Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki grunt na ściany wew sprawdzony i pewny

Recommended Posts

Witam serdecznie jakiej firmy grunt polecacie.

Tynk cementowo-wapienny przed gipsowaniem czy gruntować jak tak to jakim gruntem.

Gładź będzie KREISEL GŁADŹ WAPIENNA 660 DROBNOZIARNISTA lub Rigips Premium Light gipsowa gotowa jeszcze nie wiem która

--LATEKSOWA EMULSJA PODKŁADOWA Śnieżka na daje się ? czy za słabe i to dobre potem przed malowaniem? ale nie przed gipsowaniem

Tynk cementowo -wapienny zatraty niby pod malowanie ale niestety raczej nie bo nie jest idealnie przed gruntowaniem miotłą zamiotę co sypkie żeby spadło

- Uni grunt plus ? za mocny?

- Zwykły uni grunt?

- ATLAS GIPS GRUNTO-PRIM?

- Ceresit ct 17 koncentrat

- Grundiermittel 60 Knauf

- Kreisel gruntolit W 301 ponoć pod gips

- Kreisel 302 Uni grunt plus to ich odpowiednik

- Grunt wodny flugger

-PUTZ GRUNT ŚNIEŻKA 5L

-DOLINA NIDY EURO-GRUNT 300 15KG

Dzięki

Edytowane przez epterode

skoro gładź będzie KREISEL to i grunt weź KREISEL gruntolit sg

możesz użyć cekol dl 80 lub ceresit ct

jaki będzie najlepszy ciężko stwierdzić chyba że ktoś prowadzi doświadczenia co jest trudne w uzyskaniu jednolicie zniszczonego podłoża.

Na ostatnim zleceniu używałem cekol dl 80 i nie pomógł ( nie mówie że jest zły )ponieważ nie zagłębił sie na tyle głęboko by przytrzymaćstarą warstwę farby, powody są dwa: przed starą warstwą farby na pewno nie gruntowano i byla nakładana z pędzla a drugi to możliwe że warstwa farby była zbyt gruba na wniknięcie gruntu. Ze względu na niskie koszty inwestycji prace zakończyły sie pomalowaniem z agregatu.

• 4 weeks później...

Szanowny Panie,

po oczyszczeniu i odpyleniu tynku rekomenduję zagruntować go przy wykorzystaniu Gruntu polimerowego uniwersalnego ACRYL-PUTZ® GU 40: http://www.acrylputz.pl/produkty/grunty/opis/acrylputz-gu40-grunt-uniwersalny

Zagruntowane, wyschnięte podłoże polecam przed malowaniem farbą nawierzchniową pokryć emulsją podkładową Śnieżka Grunt: http://www.sniezka.pl/produkty/farby-wewnetrzne/gotowe-kolory/opis/sniezka-grunt

Pozdrawiam serdecznie,

E-rzecznik FFiL Śnieżka

• 3 weeks później...
  • 1 year później...
  • 4 weeks później...
A dla tynku gipsowego Knauf MP75 Diamant na pustakach Porotherm Wienerberger jaki grunt zastosować do malowania?

Szanowny Panie,

polecam zastosowanie gruntu polimerowego głęboko penetrującego ACRYL-PUTZ® GP 41, który zwiększa przyczepność oraz zapewnia prawidłowe wysychanie nakładanych później wyrobów. Po wyschnięciu zagruntowanego podłoża należy je pokryć farbą podkładową dedykowaną dla wybranej farby nawierzchniowej. Polecam zastosowanie Śnieżki Grunt oraz farby Śnieżka Satynowa lub Śnieżka Barwy Natury (jako wierzchnia warstwa).

Pozdrawiam serdecznie,

E-rzecznik FFiL Śnieżka

No to nie dobrze, bo malarz położył mi od razu farbę podkładową lateksową, sugerując, że to grunt! Ja spojrzałem na wiadro -napis "Grunt" był więc zaakceptowałem, a obecnie widzę, że fajnie to wygląda, ale nawet delikatne uderzenie powoduje odprysk -czyli słabo związany tynk gipsowy :(

Co teraz ew. zrobić? Proszę o radę.