daniel.w 30.07.2017 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2017 Podbijam - co @E-Rzecznik Śnieżka o tym sądzi, da radę od razu Grunt -farba podkładowa?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E-Rzecznik Śnieżka 08.08.2017 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2017 No to nie dobrze, bo malarz położył mi od razu farbę podkładową lateksową, sugerując, że to grunt! Ja spojrzałem na wiadro -napis "Grunt" był więc zaakceptowałem, a obecnie widzę, że fajnie to wygląda, ale nawet delikatne uderzenie powoduje odprysk -czyli słabo związany tynk gipsowy Co teraz ew. zrobić? Proszę o radę. Szanowny Panie, zadaniem gruntu jest przede wszystkim wyrównanie chłonności podłoża. Jeśli farba podkładowa została odpowiednio naniesiona, to nie powinno być problemu. Niestety w opisanym przez Pana przypadku wystąpiły odpryski. Mogą być one spowodowane zbyt szybkim wyschnięciem farby podkładowej lub też niedostatecznym odpyleniem podłoża przed aplikacją tej farby (zakurzona powierzchnia). Proponuję przeprowadzić test przyczepności podłoża z taśmą malarską – na niewielkim fragmencie ściany wykonujemy nożykiem nacięcia krzyżowe tak, aby uzyskać siatkę nacięć. Następnie przyklejamy tam kawałek taśmy malarskiej i energicznie ją odrywamy. Jeśli wraz z taśmą oderwie się większość powłoki malarskiej, to konieczne będzie jej usunięcie na całej powierzchni, oczyszczenie podłoża, ponowne gruntowanie i malowanie. Pozdrawiam serdecznie, E-rzecznik FFiL Śnieżka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts