Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wycena instalacji

Jacek135

Recommended Posts

Witam forumowiczów

Jako, że jestem tu nowy i nie zorientowany w rynku- zwracam się z prośbą o ocenę wyceny instalacji pompy ciepła (gruntowej)

Województwo Podlaskie , dom parterowy 108 m2 pow użytkowej +garaż

1. Instalacja ogrzewania podłogowego (bez grzejników łazienkowych):

- rozdzielacze, szafki podtynkowe

- osprzęt przyłączeniowy

- rurociągi instalacyjne, kształtki i izolacje

- rury do ogrzewania podłogowego

- folia ogrzewania podłogowego

- materiały pomocnicze

Cena netto : 11670.00 PLN

3. Wykonanie źródła ciepła dla pompy solanka/woda – kolektor pionowy:

- odwierty sonda pionowa Ø 40 mm – 160 m

- glikol

- materiały pomocnicze

Cena netto: 13600.00 PLN

4. Kotłownia :

- pompa ciepła firmy VIESSMANN VITOCAL 222-G 5,9 kW

- osprzęt kotłowni

- materiały pomocnicze

Cena netto : 27428.00 PLN

5. Instalacja wentylacji mechanicznej:

- rekuperator DOMEKT REGO 400 PE

- rury, kształtki wentylacyjne

- materiały pomocnicze

Cena netto : 15700.00 PLN

7. Robocizna:

- montaż instalacji centralnego ogrzewania podłogowego

- montaż instalacji wod. – kan.

- montaż pompy ciepła

- montaż wentylacji mechanicznej

- uruchomienie w/w instalacji

Cena netto: 13200.00 PLN

Ceny są cenami brutto na 8%vat, mat instalacyjne ogrzewania podłogowego firmy KAN, reszta standard+

za wszelkie sugestie i uwagi będę bardzo wdzięczny

• Odpowiedzi 243
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
Raczej z górnej półki.

Żadne z górnej półki. Po prostu ktoś znalazł sobie owce do strzyżenia i tyle.

Podlogowke na materiałach z górnej półki można zrobić za 70zl/m2.Gruntowa do takiego domu to głupota i widać że chcą mu ja wcisnąć bo facio się widać nie zna.

WM u firmy powinna kosztować na markowym reku max.12tys.zł.

Gość Arturo72
A znacie Panowie jakieś firmy instalatorskie godne polecenia z rejonu Podlasia bądź Mazowsza

A wiesz dokładnie co chcesz czy wysyłasz na pałę zapytania ?

Widzę,że nic nie wiesz i nie zależy Ci na tym to lykaj tą ofertę ;)

Jak zależy Ci na dobrym i tanim wykonaniu to ucz się i szukaj bo w tym stanie wiedzy każdy potraktuje Cię jak owieczke do golenia jak w powyższej ofercie.

Jak widać w elementach składowych wyceny- tych elementów i konkretnie tego chcę. Jak dużo ludzi na tym forum korzystam z wiedzy i doświadczenia innych- i chyba nie ma nic w tym złego. Jeszcze raz podkreślę- to jest tylko wycena jaką otrzymałem a nie koszta jakie poniosłem. Kolego Arturo72 jeśli chcesz mi podpowiedzieć czemu zastosować powietrzną zamiast gruntowej to zrób to w formie konstruktywnej a nie pretensjonalnej :)

Dzięki i pozrawiam

Gość Gos**c
Żadne z górnej półki. Po prostu ktoś znalazł sobie owce do strzyżenia i tyle.

Podlogowke na materiałach z górnej półki można zrobić za 70zl/m2.Gruntowa do takiego domu to głupota i widać że chcą mu ja wcisnąć bo facio się widać nie zna.

WM u firmy powinna kosztować na markowym reku max.12tys.zł.

70zł/m2 to jak sobie sam zrobisz lub jak to zrobi Mietek. Normalne ceny są od 100zł/m2.

WM z markowym reku to materiały 10-12tys zł. jeśli policzysz wszystko włącznie z wyrzutnią i czerpnią, kanałami porządnie ocieplonymi. Nie jakaś prowizorka z folią spożywczą itd.

Gruntowa - tu się zgadzam w 100%. Do takiego domku to po prostu się nie opłaca. Można prądem, gazem, pompą ciepła PW. W zależności od zapotrzebowania na ciepło i gotówki.

Gość Arturo72
70zł/m2 to jak sobie sam zrobisz lub jak to zrobi Mietek. Normalne ceny są od 100zł/m2.

WM z markowym reku to materiały 10-12tys zł. jeśli policzysz wszystko włącznie z wyrzutnią i czerpnią, kanałami porządnie ocieplonymi. Nie jakaś prowizorka z folią spożywczą itd.

Gruntowa - tu się zgadzam w 100%. Do takiego domku to po prostu się nie opłaca. Można prądem, gazem, pompą ciepła PW. W zależności od zapotrzebowania na ciepło i gotówki.

Z lutego tego roku a sądzę,że jeszcze można negocjować:

ile płacice za m2 podlogówki? robocizna +materiał

mamy ofertę 30zl robocizna + 40-45l materiał

jak na razie najlepsza oferta

Brink 6tys.zl,kanały PE z pierdolami 3tys.zl,robocizna 2dni ile kosztuje ? Wg projektu rozlozy każdy a jak nie to Pan Mietek za 1000zl a firma max.3000zl.

Równie dobrze można zrobić WM na kineticu za 4tys.zl,kanały termofleksy za 1tys.zl,anemostaty 0,3tys.zl i mamy ponad 10tys.zl w kieszeni.

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
czyli zdecydowanie do tego metrażu+dobre ocieplenie zastosowalibyście pompę ciepła PW i po wykonaniu OZC dobrali moc pompy ?

Nie,to OZC ma zdecydować o wyborze źródła ciepła patrząc na zużycie energii przez dom bo może się okazać że ogrzewanie tego domu prądem będzie najtańsze.

Metraż nie świadczy o niczym.

Z OZC dowiesz się dwóch rzeczy czyli ile energii będzie Twój dom potrzebował na ogrzewanie oraz jaką max.moc urządzenia grzewczego potrzebujesz.

Edytowane przez Arturo72

Jacek 135 zacznij od OZC, zeby wiedziec jakiej mocy pompy potrzebujesz.

W Lomzy to raczej nic innego nie znajdziesz, bo tylko Viessmann i Mitsubishi, cenowo wypada podobnie ;)

Ci od ME maja tez w ofercie gruntowe Nibe, ale nie doczekalam sie oferty, wiec nie wiem, jak to wyglada cenowo.

Moge Ci polecic swojego instalatora, ma w ofercie Ekontech i Ecopower.