Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrodzenie między działkami.

Recommended Posts

Witam

Mam pytanie.

Swego czasu kupiłem działkę ogrodzoną z każdej strony. (siatka na podmurówce). Wszystko bardzo solidne nie wymaga remontu jedynie pomalować można siatkę.

Wybudowałem na działce dom wymieniłem tylko przednie ogrodzenie.

Teraz działkę sąsiednią ktoś kupił i buduje dom.

Okazało się że ogrodzenie które nas dzieli trochę źle stoi. Tzn Jak mamy dwa końce Odcinka nas dzielącego. To jeden słupek stoi idealnie a drugi zachodzi na działkę sąsiada o 0.3 m

Czyli wychodzi że zabieram sąsiadowi pasek ziemi w postaci klina o długości 30m i wysokości 0.3m. co daje 4.5m2

Sąsiad który się buduje i wiadomo ma kipisz na działce chce by wymienić ogrodzenie z podmurówką i to wyprostować.

Problem w tym że ja mam w pełni zagospodarowaną działkę drzewka wzdłuż sąsiada i taka wymiana to śmierć dla nasad.

Czy muszę godzić się na wykonanie tego?

Czy mogę podeprzeć się na art. 151 KC??

Gdyby chodził o naprawdę istotny fragment to bym nie robił problemu a tu chodzi o kawałeczek i tyle rujnacji.

Sąsiad ma plac budowy wiec dla niego nie ma problemu dla mnie jest duży.

generalski,Nie musisz godzić się na to.

Sąsiad może samodzielnie za własne pieniądze zbudować ogrodzenie.Wystarczy że zbuduje to ogrodzenie po swojej stronie,cofając się od granicy o 1cm. Wtedy ty nie będziesz miał do niego pretensji o wejście na twój teren.

Sąsiad w geście dobrej woli może wręczyć ci obcięte korzenie twoich drzewek, ale wcale nie musi bo prawnie należą do niego.

tylko jeśli tył ogrodzenia stoi dobrze czyli siatka jest w osi połowa podmurówki po mojej stronie połowa po sąsiada.

By nawet postawił ogrodzenie tylko po swojej stronie musi najpierw usunąć starą podmurówkę. Jest ona głęboka. a że kąt klina jest bardzo mały gdzieś tak do 1/3 wysokości działki podmurówka stoi też na mojej działce :)

Nie wspomnę że jak wywali podmurówkę to zapewne osypie się ziemia z mojej działki i co wtedy :)

Do tego jak postawi całe ogrodzenie po swojej stronie to suma zysków i strat wyjdzie na zero :) Biorąc pod uwagę szerokość podmurówki :) Z jednej strony zyska .0.15 m a tyłem przesuwając całą podmurówkę na swoją stronę straci 0.15 m.

Miałem taką sytuację kilka lat temu na starej działce.Przyszedł geodeta do sąsiada dokonał pomiarów i stwierdził że płot idzie lekkim łukiem i że trochę jest działki sąsiada u nas i u nastepnego sąsiada ( płot mający z 60 lat). Sąsiad stwierdził że trzeba doprowadzić to do porządku.Stwierdziliśmy że jak chce to niech wyrywa te betony i stawia nowy płot, ale my nie jesteśmy zainteresowani jego stawianiem. Chyba policzył koszty i zyski i do tej pory nie postawił tego nowego płotu ( a z 6m2 by zyskał na długości 40m :yes:)

Sąsiad miał geodetę który wytyczał mu dom na działce do budowy. Ten sam geodeta wyznaczył granice działki.

Na tej podstawie twierdzi że ogrodzenie stoi źle.

Ogrodzenie było budowane dość dawno temu początek lat 90. Wtedy ani ja nie byłem właścicielem swojej działki ani sąsiad swojej.

Kiedyś zapewne trochę inaczej się tyczyło i mógł pojawić się błąd.

To że właściciel działki nie posiada żadnego dokumentu na potwierdzenie prawidłowości położenia znaku granicznego o niczym nie świadczy. Takie dokumenty nie są standardowo przekazywane klientom przez geodetów. Znajdują się one w ośrodku dokumentacji geodezyjnej i kartograficznej. Jeżeli masz wątpliwości co do położenia kamienia granicznego to czeka Cię wynajęcie geodety. Druga opcja przestawienie płotu, a trzecia to olanie sąsiada licząc na to że odpuści. Niestety są przypadki ludzi, którzy nie licząc się z kosztami, będą chcieli udowodnić swoją rację.

Mam nadzieje że sąsiad będzie miał na uwadze jedną podstawową sprawę.

On jest na etapie budowy domu. Wiec tworzenie ogniska zapalnego może sprawić że będę bardzo złośliwy i będzie bardzo długo odbierał budynek. Zapewne da się to jakoś zorganizować jakieś skargi kontrole itd :)

Ja wyrażę swoje stanowisko że pozwolę na wycięcie słupków zdjęcie siatki podniesienie podmurówki i nowa siatka. A jak będą to przęsła to mogę dać na to 50%. Bo wymiana starej dobrej grubej siatki na jakich chłam to nie widzę sensu za to płacić.

A Jak chce walczyć to niech walczy będę to przeciągał utrudniał ile się da aż skończy budowę zagospodaruje działkę i mu się odechce :)

Dasz sobie rękę uciąć?

problem z tym,ze slupki moga byc rownie dobrze 15cm pod ziemia...np zwalowane, przejechane. Geodeta latwo je znajdzie bo na mapach ma namiary, ktore wprowadza w GPS i tam pozniej ma nawet do 1-2cm dokladnosc ale rzadko,ktory tak robi bo po co sie meczyc gdy tolerancja jest 10cm