój majster mówił, że w takie dni jak teraz 1 betoniara nie wystarczy... c^2 PS. Też jestem przymusowym zwolennikiem maksymalnych oszczędności ale nie za wszelką cenę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodex 18.07.2002 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2002 odnosze wrazenie ze powinienes pogonić majstra. on pewnie celebrował by prace przez kilka tygodni. w kilka tygodni zarabia się więcej niz przez jeden dzień, ale pewnie jest zbyt leniwy by stanąć przy betoniarce więc chce miec problem z głowy w dwie godzinki bo tyle trwa sprawne wylanie fundamentow z gruchy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luna_tyk 19.07.2002 04:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2002 Bodex, nie mieszajmy pojęć:- popękane fundamenty, to fundamenty źle wykonane. Najczęściej przekopane, później ponownie zasypane bez należytego zagęszczenia. Ani betoniarnia, ani beton robiony na budowie zasadniczo nic z tym wspólnego nie mają.- jasne, zasobność własnej kasy ma znaczenie decydujące, i nie będę nikogo namawiać do wydawania pieniędzy, których jemu brakuje- uważam jednak, że korzyści z kupienia podstawowego materiału, jakim jest beton na ławy i ściany fundamentowe - uzasadniają taki wydatek. Dobra betoniarnia da Ci beton i 4 razy mocniejszy od kręconego na budowie - jeśli tylko zechcesz.- betony też się projektuje. Zależnie od przeznaczenia dobiera się skład kruszywa, jego uziarnienie, rodzaj cementu, ilość wody, ewentualnie typ dodatków. Betoniarnie mają receptury, a kontrola ich działania przebiega w laboratoriach, gdzie zgniatane są próbki. Na budowie najczęściej masz pospółkę, a jako miernik masz szuflę Józka. A Józek już za młodu słyszał, że na betoniarkę to ma sypnąć tyle szufli. Dlatego o takim wyrobie piszę "beton", a nie beton. Stąd moje negatywne nastawienie.Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 19.07.2002 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2002 Bodex - majster jest na pewno fajny (bez cudzysłowów) bo nie "wpuścił" mnie w bloczki. Lojalnie powiedział, że musiałbym wtedy doliczyć więcej za robociznę (cały koszt budowy powiększyłby aż o 1000 zł), wykop koparką (też pewnie ok. 1-2 tys.), no i same bloczki też sa raczej droższe (ok. 2 zł za szt.) niż sam beton, a jakość ich tak naprawdę nie do końca jest sprawdzalna. Uważam zatem, że i tak poczyniłem spore oszczędności. No chyba, że jeszcze mi się coś zmieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts