Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana z Przydomowej oczyszczalni na szambo a później na kanalizację

maciejtoya

Recommended Posts

Witam,

Jestem na etapie wykanczania domu. Mam pozwolenie na budowę wraz z zatwierdzoną Przydomową Oczyszczalnią Ścieków. Chciałem wystąpić o dofinansowanie tej inwestycji w urzędzie miasta ale dowiedziałem się, że nie będzie to możliwe ze względu na planowaną budowę kanalizacji na mojej ulicy ale w dopiero w roku 2017, być może pod koniec roku. Oczywiście w tym wypadku chciałbym kanalizację ale planuję się wprowadzić do konca tego roku i nie wiem co mam zrobić.

Mam w sumie 3 opcje.

1.wybudować oczyszczalnie i nie podłączać sie do sieci kanalizacyjnej,

2. wybudować szambo i podłączyć się do kanalizacji gdy już będzie gotowa. Nie wiem natomiast czy muszę coś zgłaszać w jakimś urzędzie jeśli chciałbym zmienić z oczyszczalni na szambo.

3. poczekać z wprowadzeniem do momentu wybudowania kanalizacji i dopiero się wprowadzić. Niestety ta opcja ze wzgledów formalnych odpada (kredyt).

Co najlepiej zrobić w takim wypadku ?

Jeżeli by naprawdę kanalizacja dojechała do ciebie za rok, to na pewno szambo będzie lepszą opcją. W ciągu roku nie wydasz na wywóz ścieków aż tyle, żeby przekroczyć budżet oczyszczalni.

Poza tym skoro robią kanalizację, to jest szansa, że mieszkasz na terenie aglomeracji, a w tej sytuacji oczyszczalnia przydomowa to nienajlepszy wybór.

Witam,

Jestem na etapie wykanczania domu. Mam pozwolenie na budowę wraz z zatwierdzoną Przydomową Oczyszczalnią Ścieków. Chciałem wystąpić o dofinansowanie tej inwestycji w urzędzie miasta ale dowiedziałem się, że nie będzie to możliwe ze względu na planowaną budowę kanalizacji na mojej ulicy ale w dopiero w roku 2017, być może pod koniec roku. Oczywiście w tym wypadku chciałbym kanalizację ale planuję się wprowadzić do konca tego roku i nie wiem co mam zrobić.

Mam w sumie 3 opcje.

1.wybudować oczyszczalnie i nie podłączać sie do sieci kanalizacyjnej,

2. wybudować szambo i podłączyć się do kanalizacji gdy już będzie gotowa. Nie wiem natomiast czy muszę coś zgłaszać w jakimś urzędzie jeśli chciałbym zmienić z oczyszczalni na szambo.

3. poczekać z wprowadzeniem do momentu wybudowania kanalizacji i dopiero się wprowadzić. Niestety ta opcja ze wzgledów formalnych odpada (kredyt).

Co najlepiej zrobić w takim wypadku ?

Ja bym osobiscie szedł w kanalizacje.

Bo dobra oczyszczalnie to sporo kosztuje.

nie jest bezobslugowa,

ma pewien rezim uzytkownia (chemikalia, tłuszcze itp).

Kanalizacja to komfort, lejesz i zapominasz. Jesli ine jestes w miejscu gdzie za kanalizacje sie placi ekstremalnie duzo, to szedłbym wlasnie w szambo->kanalizacja.

Jesli masz bardzo droga kanalizacje, to rozwazylbym zakup dobrej biologicznej na lata.

Jakkolwiek wez pod uwage, ze obietnice ze zaraz bedzie kanalizacja to potrafia sie latami odkladac. Pewnosc ze bedzie ta kanaliza to masz gdy zaczna kopac, tudziez chodziaz przetarg jest rozstrzygniety.

Ja bym osobiscie szedł w kanalizacje.

Bo dobra oczyszczalnie to sporo kosztuje.

nie jest bezobslugowa,

ma pewien rezim uzytkownia (chemikalia, tłuszcze itp).

Kanalizacja to komfort, lejesz i zapominasz. Jesli ine jestes w miejscu gdzie za kanalizacje sie placi ekstremalnie duzo, to szedłbym wlasnie w szambo->kanalizacja.

Jesli masz bardzo droga kanalizacje, to rozwazylbym zakup dobrej biologicznej na lata.

Jakkolwiek wez pod uwage, ze obietnice ze zaraz bedzie kanalizacja to potrafia sie latami odkladac. Pewnosc ze bedzie ta kanaliza to masz gdy zaczna kopac, tudziez chodziaz przetarg jest rozstrzygniety.

Dokładnie tak jak piszesz. Obawiam się, że ja wybuduję szambo a potem sie okaze, ze miasto nie dostało dotacji itp. itd. i sprawa się przeciągnie w czasie. Dylemat mam spory.

Czy ze względów formalnych muszę coś zgłaszać, zmianę POS > szambo ?

Oczyszczalnie jaką mam zatwierdzoną to SBR primo+ firmy Haba.

Witam,

W odwrotną stronę na 100% należy zmianę zgłosić czyli przypadek zmiany szamba na oczyszczalnię. Jeśli jest to POŚ na szambo - takich przypadków prawie nie ma. Lepiej zapytaj w wydziale budownictwa Twojego Starostwa.

Sprawdź też czy nie jesteś czasem w aglomeracji, przepisy mocno się zmieniły od 01.01.2016. Jak nie masz pewności to napisz jaka gmina sprawdzę czy jesteś w aglomeracji i jakiej, aby nie zainstalować czegoś co nie może być w danej aglomeracji zamontowane.

Dokładnie tak jak piszesz. Obawiam się, że ja wybuduję szambo a potem sie okaze, ze miasto nie dostało dotacji itp. itd. i sprawa się przeciągnie w czasie. Dylemat mam spory.

Czy ze względów formalnych muszę coś zgłaszać, zmianę POS > szambo ?

Oczyszczalnie jaką mam zatwierdzoną to SBR primo+ firmy Haba.

Witam,

W odwrotną stronę na 100% należy zmianę zgłosić czyli przypadek zmiany szamba na oczyszczalnię. Jeśli jest to POŚ na szambo - takich przypadków prawie nie ma. Lepiej zapytaj w wydziale budownictwa Twojego Starostwa.

Sprawdź też czy nie jesteś czasem w aglomeracji, przepisy mocno się zmieniły od 01.01.2016. Jak nie masz pewności to napisz jaka gmina sprawdzę czy jesteś w aglomeracji i jakiej, aby nie zainstalować czegoś co nie może być w danej aglomeracji zamontowane.

Tak. Gmina jest w obszarze aglomeracyjnym. W momencie kiedy starałem się o pozwolenie (2014 rok) dostałem wytyczne jakie muszą być spelnione żeby oczyszczalnia była dozwolona na tym obszarze. Jedynie ta oczyszczalnia o której wspomniałem spełniała wszystkie parametry, zatem opieczętowano mi wszystko i wydano opinię pozytywną, więc z samą budową nie bedzie problemu.

Jedynie pozostaje kwestia ta o które pisałem, czyli sensownosci takiego rozwiązania jeśli kanalizacja jest w planach na przyszły rok.

Mam jeszcze jeden problem, ponieważ oczyszczalnie i odpływ z domu mam skierowane w przeciwną stronę do drogi, na ubocze działki, natomiast jeśli teraz miałbym mieć kanalizację to musiałbym troche pomanewrować z rurami, tak aby obrócić się o 180 stopni w kierunku drogi.

Jak to zrobić mądrze ?

Kolejny problem. Jeśli będzie szambo to jak umożliwić szambiarce wypompowanie zbiornika ? Mam długi (70m) i wąski (5m) wjazd na działkę przez 3,5 m bramę.

• 1 year później...