oletomada 15.03.2016 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 Kto Ci dobrał pompę gruntową 10kW (domyślam się że dziesiątka z modelu to przybliżona moc?) do domku 120m2? Pomyłka. Moc 10kW to malo czy dużo? Moze polecacie jakies firmy co zajmuja sie sprzedaza pomp m.in. powietrznych, ktore tak zachwalacie w woj. Kuj-pom lub okolicach? Jaka jest żywotność pompy powietrznej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 15.03.2016 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 Moc 10kW to malo czy dużo? Moze polecacie jakies firmy co zajmuja sie sprzedaza pomp m.in. powietrznych, ktore tak zachwalacie w woj. Kuj-pom lub okolicach? Jaka jest żywotność pompy powietrznej? Ja mam pompę powietrzną 9kW w domu 190m2 z przeciętną/słabą izolacją, więc te 10kW dla Twoich 120m2 i to pompy gruntowej to tak już nawet na oko za dużo... Żywotność ciężko określić, bo to jak z każdym urządzeniem jest swego rodzaju loteria. Prawda jest tak, że mamy przypadki nawet na forum gdzie zarówno powietrzne jak i gruntowe pompy wymagały napraw już w pierwszym roku eksploatacji. Powietrzne pompy są też swego rodzaju nowością, więc trzeba poczekać - ja mam 3 rok beż najmniejszej choćby awarii, są na forum tacy co mają 6 lat i też chwalą, ale starszych instalacji ciężko by w Polsce szukać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 15.03.2016 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 (edytowane) Moc 10kW to malo czy dużo? Moze polecacie jakies firmy co zajmuja sie sprzedaza pomp m.in. powietrznych, ktore tak zachwalacie w woj. Kuj-pom lub okolicach? Jaka jest żywotność pompy powietrznej? 10kW to za dużo,dlatego pisałem o wykonaniu OZC. Zrobisz OZC dowiesz się z niego również jaka będzie różnica w eksploatacji między gruntową a powietrzną a oczy może szerzej się otworzą... http://oferia.pl/ http://www.oferteo.pl/ http://allegro.pl/ Sądzę,że dostaniesz nie jedną a kilkanascie lub kilkadziesiąt ofert i będziesz wybierał jak w ulęgałkach Żeby nie szukać daleko: http://allegro.pl/pompa-ciepla-panasonic-aquarea-9kw-kit-wc09f3e5-i5463318929.html Ale warto wiedzieć czego dokładnie się chce bo na tą chwilę Ty widać,że nie wiesz nic ani o swoim domu ani o zużyciu energii przez swój własny dom. Wykazy autoryzowanych instalatorów na stronach producentów i wiele innych sposobów. Witam! Troszkę wtrącę sie do dyskusji. Od 10 lat użytkowuje PC powietrze woda, nikogo nie namawiam i uważam, ze każdy ma prawo zdecydować we własnym domku na najbardziej dla niego optymalny rodzaj ogrzewania. Powiem może tylko tyle, ze tu gdzie mieszkam, jest zimniej i wietrznej niż w Polsce i nigdy nie zdażyło mi sie zmarznąć W nowym domku tez planujemy podłogówkę i PC. Pozdrawiam Jak widać w Szwecji nie wierzą w cuda jak to jest w Polsce Wszak Polska to naród katolicko-wyznaniowy Jak każdy bez wyjątku sprzęt mechaniczny może się popsuć w każdej chwili dlatego dziwie się obawom... Czasami myślę,że niektórzy inwestorzy to jak dzieci we mgle bo co dziwne bo wydając kilkaset tys.zł na nowy dom nie interesując się na co wydają tą kasę. Swiadczy to albo o beztrosce takich inwestorów albo o majętności Edytowane 15 Marca 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dropsec 17.03.2016 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 Arturo72 to może jako sąsiad, pomożesz w doradztwie... generalnie chciałem albo PW Atlantica excelia tri 11kW albo Panasonica T-cap 12kW + zbiornik buforowy 1000l na podłogówke + 300l do CWU. Jednak składając zapytania w firmach instalatorskich od wszystkich w okolicy otrzymałem oferty na pompy atlantic 14kW i wyżej... Twierdzą że mała różnica w cenie, a że według wykresu (do którego oni mają tylko dostęp od producenta) przy -20st moc z 11kW spada do 8kW... spoko tylko moje OZC sugeruje że to nadal spełnia moje zapotrzebowanie! Nie wiem co zrobić, bo jak chce mniejszą to kręcą nosem i nie chcą brać odpowiedzialności że nie wydoli pompa... Poniżej OZC: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 17.03.2016 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 Przecież Ty masz tam obciążenie 6kW to po co Ci takie kolumbryny ? T-CAP 9kW będzie aż nadto a ja bym poszedł jeszcze niżej.Druga sprawa bufor 1000l,całkowicie nie potrzebny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dropsec 17.03.2016 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 Tak by wynikało z OZC, zastanawia mnie też fakt czy jest ono prawidłowo wykonane bo dziwnie mało wychodzi 18kW/m2/rok - nie sądzę bym miał prawie pasywny budynek Ja mam prawie 220m2 podłogówki, co prawda mam dość zwartą bryłę budynku i prosty dach (dwuspadowy) ale warstwy izolacji będą podobne jak u Ciebie. Szczerze obawiam się czy taka 9kW nie będzie zbyt często wchodzić w grzałki. Z drugiej strony chyba hajnel ma 250m2 podłogówki i podobne ocieplenie i pisał że w tym roku ani razu grzałka nie załączyła się w jego Panasonicu 9kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 17.03.2016 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 Arturo72 to może jako sąsiad, pomożesz w doradztwie... generalnie chciałem albo PW Atlantica excelia tri 11kW albo Panasonica T-cap 12kW + zbiornik buforowy 1000l na podłogówke + 300l do CWU. Jednak składając zapytania w firmach instalatorskich od wszystkich w okolicy otrzymałem oferty na pompy atlantic 14kW i wyżej... Mam OZC może 10-15% lepsze od Twojego Pompa TCap w sezonie grzewczym 14/15 roku 100% tania taryfa w tym sezonie 2015/2016 około ...20h droga taryfa czyli z 0,5% Spokojnie jak OZC dobrze zrobione to nic droższego nie kupuj. Jak Ci pójdzie 10-15% więcej a drogiej to dołożysz do rachunku 200zł. p.s. mam 12h taniej taryfy (9h+3h). p.s.2. bufor 1000L do czego ma służyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 17.03.2016 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 Tak by wynikało z OZC, zastanawia mnie też fakt czy jest ono prawidłowo wykonane bo dziwnie mało wychodzi 18kW/m2/rok - nie sądzę bym miał prawie pasywny budynek Ja mam prawie 220m2 podłogówki, co prawda mam dość zwartą bryłę budynku i prosty dach (dwuspadowy) ale warstwy izolacji będą podobne jak u Ciebie. Szczerze obawiam się czy taka 9kW nie będzie zbyt często wchodzić w grzałki. Z drugiej strony chyba hajnel ma 250m2 podłogówki i podobne ocieplenie i pisał że w tym roku ani razu grzałka nie załączyła się w jego Panasonicu 9kW. Matematyka i fizyka nie kłamie i te 6kW jest jak najbardziej realne Masz właśnie przykład hajnela,ja bym nie brał nic więcej poza 9kW. Ja mam obciazenie 3,5kW czyli trochę mniej bo mały dom i od trzech lat było u nas najniżej -18st.C a pompka chodziła wtedy jedynie 10h na dobę. Taką moc grzewcza pompy mam przypadkowa,miał być Atlantic 8kW który przy -20st.C dawał 5kW czyli spoko dla mnie to było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dropsec 17.03.2016 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 Mam OZC może 10-15% lepsze od Twojego Pompa TCap w sezonie grzewczym 14/15 roku 100% tania taryfa w tym sezonie 2015/2016 około ...20h droga taryfa czyli z 0,5% 20h druga taryfa czyli masz na mysli nocna? (ale do czego dążysz pisząc to że 0,5%) nie zrozumiałem p.s.2. bufor 1000L do czego ma służyć? Chcę go grzać w nocnej taryfie by ew. oddawać ciepło w dzień do podłogówki - źle myślę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dropsec 17.03.2016 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 Matematyka i fizyka nie kłamie i te 6kW jest jak najbardziej realne Masz właśnie przykład hajnela,ja bym nie brał nic więcej poza 9kW. Ja mam obciazenie 3,5kW czyli trochę mniej bo mały dom i od trzech lat było u nas najniżej -18st.C a pompka chodziła wtedy jedynie 10h na dobę. Taką moc grzewcza pompy mam przypadkowa,miał być Atlantic 8kW który przy -20st.C dawał 5kW czyli spoko dla mnie to było. To mnie przekonuje jak najbardziej, tylko jak teraz przekonać instalatora by nie tłumaczył się że "on nie gwarantuje mi że to pociągnie" ... a potem jak coś spieprzy w ustawieniach to pewnie zrzuci wine że za mała kW.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 17.03.2016 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 (edytowane) To mnie przekonuje jak najbardziej, tylko jak teraz przekonać instalatora by nie tłumaczył się że "on nie gwarantuje mi że to pociągnie" ... a potem jak coś spieprzy w ustawieniach to pewnie zrzuci wine że za mała kW.. To zmień instalatora bo widać,że nie jest za bardzo kumaty i jest z epoki węgla i doboru kotłów 200-300% przewymiarowanych a nie pod obciązenie bo tak i ch... I nie musisz do niczego go przekonywać,każ mu dobrać moc grzewczą pod wyliczenia i tyle a jak jest taki mądry to niech sam sobie to wyliczy i na tej podstawie dobierze Ci moc. Edytowane 17 Marca 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 17.03.2016 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 Mam podobny dylemat.Jakiego konkretnie Pansa byście polecili dla całkowitego obciążenia cieplnego ΦHL: 5476W, i CWU dla 4 osobowej rodziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 17.03.2016 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 (edytowane) 20h druga taryfa czyli masz na mysli nocna? (ale do czego dążysz pisząc to że 0,5%) nie zrozumiałem to znaczy. w tym sezonie: 2015/2016 jakieś 20h łącznie wszedłem w drogą taryfę a dokładnie to mój termostat. Będzie tego ok 0,5% zużycia w drogiej taryfie. Pozostałe 99,5% w taniej taryfie Chcę go grzać w nocnej taryfie by ew. oddawać ciepło w dzień do podłogówki - źle myślę ? Generalnie do tego nie trzeba bufora 1000L. Jego odpowiednikiem jest masa betonu w podłodze. Musisz ją nagrzać z taką mocą np: w 12h tanich godzin prądu by starczyło Ci potem tej energii na 24h grzania. To tanie i stabilne rozwiązanie. Bywa, że mocy PC braknie i wtedy pojawia się 1sza taryfa. Z OZC i mocy PC przy minusowych temp. wyjdzie ile Ci braknie lub nie na grzanie w 1szej i 2gije taryfie. Teraz uważam, że optimum grzania tania taryfa do drogiej to jakieś 85%-15% i tak bym PC dobrał czyli może słabszą u siebie tylko miałbym problem bo tania 1 fazowa 9kW Pansonica z 1 wiatrakiem ma spadem mocy znaczny, zaś 3 fazowa jest niewiele od TCap tańsza. Ja miałem dotacje i wykończyłem to poniżej 18K za wszystko to się z cena aż tak nie liczyłem. Edytowane 17 Marca 2016 przez lukasza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 17.03.2016 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 Mam podobny dylemat. Jakiego konkretnie Pansa byście polecili dla całkowitego obciążenia cieplnego ΦHL: 5476W, i CWU dla 4 osobowej rodziny. Trójfazowy zwykły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 17.03.2016 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 Trójfazowy zwykły. Rozumiem, że 9kW? Duża jest różnica cenowa w stosunku do T-Capa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 17.03.2016 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 Rozumiem, że 9kW? Duża jest różnica cenowa w stosunku do T-Capa? Nie mam pojęcia,ja nie zbieram ofert. Rzuć zapytanie na oferie lub na oferteo lub na allegro bo będziesz wiedział Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin.sto1 17.03.2016 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 Rozumiem, że 9kW? Duża jest różnica cenowa w stosunku do T-Capa? Nieduża, coś ok. 1tys. (za stary model). Ale zwykła 9 3f niżej schodzi z modulacją niż 1f T-Cap w okresach przejściowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kmil_ 18.03.2016 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 Marcin, możesz podrzucić te dane o modulacjach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dropsec 20.03.2016 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 Taką moc grzewcza pompy mam przypadkowa,miał być Atlantic 8kW który przy -20st.C dawał 5kW czyli spoko dla mnie to było. Tak z ciekawości gdzie znalazłeś takie dane? Czy na karcie Atlantica Extensa 8+, nie pisze że przy -7/45st. jest moc 5050W ? To przy -20 pewnie jeszcze mniej. A z drugiej beczki, ciągle męczy mnie ten bufor, czy w takim razie w nocnej taryfie grzejąc nie okaże się że temperatura w pokojach np. o 3 w nocy jest na tyle wysoka, że będę pompa przestanie dalej grzać....a potem będzie mi dogrzewać co kilka godzin wchodząc w drogą (nie drugą) taryfę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 20.03.2016 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 (edytowane) Tak z ciekawości gdzie znalazłeś takie dane? Czy na karcie Atlantica Extensa 8+, nie pisze że przy -7/45st. jest moc 5050W ? To przy -20 pewnie jeszcze mniej. A z drugiej beczki, ciągle męczy mnie ten bufor, czy w takim razie w nocnej taryfie grzejąc nie okaże się że temperatura w pokojach np. o 3 w nocy jest na tyle wysoka, że będę pompa przestanie dalej grzać....a potem będzie mi dogrzewać co kilka godzin wchodząc w drogą (nie drugą) taryfę ? Poniżej masz wykres mocy grzewczej jak i pobieranej energii z Fujitsu 8kW ale to jest taka sama pompa co Extensa Do podłogówki wchodzi zasilanie max.35st.C i to przy największych mrozach. Bufor jest zbędny a wręcz szkodliwy bo tracisz na sprawności grzejąc go do wysokich temperatur,masz rację,że w nocy jak sterownik stwierdzi,że nie trzeba grzać to nie będzie grzać ale wahanie temp.do godzin południowego okienka to max.0,5st.C czyli praktycznie nie odczuwalne i ustawisz sobie tak sterownik,żeby pompa się nie włączała.Zresztą jak wejdzie godzinę czy dwie nawet w droższą taryfę to chyba nie zbankrutujesz bo nawet wtedy 1kWh wyjdzie ok.0,18zł czyli tyle samo co wungiel Buforem u Ciebie jest wylewka. Edytowane 20 Marca 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts