sadek125 02.03.2016 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 Witam. Wiem, że tematów jest sporo ale nie znam dokładnej odpowiedzi.Posiadam nowy dom 114m2 piec na ekogroszek 10kw i zasobnik na ciepłą wode 200 l z podwojna wezownica. Piec chula dopiero 3 miesiące wiec kosztow miesiecznego ogrzewania wody nie znam. Gmina ogłosiła dofinasowanie na kolektory 85 % czyli koszt netto zakupu i instalacji to 10 tys z tego dofinsowanie 8,500 tys reszta to moje koszta, wyjdzie jeszcze pare kwiatków mysle ze w granicach 2,5 tys to moje koszty.Moja rodzina to 4 osoby.Czy jest sens montowac te solary ? co zrobic przy wyjezdzie na dłuższy weekend z nadmiarem ciepła? Doradzcie cos bo jedni mówią tak a drudzy inaczej.Z mojej skromnej wiedzy wiem, że piec w okresie letnim dostanie troche w kosc jak bedzie nie palone- mam racje? Czy wyjde na tej inwestycji finasowo na plus i mniej wiecej po jakim czasie mi sie to zacznie opłacac? nie mówię tu o wygodzie bo przy ekogroszku tez roboty nie ma za dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sadek125 03.03.2016 15:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 To forum chyba składa się już tylko z samym pseudo "akwizytorów" bo jak nie ma interesu to nikt nie odpowiada. Żenada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forscher 03.03.2016 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 oprocz wspomnianych pseudo "akwizytorów" są tu też prawdziwi lenie ktorym sie nie chce poczytać wątków i postów tutaj juz napisanych tylko w kwestii podobnej do wiielu poruszanych zakładają nowy wątek zaśmiecając to forum. Cóż... życie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sadek125 03.03.2016 15:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 To też fakt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toma1 03.03.2016 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 Kolego jak ty masz dopłacić tylko 2500 do tego biznesu to bierz i się nie zastanawiaj a kopciucha w lecie zostaw w spokoju ewentualnie grzałką wodę dogrzejesz jak solar nie nagrzeję, ja kupiłem solar bez zadnej dopłaty i nie zaluję zakupu, teraz jeszcze mysle dokupić fotowoltanikę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sadek125 03.03.2016 22:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 Wniosek wypełniłem i chyba go nawet złoże Obawy są -czeste wyjazdy na weekend -tego sie najbardziej obawiam. Mam nadzieje ze piec lepiej zniesie bezczynnosc niz prace na malych mocach,oraz ze te solary w przyszlosci nie skresla mnie z korzystania na inne dofinasowania typu fotowoltanike. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedrek244 05.03.2016 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 witam,tam żadne kwiatki nie wyjda, ja w tamtym roku zaplacilem przy tymdofinansowaniu za 2 panele + zasobnik 200 l 1050 zł.Zasobnika jeszcze nie mialem bo akurat dom na wkonczeniu byl wiec mozna powiedziec ze w cenia zasobnika ktory bym musial i tak kupic mam jeszcze solary.Przyjechali podlaczyli i smiga. W lecie jak wyjedziesz to masz tryb urlopna sterowniku albo zakrywasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 08.03.2016 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2016 na sterowniku albo zakrywasz. Z tym zakrywaniem to nie najlepszy sposób, bo to jest bardzo kłopotliwe i na dodatek bez zabezpieczenia bardzo niebezpieczne. Ale aby pozbyć się wszystkich kłopotów wynikających z eksploatacji kolektorów to trzeba ją zbudować w systemie drain-back. Jak to działa to jest napisane pod tym linkiem: http://www.słoneczny.com.pl/aqua.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elrow23 17.03.2016 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 Witam. Gmina ogłosiła dofinasowanie na kolektory 85 % czyli koszt netto zakupu i instalacji to 10 tys z tego dofinsowanie 8,500 tys reszta to moje koszta, wyjdzie jeszcze pare kwiatków mysle ze w granicach 2,5 tys to moje koszty. brać, nie zastanawiać się! policz sobie czas zwrotu, przy tak niskiej inwestycji, to będzie ledwie kilka lat pewnie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 18.03.2016 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 Kolego jak ty masz dopłacić tylko 2500 do tego biznesu to bierz i się nie zastanawiaj a kopciucha w lecie zostaw w spokoju ewentualnie grzałką wodę dogrzejesz jak solar nie nagrzeję, ja kupiłem solar bez zadnej dopłaty i nie zaluję zakupu, teraz jeszcze mysle dokupić fotowoltanikę. Dobrze myślisz mam 7,2m2 solarów i 3,3kW fotowoltaniki:) Mieć ciepłą wodę w lecie super, widzieć jak strzałka na liczniku nawet w pochmurny dzień kręci się w lewo - bezcenne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 20.05.2016 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2016 podobno świat się wycofuje z dotacji to Polska też to robi tak pisali na portalu nieżyczliwym obecnie rządzącym , oraz wypowiedź jednego z internautów która mnie zaciekawiła cytat ~NależyZapomniećODotacjachNaSolarywDomu : Prawdao energetyce odnawialnej jest taka, że panele fotowoltaiczne, solarne , sa juz tak tanie, że nie są potrzebne żadne dotacje, bo biznes sie po prostu opłaca. Do Polski sprowadzono dziesiątki tysięcy uzywanych paneli solarnych z Mimiec, po 2-5 euro za sztuke (a nie Watt)i nikt ich nie chce, choc kosztuja 30-60 zł za panel. Anglia zlikwidowała dotacje na solary prądowe 31.12.2015 i nighdy już ich nie będzie dotowała, bo Europa ma nadmiar mocy w energetyce i w weekendy praąd w Anglii jest za darmo, bo biura nie pracują, a wiatraki się kręcą. Mimce likwiduja dotacje do solarów i zalecaja produkowanie energii na własne potrzeby, bo w ciągu dnia wszyscy sa w pracy, a wtedy panele produkuja prąd, którego nikt nie chce. Prawdopodobnie Polska unieważni wszelkie dotacje do prywatnych solarów, bo ich cena spadła za ostatnie 5 lat o 70% i nadal tanieja. Panele prądowe są 10 razy tańsze od kolektorów solarnych do grzania wody, dlatego zbankrutowała mimiecka fabruka kolektorów solarnych w Polsce WATT, bo produkowali w starej technologii, o niskiej wydajności,gdy Hińczyk oferuje termosy szklane o wydajności 300% wyższej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 23.06.2016 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2016 Bierz w ciemno, ja mam bez dotacji i nie żałuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts