Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wycena instalacji

Jacek135

Recommended Posts

a jakbyś poczytał co napisałem to byś wiedział że mimo iż jestem zadowolony z pc gruntowych, to przy następnym domku nie dość ze robiłbym zgodnie z innym projektem, to z pc pw, bez kominów i z elektrycznym kominkiem :p

ale budować nie będę :p chyba....

Czyli praktycznie tak, jak ja, z tym, że kominek tradycyjny.

• Odpowiedzi 243
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam, przyłącze się do tematu o ocenę wyceny pompy ciepła.

ZAKRES I CHARAKTER PRAC POMPA Z SONDAMI KOSZT ZŁ

1. Wykonanie dolnego źródła z podłączeniem do budynku 2 x 75 m pion - 11400 zł

2. Wykonanie kotłowni z pompą ciepła (solanka-woda typ EKO- 10 G) - 17600 zł

3. Wykonanie instalacji grzewczej - 5000 zł

- zasilania do grzejnika łazienkowego - 2 pkt

- pętli grzewczych ogrzewania podłogowego – 15 pkt.

4. Wykonanie instalacji wodno-kanalizacyjnej 4800 zł

5. Wykonanie instalacji przydomowej oczyszczalni ścieków 4800 zł

RAZEM KOSZT OGÓLNY NETTO 43600 zł

Zastanawiam się nad ogrzewaniem pelletem a pompa ciepła. Koszt użytkowania będzie chyba podobno, ale koszt inwestycyjny pewnie dużo większy przy pompie ciepła niż przy kotle na pellet. Jak sądzicie ??

3. Wykonanie instalacji grzewczej - 5000 zł

- zasilania do grzejnika łazienkowego - 2 pkt

- pętli grzewczych ogrzewania podłogowego – 15 pkt.

4. Wykonanie instalacji wodno-kanalizacyjnej 4800 zł

5. Wykonanie instalacji przydomowej oczyszczalni ścieków 4800 zł

RAZEM KOSZT OGÓLNY NETTO 43600 zł

Zastanawiam się nad ogrzewaniem pelletem a pompa ciepła. Koszt użytkowania będzie chyba podobno, ale koszt inwestycyjny pewnie dużo większy przy pompie ciepła niż przy kotle na pellet. Jak sądzicie ??

koszty użytkowania pelletem będą 2 x większe od pompy ciepła wykorzystującej 2 taryfę prądu.

Pellet jest wyraźnie droższy od ekogroszku zakładając nawet wyższą sprawność spalania.

Pellet jest rożnej jakości -- loteria co kupisz lub jest drogi (sprawdzony) a prąd masz zawsze ok.

Pompa ciepła będzie z 40-50% tańsza w eksploatacji od ekogroszku

Coś koło 2x drożej będzie pelletem niż PC z odwiertami.

co do zakupu to pellet będzie tańszy, ale też wiele zależy od tego jaki kocioł kupisz, bo są i takie po 10 000 tys. Do tego komin - już masz czy wybudujesz. Do tego zasobnik na wodę, mieszacz, zawory, robocizna. Może wyjść od 10 do 16 tys. Na pewno od PC taniej =- punktu 1 i 2. Punkt 3-5 i tak zrobisz. Kwestia ile taniej 10 czy 16 tys. Za to z pelletem jest praca, sporo miejsca na jego skład trzeba. I będzie droższy w eksploatacji.

Nie znamy potrzeb Twojego domu ale taka PC droższa o 10 tys może się zwrócić w 5-7 lat jak dużo ciepła potrzebujesz. Decyzja po Twojej stronie.

Komina jeszcze nie mam. Powierzchnia do ogrzania ok 120m2. W sumie racja, trzeba porównywać koszty pkt 1 i 2. Jaka jest racjonalna różnica w kosztach między tymi dwoma systemami grzewczymi? 10 tyś może się zwrócić w ciągu 7 lat... 20 tyś - 14 lat ? Wiadomo że pompa ciepła to przede wszystkim wygoda ... trzeba chyba "mierzyć siły na zamiary"

Pozdrawiam

Gość Arturo72
Komina jeszcze nie mam. Powierzchnia do ogrzania ok 120m2. W sumie racja, trzeba porównywać koszty pkt 1 i 2. Jaka jest racjonalna różnica w kosztach między tymi dwoma systemami grzewczymi? 10 tyś może się zwrócić w ciągu 7 lat... 20 tyś - 14 lat ? Wiadomo że pompa ciepła to przede wszystkim wygoda ... trzeba chyba "mierzyć siły na zamiary"

Pozdrawiam

A w jakim celu chcesz pompę gruntową zamiast za 50% ceny pompę powietrzną ?

Jakieś logiczne uzasadnienie tego ?

Tu masz już 29tys.zł netto czyli maskara. Pompa ciepła gruntowa dzisiaj do nowych domów nie jest w żaden sposób zasadna ekonomicznie.

A powietrzną jako same urządzenie możesz mieć w takim domu sadzę,ze za 17600zł ale brutto czyli jakby nie patrzeć jest to koszt kotła na pellet z osprzetem+koszt komina.

Skąd się biorą zatem watpliwości jak koszt eksploatacji czy to weglem czy pelletem jest o wiele większy ?

Koszt eksploatacji między pompą ciepła a pelletem czy weglem będzie o ok.100% wyższy grzejąc pelletem i i 50-70% wyższy grzejąc węglem.

Czyli

1kWh z pompy ok.0,10zł

1kWh z wegla 0,15-0,17zł

1kWh z pelletu ok.0,20zł.

Edytowane przez Arturo72

Generalnie pompę powietrze woda 9kW posiadającą stałą moc do -15 stopni wraz z zasobnikiem 300 l dodatkową pompą obiegową i cyrkulacyjną oraz usługą uruchomienia kotłowni można mieć za 25 tyś netto.

Ten koszt spokojnie może być zmniejszony dzięki dofinansowaniom z programów gminnych czy wojewódzkich (od 25% do 40% dofinansowania), zatem realny koszt to 20 tyś netto za inwestycję.

Gość Arturo72
Generalnie pompę powietrze woda 9kW posiadającą stałą moc do -15 stopni wraz z zasobnikiem 300 l dodatkową pompą obiegową i cyrkulacyjną oraz usługą uruchomienia kotłowni można mieć za 25 tyś netto.

To już full wypas do dużych domów.

Do takiego "szkraba" jak 120m2 będzie to znacznie taniej bo aż tak mocnej pompy nie trzeba i dodatkowej pompy obiegowej nie będzie trzeba.

Pytam o pompe gruntową ponieważ z tej samej firmy dostałem wycene również na pompe powietrzną, która wygląda tak:

2. Wykonanie kotłowni z pompą ciepła POWIETRZNĄ - 27300 zł

Opis szczegółowy:

Kotłownia zostanie wykonywana w technologii rur zgrzewanych PP.

Skład kotłowni :

1. pompa ciepła powietrze-woda typ DAIKIN 8kW

2. wiszący zasobnik ciepłej wody użytkowej o pojemności 200 litrów z grzałką elektryczną, służącą do przegrzewu w celu likwidacji bakterii legionelli i

3. pompy CO i ładującej zasobnik CWU

4. grupy i naczynia bezpieczeństwa CO oraz ciepłej wody użytkowej

(CWU).

Ogólnie wg wyceny pompa gruntowa jest droższa o 1700zł, dlatego się nią zainteresowałem.

Nie wiem jak będzie wyglądała sprawność pompy powietrznej przy dużych mrozach, czy prąd mnie wtedy nie zje, czy wtedy obowiązkowe będzie palenie w kominku.

Ogólnie wg wyceny pompa gruntowa jest droższa o 1700zł, dlatego się nią zainteresowałem.

Nie wiem jak będzie wyglądała sprawność pompy powietrznej przy dużych mrozach, czy prąd mnie wtedy nie zje, czy wtedy obowiązkowe będzie palenie w kominku.

Uważaj z pisanień takich "głupot" bo Arturo zaraz oceni cię jako idiotę lub totalny ciemnogród,wszak wiadomo,że pompy gruntowe są conajmniej dwa razy droższe od powietrznych,a najlepiej kupiłbyś sobie kociołek na prąd. :-) :-) :-)

A tak poważnie to ta gruntòwka to dobra propozycja,a tego "inteligentnego inaczej" czyli Arturo olej.

Gość Arturo72
Pytam o pompe gruntową ponieważ z tej samej firmy dostałem wycene również na pompe powietrzną, która wygląda tak:

2. Wykonanie kotłowni z pompą ciepła POWIETRZNĄ - 27300 zł

Opis szczegółowy:

Skład kotłowni :

1. pompa ciepła powietrze-woda typ DAIKIN 8kW

2. wiszący zasobnik ciepłej wody użytkowej o pojemności 200 litrów z grzałką elektryczną, służącą do przegrzewu w celu likwidacji bakterii legionelli i

3. pompy CO i ładującej zasobnik CWU

4. grupy i naczynia bezpieczeństwa CO oraz ciepłej wody użytkowej

(CWU).

Chyba różnica to 17000zl a nie 1700zl :D

Nawiasem Daikin to droga pompa i nie potrzebnie płacisz za dodatkowe pompki obiegowe bo ona powinna mieć w sobie jedną która styknie do c.o+cwu.

Rzuć jeszcze o zapytania na Panasonica i Atlantica badz Fujitsu czy Samsunga a będzie zdecydowanie taniej a przede wszystkim wykonaj OZC.

Co do sprawności to zwykły kalkulator ale dobry a nie chiński Ci odpowie na to pytanie i chyba rozwieje wątpliwości ;)

COP srednioroczny powietrznej przyjmij na min.3 a gruntowej na max.4,5 i teraz licz.

Potrzeby domu na c.o i cwu to 10000kWh.

Czyli przy powietrznej zużyjesz na to 10000kWh/3=3300kWh czyli 1000zl rocznie.

Przy gruntowej użyjesz na to 10000kWh/4,5=2200kWh czyli 660zł rocznie. Mniej o 340zl ale więcej w inwestycji o 17000zl czyli 17000zl/340zl=50 lat

Czyli za 50 lat pompa gruntowa wyjdzie taniej :D

Różnica zużycia w praktyce będzie zdecydowanie mniejsza czyli czas zwrotu zdecydowanie się wydłuży.

Co do grzania czy tam dogrzewania kominkiem.

Jeśli moc grzewczą jakiejkolwiej pompy zażyczysz sobie żeby dobrać do domu do -40st.C to do tej temperatury nie będziesz musiał niczym dogrzewać. Zakładając że kumaci ludzie odpowiednio dobiorą moc do potrzeb domu przy tej temperaturze.

Panial ?

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72

Uważaj z pisanień takich "głupot" bo Arturo zaraz oceni cię jako idiotę lub totalny ciemnogród,wszak wiadomo,że pompy gruntowe są conajmniej dwa razy droższe od powietrznych,a najlepiej kupiłbyś sobie kociołek na prąd. :-) :-) :-)

A tak poważnie to ta gruntòwka to dobra propozycja,a tego "inteligentnego inaczej" czyli Arturo olej.

No niestety ciemnogród ma problem z obsługą prostego kalkulatora a ja na to nic nie poradzę oprócz instrukcji obsługi :)

Gość Arturo72
Ciemnogród nie potrzebuje kalkulatora bo wszystko wkleja z wyceny z firmy więc różnica między powietrzną a gruntową jest rzeczywiście 1700 pln a nie 17 000. :D

Ktoś tu chyba nie potrafi czytać i to co sam napisał :)

29tys.zł netto to tylko pompa gruntowa+DZ bez zasobnika cwu + jakieś dziwne odliczanie.

Powietrzna masz raz że drogą firmę a dwa że dodali Ci tam dużo nie potrzebnych rzeczy.

Napisz całościowy koszt i to brutto jednej i drugiej.

Bo tak to faktycznie piszesz jak ciemnogród bo nie wiesz co i jak i dlaczego.

Pkt.3 tam nie powinno być.

Masz OZC ? Jakie obciążenie cieplne masz domu ?

Niech to będzie i 8000 brutto/ok.350zl=min.22 lata zanim gruntowa wyjdzie na plus.

Jednak ciemnogród nie potrafi liczyć ;)

Albo z bogactwa zglupial ;)

Edytowane przez Arturo72

Nawiasem Daikin to droga pompa i nie potrzebnie płacisz za dodatkowe pompki obiegowe bo ona powinna mieć w sobie jedną która styknie do c.o+cwu.

Daikin ma tylko jedną pompę obiegową i jest ona wbudowana i obsługuje i co i cwu. Nic nie trzeba płacic za dodatkowe pompy bo ich nie ma.

Ta pozycja o dodatkowych pompach tylko ładnie wygląda na wycenie a faktycznie nie podnosi ceny całkowitej.

(...)Niech to będzie i 8000 brutto/ok.350zl=min.22 lata zanim gruntowa wyjdzie na plus.

Jednak ciemnogród nie potrafi liczyć ;)

Albo z bogactwa zglupial ;)

Arturo. Nie nazywaj innych ciemnogrodem bo hipokryzją zalatuje.

Może się okazać, wręcz idę o zakład, że użytkownik niedrogiej pompy gruntowej po 30 latach w ogólnym bilansie zapłaci mniej niż wszechwiedzący Arturo z jedynie słuszną pompą powietrzną.

Dolicz kolego drogi wymianę tej swojej cudownej najlepszej pompy w tym zakładanym okresie bo tyle pompa P-W nie wytrzyma.

Mnie się wydaje że to Ty Arturo nie potrafisz liczyć i jesteś ciemnogrodem. Ale o tym przekonasz się po 30 latach, jak wtedy weźmiesz do ręki kalkulator. O ile będziesz jeszcze umiał się nim posłużyć...

PS Po stopce wnioskuję że deklarujesz się katolikiem/czy innym chrześcijaninem? -dobrze myślę? Jeśli tak, to swymi słowami słabe świadectwo miłości dajesz....

(ja się na "tych" sprawach nie znam jakby co ;) )

szczegółowy opis kotłowni z pompą gruntową:

Skład kotłowni :

1. pompa ciepła solanka-woda typ EKO- 10 G , z zasobnikiem ciepłej wody użytkowej o pojemności 200 litrów z grzałką elektryczną, służącą do przegrzewu w celu likwidacji bakterii legionelli

2. pompa dolnego i górnego źródła

3. grupy i naczynia bezpieczeństwa dolnego i górnego źródła oraz ciepłej wody użytkowej (CWU).

hmm a jak cena netto=brutto ?? :)

Ciemnogród nie potrzebuje kalkulatora bo wszystko wkleja z wyceny z firmy więc różnica między powietrzną a gruntową jest rzeczywiście 1700 pln a nie 17 000. :D

trzeba przyznać, ze masz całkiem "zgrabną cenowo" wycenę pompy gruntowej z odwiertami. Tu dobrze byś lepiej sprawdził przed inwestycją OZC i odpowiednio dobrał moc tej PC oraz jej producenta.

z drugiej strony na pompę powietrzna masz cenę wysoką.

Na tle tej jednej wyceny i zestawienia tych dwóch PC nie dziwię się, że wybierasz gruntową. W takim przypadku to prawie każdy kupił by gruntową.

Jak chcesz taniej w zakupie a niewiele drożej w eksploatacji to możesz pokusić się kupić PC powietrzną dobrej firmy 8KW za ok 20 tys, ale zrób OZC dokładnie domu jak i tez poszukaj innych, konkurencyjnych ofert. Skoro masz wyceny obie z zasobnikami 200L i tyle dla Ciebie i rodziny jest OK to możesz poszukać pomp all in one czyli takie lodówki.

Oba rozwiązania będą OK jak je jeszcze przeanalizujesz, policzysz OZC i PLNy, zbierzesz inne wyceny, przemyślisz i świadomie wybierzesz za co chcesz zapłacić. PC gruntowa to jednak zakładam słaba firma producenta (chiny?) ale i prostsza konstrukcja. PC pw w cenie jaka podałem to masz dobrego producenta. Gruntowa łatwiejsza w naprawie. Powietrzna tańsza w zakupie a niewiele droższa w eksploatacji. Gruntowa ma 1 plus: jak dobrze zrobione jest DZ czyli odwierty to jednak zostają one na długie lata. U ciebie ideał by było DZ poziomo i zrobić je 2x taniej od odwiertów. Pewnie miejsca nie masz. Decyzja po Twojej stronie.

Gość Arturo72

Miałem podobny dylemat czy wybrać chinke z odwiertami za 20tys.zl bo miałem taką ofertę od GHS czy powietrzną również w kwocie do 20tys.zl ale renomowanego producenta.

Wybrałem powietrzną bo nie uleglem mitom i wbijaniu do lbow ciemnogrodowi,że to musi być tylko cud że z powietrza -20st.C powstanie woda +56st.C :D

Różnice w kosztach eksploatacji byłyby minimalne rzędu 200zl rocznie.

Gdyby jedna i druga przekroczyła by budżet 20tys.zl grzalbym prądem a tu rozmawiamy o kwotach 30-40tys.zl.

Czyli albo brak kalkulatora albo bogactwo przemawia przez tego typu inwestorów lub totalne zaciemnienie.

Edytowane przez Arturo72