Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki grunt na ściany wew sprawdzony i pewny

Recommended Posts

• 2 weeks później...
No to nie dobrze, bo malarz położył mi od razu farbę podkładową lateksową, sugerując, że to grunt! Ja spojrzałem na wiadro -napis "Grunt" był więc zaakceptowałem, a obecnie widzę, że fajnie to wygląda, ale nawet delikatne uderzenie powoduje odprysk -czyli słabo związany tynk gipsowy :(

Co teraz ew. zrobić? Proszę o radę.

Szanowny Panie,

zadaniem gruntu jest przede wszystkim wyrównanie chłonności podłoża. Jeśli farba podkładowa została odpowiednio naniesiona, to nie powinno być problemu. Niestety w opisanym przez Pana przypadku wystąpiły odpryski. Mogą być one spowodowane zbyt szybkim wyschnięciem farby podkładowej lub też niedostatecznym odpyleniem podłoża przed aplikacją tej farby (zakurzona powierzchnia).

Proponuję przeprowadzić test przyczepności podłoża z taśmą malarską – na niewielkim fragmencie ściany wykonujemy nożykiem nacięcia krzyżowe tak, aby uzyskać siatkę nacięć. Następnie przyklejamy tam kawałek taśmy malarskiej i energicznie ją odrywamy. Jeśli wraz z taśmą oderwie się większość powłoki malarskiej, to konieczne będzie jej usunięcie na całej powierzchni, oczyszczenie podłoża, ponowne gruntowanie i malowanie.

Pozdrawiam serdecznie,

E-rzecznik FFiL Śnieżka