ariel-k 03.03.2016 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 Na jednym z portali widziałem ostatnio popisy dekarskie, a dokładniej układanie kosza z dachówek. NIe ma kosza blaszanego, ale kosz jest ułoózny poprzez odpowiednie ułożenie dachówek (stanowi integralną część pokrycia). Chcę się zapytać jak trudno ułozyć taki kosz? Czy potrzebna jest jakość dodatkowa konstrukcja pod taki kosz oraz jak mogą wzrosnąć koszty układania dachu gdybyśmy się na coś takiego zdecydowali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
młotek 03.03.2016 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 Kosz miękki jest pracochłonny dla profesjonalisty, a dla pseudofachowca raczej bardzo trudny.Trzeba zrobic podklad z desek tzw. koszowych , tyle dodatkowych rzeczy jeśli chodzi o konstrukcje.Koszt duży , bo i materiałów wejdzie troche ( możliwe że obejdzie sie bez drogich dachówek klinowych ) a dekarz tez zarobić musi jak dobry jest i "posiedzi" w tym koszu troche. Obstawiam, że minimum 320 zl za mb. by chciał zarobić dekarz za swoja robote, materiał osobno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stolar 03.03.2016 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 NIedaleko mojego domu małżeństwo ma dom (taki minipałacyk). Na dachu karpiówka, bawole oka i właśnie kosz układany z dachówki. Opisać można to jednym słowem - majestatycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 04.03.2016 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 Są dwa rodzaje koszy tzw. 'miękki kosz" układany wyłącznie z karpiówki (jest kilka różnych rozwiązań) lub łupka oraz kosz na "nokach" możliwy do wykonania z dowolnej płaskiej dachówki lub łupka. W obu tych przypadkach widać samą dachówkę ale w tym drugim nieodzowne są niewidoczne blaszane noki. W załączeniu kilka wybranych zdjęć z moich realizacji koszy na nokach. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts