buniek 20.07.2004 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2004 Hej, ekipa zaczęła budować mi dom. W projekcie jest duża lukarna użytkowa podwieszana na drewnianych kolumnach (dwie pary klolumn o przekroju kwadratowym 20x20), co tworzy na poziomie parteru milutki zadaszony taras. Architekt nie opisał w projekcie dokładnie sposobu umocowania kolumn w fundamencie. Kierownik budowy zasugerował kolumny wpuszczone w ceowniki stalowe, zakotwione w fundamencie. Jednak ceowniki te mają wychodzić jakieś 10 cm ponad poziom posadzki tarasu (takie rozwiązanie, tylko w innej skali na pewno widzieliście przy drewnianych słupach płotu). Te wystające ponad posadzkę cewniki obejmujące słupy, to porażka estetyczna. Widywałem inne rozwiązanie słupy przykręcone od spodu do stalowej stopki zespawanej z prętem (słup jakby unosi się ze 3 cm nad posadzką), pręt zaś umocowany w fundamencie. Zgłosiłem pomysł kierownikowi, ale ten mówi, że się obawia, iż konstrukcja będzie "pływała", bo to nie jakaś tam lukarenka, tylko spora lukarna użytkowa. Poradźcie bo jutro mają wylewać fundamenty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 20.07.2004 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2004 u mnie nie ma żadnego ceownika, nie wiem dokładnie jak to jest przymocowane, ale bardziej przypomina ten Twój pomysł. A opiera się na tym niezła część dachu garażu, na którym leży dachówka cementowa. Słupy też są chyba 20x20. I wierz mi nie są one tylko ozdobą ! Ponadto pomiędzy betonem a słupem jest kawałek papy jako izaolacja. Cz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MM1719499045 20.07.2004 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2004 Buniek masz rację, nie pozwól "fachwocom" iść na łatwiznę. Mam u siebie 3 drewniane słupy podtrzymujące 20 mkw dachu tarasu. Słupy przytwierdzone do betonowych stóp fundamentowych czymś w rodzaju regulowanych nóżek wyglądem podobnych do tych np. stosowanych do poziomowania lodówki czy pralki tylko duużo większych. Mają regulację co daje możliwość idealnego wypoziomowania, a do betonu stopa ta przykręcona jest na kilka kołków rozporowych. U mnie ma być taras drewniany ale szczelinę pomiędzy słupem a podłogą można wykończyć listwą maskującą i estetycznie będzie super. Gdzie kupić taki patent nie wiem, bo ekipa przywiozła to ze sobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 21.07.2004 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2004 Poszukaj - http://www.bmfsimpson.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 21.07.2004 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2004 Poszukaj - http://www.bmfsimpson.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts