K-mail 02.03.2016 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 Odnawiam pomieszczenie, mam tam sporo starych rur żeliwnych, wpadłem na pomysł żeby zamiast je ukrywać to je wyeksponować (styl industrialny). I tu pojawia się problem, jak taką stara rurę przerobić by wyglądała podobnie do mosiężnej.Myślałem nad jakimiś farbami, czytałem coś o powłokach galwanicznych, elektrolizie. W rurach leci ciepła woda i nie mogę ich zdemontować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 03.03.2016 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 Powłoki galwaniczne odpadają, nie zrobisz tego chałupniczo a rury nie możesz zdemontować. Farby mogą być ok, można uzyskać fajny efekt starego żelaza czy brązu, pytanie czy masz wystarczające zdolności artystyczne aby taki efekt uzyskać.Są też farby dające efekt młotkowy - np. promowany kiedyś Hamerite. Ewentualnie można by wykonać na taką rurę maskownicę z arkusza blachy np. miedzianej czy tytanowo-cynkowej. Odpowiedni arkusz blachy trzeba by zaoblić i nałożyć na tą rurę żeliwną. Po pewnym czasie surowa miedź pokryje się patyną i nada fajny industrialny charakter. Taką "maskownicę" można by zamówić np. w firmach które robią miedziane systemy rynnowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts