lukasz1006 02.03.2016 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 Czy w łączonych ze sobą oknach powinno być jakieś dodatkowe uszczelnienie?Mam okno składające się z 3 okien |okno|FIX|okno| skręconych ze sobą wraz z łącznikiem Hhttp://www.tontor.com/pics/stolarkapcv-laczniki/002.jpgCzy przestrzeń którą powstała po spięciu oknami łącznikiem H powinna być czymś wypełniona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 02.03.2016 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 To lacznik typu "grzybek" a nie "H"Przy laczeniu profili powinno sie miejsce polaczenia uszczelnić najlepiej tasma rozprezna a jak nie ma pod ręką uwaznie zaaplikowana piana przed skreceniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz1006 02.03.2016 14:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 Tak racja to łącznik grzybkowy. Okna montowane na jesieni jeszcze nie mam tynku, nie wiem czy wzywać ekipę do poprawki. Zauważyłem że nie ma tam żadnego uszczelnienia, okno jest z licowane z murem (nie ma jeszcze ocieplenia), da się zajrzeć przez listwę pod parapetową. Czy tą przestrzeń można teraz wypełnić pianką zzaplikować ją od dołu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 02.03.2016 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 Czy w łączonych ze sobą oknach powinno być jakieś dodatkowe uszczelnienie? Nie mogę otworzyć załącznika, więc może skrytykuję kogoś znajomego, ale co tam: pytanie co oznacza wg Ciebie określenie "powinno"? Patrząc na to od strony teoretycznej, to odeślę Cię do instrukcji producenta okien, o ile taki przypadek uwzględnił, bo nie każdy o tym pamięta. Jeśli coś zapisał - to masz punkt zaczepienia do reklamacji. Na ile ja się orientuję, to raczej nie ma takich zapisów, bo z założenia łącznik miewa uszczelki odpowiadające za szczelność. Ale pogląd kolegi NW od strony praktycznej jest mi bliższy: To lacznik typu "grzybek" a nie "H" Przy laczeniu profili powinno sie miejsce polaczenia uszczelnić najlepiej tasma rozprezna a jak nie ma pod ręką uwaznie zaaplikowana piana przed skreceniem Taśma rozprężna nie kosztuje wiele i dobre ekipy raczej jej użyją - tak na wszelki wypadek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 02.03.2016 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 Specjalnie napisałem że powinno się na każdym przekroju zestawów jest ukazane dodatkowe uszczelnienieNagminnie nie wykonywaneMoże na usprawiedliwienie niektórych montażystów powiem że w niektórych systemach grzybki tak ciasno Nachodzą na profil że same z siebie gwarantują szczelność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 02.03.2016 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 Musi byc. Przy okazji jestem ciekaw jak duze te okna sa i czy te dwie ramy sa wzajemnie skrecone i czy faktycznie jest tam ten luz kompensacyjny 3 mm czy jest to sciesniete "na omór". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz1006 02.03.2016 19:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 całe okno jest długości 4,20m wysokość 1,50m http://archon.pl/uploads/forum/images/0/0/57/57775/DSC_0012_3.JPGOkno jest od południa , kolor Winchester zewnętrzny, profil V82, pakiet 3szyby.Zacząłem się przyglądać tomu okienku ponieważ podczas wychodzenia słońca zza chmur wydaje dziwne dźwięki (trzaski). Na jesieni tego nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 02.03.2016 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 jaki jest luz pomiędzy oknem a murem ? Czym uszczelnione ?A do uszczelnieniaPianka, długi wężyk na tyle by wprowadzić ją od dołu (bo jak rozumiem tylko tak masz dostęp) do samej góry i wyciągając go powoli wypełnić wnętrze pomiędzy profilami pianą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts