Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wycena instalacji

Jacek135

Recommended Posts

• Odpowiedzi 243
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak przeglądam różne fora i widzę ceny, którymi operują wszyscy eksperci to che mi się śmiać. Ja już jestem na końcu drogi z realizacją pompy ciepła tzn. wykonaną mam kotłownię, wylewki schną i rozruch po 21.03.

Trochę danych.

1. Dom w Świętokrzyskiem ok. 200 m2 parter plus poddasze. Ściany porotherm 30 + 15cm czarny styro, okna trzyszybowe, podłoga na gruncie 5cm styro i 10 cm piany zamkniętokomórkowej natryskiwanej. Dach 30cm wełna. Tylko dwa kaloryfery (drabinki) w łazienkach i jeden w garażu zasilany z rozdzielacza podłogówki

Zebrałem bardzo dużo ofert. były bardzo zbliżone do siebie. Przedstawiam ofertę, którą wybrałem. To była jedna z tańszych:

1. Instalacja ogrzewania podłogowego, montaż kaloryfera w garażu 19800,00 netto

2. Wykonanie dolnego źródła 3x90mb 90,00PLN/m

3. Kotłownia 5900,00PLN (ostatecznie kotłownia to dwa zbiorniczki przeponowe i trochę rurek)

4. Wentylacja mechaniczna instalacja 12 000,00PLN

5. Rekuperator Mitsubishi LGH-50RX5 - 8 100,00 ze sterownikiem (jeszcze nie zakupiony)

6. Pompa ciepła NIBE F1245 12kW 25 400,00PLN

Niestety wybrałem ofertę i podpisałem umowę przed wykonaniem OZC. Według wykonawcy mój dom potrzebuje 29 700kWh rocznie na CO i CWU. Zapotrzebowanie na moc grzewczą 13,3kW. Większość oferentów proponowało pompy o takiej mocy. Chyba wszyscy dobrali je z "doświadczenia".

Po podpisaniu umowy zacząłem przeglądać fora. Znalazłem eksperta, który policzył mi OZC. Stwierdził, że mój dom "nie jest ocieplony". Faktycznie troche za późno zacząłem zwracać uwagę na izaolację. W projekcie budowlanym miałem 15cm styro na na gruncie, 10 cm styro na ściany i 14 cm wełny na dach.

Niemniej jednak według profesjonalnie wykonanego OZC wyszło, że zapotrzebowanie budynku na moc grzewczą wynosi 7,1kW. Trzeba oczywiście do tego dodać 1kW na CWU bo jest nas czworo. Zapotrzebowanie roczne na CO wyniosło ok 10 000kWh co moim zdaniem jest zbyt optymistyczne, ale bardzo cieszyłyby mnie takie wyniki.

Obawiając się zbyt wysokiej mocy dobranej pompy (12kW) i jednocześnie zbyt małej mocy pompy 10kW poszedłem na kompromis i zmieniłem pompę na inwerterową NIBE F1255 4-16kW. Myślę, że zaspokoi zapotrzebowanie na ciepło, a może nawet będzie pracowała w zakresie swojej mocy nominalnej czyli ok. 8,9kW (OZC na poziomie 7,1).

Katalogowo ta pompa kosztuje 41 000,00PLN. Wykonawca sprzedał mi ją za 31 000,00PLN.

Jak pisałem wcześniej cała instalacja jest gotowa. czekam tylko na wyschnięcie wylewek. W domu jeszcze nie mieszkam i pewnie się jeszcze w tym roku nie wprowadzę. Nie mogę się doczekać na rozruch. Aż się boje problemów np. z DZ.

Jak przeglądam różne fora i widzę ceny, którymi operują wszyscy eksperci to che mi się śmiać. Ja już jestem na końcu drogi z realizacją pompy ciepła tzn. wykonaną mam kotłownię, wylewki schną i rozruch po 21.03.

Trochę danych.

1. Dom w Świętokrzyskiem ok. 200 m2 parter plus poddasze. Ściany porotherm 30 + 15cm czarny styro, okna trzyszybowe, podłoga na gruncie 5cm styro i 10 cm piany zamkniętokomórkowej natryskiwanej. Dach 30cm wełna. Tylko dwa kaloryfery (drabinki) w łazienkach i jeden w garażu zasilany z rozdzielacza podłogówki

Zebrałem bardzo dużo ofert. były bardzo zbliżone do siebie. Przedstawiam ofertę, którą wybrałem. To była jedna z tańszych:

1. Instalacja ogrzewania podłogowego, montaż kaloryfera w garażu 19800,00 netto

2. Wykonanie dolnego źródła 3x90mb 90,00PLN/m

3. Kotłownia 5900,00PLN (ostatecznie kotłownia to dwa zbiorniczki przeponowe i trochę rurek)

4. Wentylacja mechaniczna instalacja 12 000,00PLN

5. Rekuperator Mitsubishi LGH-50RX5 - 8 100,00 ze sterownikiem (jeszcze nie zakupiony)

6. Pompa ciepła NIBE F1245 12kW 25 400,00PLN

Niestety wybrałem ofertę i podpisałem umowę przed wykonaniem OZC. Według wykonawcy mój dom potrzebuje 29 700kWh rocznie na CO i CWU. Zapotrzebowanie na moc grzewczą 13,3kW. Większość oferentów proponowało pompy o takiej mocy. Chyba wszyscy dobrali je z "doświadczenia".

Po podpisaniu umowy zacząłem przeglądać fora. Znalazłem eksperta, który policzył mi OZC. Stwierdził, że mój dom "nie jest ocieplony". Faktycznie troche za późno zacząłem zwracać uwagę na izaolację. W projekcie budowlanym miałem 15cm styro na na gruncie, 10 cm styro na ściany i 14 cm wełny na dach.

Niemniej jednak według profesjonalnie wykonanego OZC wyszło, że zapotrzebowanie budynku na moc grzewczą wynosi 7,1kW. Trzeba oczywiście do tego dodać 1kW na CWU bo jest nas czworo. Zapotrzebowanie roczne na CO wyniosło ok 10 000kWh co moim zdaniem jest zbyt optymistyczne, ale bardzo cieszyłyby mnie takie wyniki.

Obawiając się zbyt wysokiej mocy dobranej pompy (12kW) i jednocześnie zbyt małej mocy pompy 10kW poszedłem na kompromis i zmieniłem pompę na inwerterową NIBE F1255 4-16kW. Myślę, że zaspokoi zapotrzebowanie na ciepło, a może nawet będzie pracowała w zakresie swojej mocy nominalnej czyli ok. 8,9kW (OZC na poziomie 7,1).

Katalogowo ta pompa kosztuje 41 000,00PLN. Wykonawca sprzedał mi ją za 31 000,00PLN.

Jak pisałem wcześniej cała instalacja jest gotowa. czekam tylko na wyschnięcie wylewek. W domu jeszcze nie mieszkam i pewnie się jeszcze w tym roku nie wprowadzę. Nie mogę się doczekać na rozruch. Aż się boje problemów np. z DZ.

Zapomniałem napisać, że podłogówki jest 240m (tak jest ogrzewana powierzchnia podłóg). Nawiązując jeszcze do wycen, nie otrzymałem ani jednej oferty na tak niskich poziomach cenowych jakie można zobaczyć na forach.

I teraz tak zupełnie nie w temacie - chciałbym opomiarować instalację, żeby wiedzieć jak w rzeczywistości się sprawdza. Podlicznik energii elektrycznej dla samej pompy ciepła już mam. Potrzebuję jeszcze zainstalować licznik ciepła oddawanego z pompy do budynku. Czy może ktoś polecić jakieś konkretne typy liczników energii cieplnej do tego typu instalacji?

Gość Arturo72
Nawiązując jeszcze do wycen, nie otrzymałem ani jednej oferty na tak niskich poziomach cenowych jakie można zobaczyć na forach.

Bo zdecydowałeś się na pompę gruntową i dlatego a wiadomo,że DZ kosztuje jak i sama pompa też jest sporo droższa od powietrznej z tego co widzę.

Przy parametrach technicznych obecnych powietrznych gruntowa staje się nie zasadna ekonomicznie.

Witam

podsumowanie sezonu 2014/2015.

Sezon liczony od 26.09.2014 do 26.09.2015.

Całkowite użycie energii dla CO, CWU i wentylacji mechanicznej - 4.513,3 kWh - podlicznik Bemko BM03B-L.

Całkowita energia wytworzona przez PC 51,399 GJ = 14.277,46 kWh -Danfoss Sonometr 1100 ultradźwiękowy.

Temperatura wnętrz. nie mniej niż 22,2* C. Praca ciągła, niezależna od stref taryfowych.

CW - grzanie wyłącznie w taniej taryfie.

Urządzenia opomiarowane podlicznikiem;

- PC PW T-Cap 9kW, zbiornik CW OSO Hotwater 300l, klimakonwektor Aermec FCL 62 - wyłącznie dla chłodzenia,

- rekuperator Viessman Vitovent 300, praca ciągła 160 m3/h, 47-55 W/h (oboje palimy),

- odkamieniacz Viessmann Aquahome 10N -praca ciągła 4 W/h

Odejmując ok. 500 kWh (szacunkowe zużycie na wentylację i odkamienianie wody), roczne zużycie na CO I CW wyniosło 4.013,3 kWh.

SPF na poziomie 3,56.

Dom parterowy 142 m2 pow. użytkowej - 2 osoby. Powierzchnia ogrzewana w całości podłogówką. 138 m2, Okna i drzwi zewn. 45m2. Ściany silka 24 - 20 cm grafit , podłoga 20 cm, dach płaski żelbetowy 20-32 cm (śr 26) - styropian. Pompa T-Cap 1-faza z serii SXC. Klimakonwektor sufitowy Aermec FCL 62. Kominek BG SD 442, o mocy nominalnej 7 kW, dotychczas nieużywany.

Pozdrawiam

Pratchawiec

Powyżej zwykły T-CAP powietrzny 9kW z ciepłomierzem.

Jeśli cena gruntówki byłaby max.2tys.zł wyższa to ok w przeciwnym wypadku nie opłaca się pakować kasy w gruntową chyba,że komuś zbywa ;)

A do tej instalacji wentylacji to chyba złote kanały Ci dali lub co najmniej posrebrzane ;)

http://allegro.pl/kanal-wentylacyjny-75-63-50m-pe-flex-d2p-8-16-mb-i5980860445.html

To jest tak jak się łyka i nie ma rozeznania w cenach...

Edytowane przez Arturo72

70zł/m2 to jak sobie sam zrobisz lub jak to zrobi Mietek. Normalne ceny są od 100zł/m2.

.

Mylisz się. U mnie 52zł/m2 na materiałach KanTherm i Gorgiel z próbą szczelności i gwarancją

Materiały kupowałem sam (to ważne)

Czysta robocizna to 20zł/m2.

Więc samemu można zejść do 30zł.

Ostateczny koszt ogrzewania podłogowego (106m2):

Rury do podlogówki Kan 800m - 2000zł

Rozdzielacz 9-obw + skrzynka - 811zł

Perlit do zasypki, 2x125l - 56zł

Folia do podłogówki 110m -120zł

Klipsy 800szt - 50zł

Taśma dylatacyjna 125m - 125zł

Drobiazgi (złączki, śrubunki, izolacja) - 200zł

Robocizna - 2100zł

RAZEM - 5462zł (51,50 zł/m2)

A tutaj :

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?205228-quot-Powr%C3%B3t-z-wielkiej-p%C5%82yty-quot-czyli-indywidualne-parterowe-106m2&p=6371929&viewfull=1#post6371929

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?205228-quot-Powr%C3%B3t-z-wielkiej-p%C5%82yty-quot-czyli-indywidualne-parterowe-106m2&p=6375156&viewfull=1#post6375156

można zobaczyć, jak to zostało zrobione

Miałem trzech instalatorów na budowie, aby zobaczyli co jest do zrobienia. Dwaj pozostali policzyli się na 90-110zł/m2.

Materiały chcieli dostarczyć sami ("bo mamy duże rabaty w hurtowniach")

Może i mają. Tylko nie dla klientów....

Edytowane przez fotohobby

Bo zdecydowałeś się na pompę gruntową i dlatego a wiadomo,że DZ kosztuje jak i sama pompa też jest sporo droższa od powietrznej z tego co widzę.

Przy parametrach technicznych obecnych powietrznych gruntowa staje się nie zasadna ekonomicznie.

Powyżej zwykły T-CAP powietrzny 9kW z ciepłomierzem.

Jeśli cena gruntówki byłaby max.2tys.zł wyższa to ok w przeciwnym wypadku nie opłaca się pakować kasy w gruntową chyba,że komuś zbywa ;)

A do tej instalacji wentylacji to chyba złote kanały Ci dali lub co najmniej posrebrzane ;)

http://allegro.pl/kanal-wentylacyjny-75-63-50m-pe-flex-d2p-8-16-mb-i5980860445.html

To jest tak jak się łyka i nie ma rozeznania w cenach...

Co do pompy ciepła, to myślę, że przy tak małym budynku gruntówka wygenerowałaby mniejsze rachunki. Oczywiście nie zakładam, że byłyby one na tyle niższe, żeby opłacało się ją w tym przypadku zastosować. Przy tak małym budynku nie zastanawiałbym się nawet nad gruntówką. Niestety mój budynek jest znacznie większy i do tego słabiej zaizolowany. W moim przypadku zakładam, że różnice w rachunkach będą znaczące. Poza tym nie kierowałem się takimi wskaźnikami jak czas zwrotu inwestycji itp. Wiem, że to nie jest inwestycja, która może się zwrócić.

Co do "łykania" może masz rację. Chciałbym jednak przypomnieć, że z wielu ofert, które otrzymałem wszystkie miały podobne ceny. Nie przeglądałem allegro, bo pompę też mógłbym tam kupić. Ja jednak wolałem kupić wszystko od jednego dostawcy nawet jeżeli kosztowało to 10% drożej. Przy całej inwestycji te 10% to i tak duża kwota. Natomiast jak się coś zp..przy to nikt mi nie powie, że to nie jego wina. Jeżeli przysłowoiowy "Mietek" zrobiłby mi podłogówkę i coś by się zaczęło dziać z pompą lub DZ wykonawca mógłby mi powiedzieć, że problem tkwi w GZ i jemu nic do tego.

Gość Arturo72
Co do pompy ciepła, to myślę, że przy tak małym budynku gruntówka wygenerowałaby mniejsze rachunki. Oczywiście nie zakładam, że byłyby one na tyle niższe, żeby opłacało się ją w tym przypadku zastosować. Przy tak małym budynku nie zastanawiałbym się nawet nad gruntówką. Niestety mój budynek jest znacznie większy i do tego słabiej zaizolowany. W moim przypadku zakładam, że różnice w rachunkach będą znaczące. Poza tym nie kierowałem się takimi wskaźnikami jak czas zwrotu inwestycji itp. Wiem, że to nie jest inwestycja, która może się zwrócić.

Co do "łykania" może masz rację. Chciałbym jednak przypomnieć, że z wielu ofert, które otrzymałem wszystkie miały podobne ceny. Nie przeglądałem allegro, bo pompę też mógłbym tam kupić. Ja jednak wolałem kupić wszystko od jednego dostawcy nawet jeżeli kosztowało to 10% drożej. Przy całej inwestycji te 10% to i tak duża kwota. Natomiast jak się coś zp..przy to nikt mi nie powie, że to nie jego wina. Jeżeli przysłowoiowy "Mietek" zrobiłby mi podłogówkę i coś by się zaczęło dziać z pompą lub DZ wykonawca mógłby mi powiedzieć, że problem tkwi w GZ i jemu nic do tego.

Sądzę że to nie kosztowało Ciebie 10% drożej a min.50% drożej ale to szczegół bo sam piszesz że na kasie Ci nie zależało :)

Masz normalny czyli projektowy dom z WM czyli zapotrzebowanie na ciepło ok.80kWh/m2/rok czyli z cwu powiedzmy jakieś 20000kWh i gruntowa da Ci z tego 5000kWh czyli 1500zl a powietrzna niech będzie nawet 6600kWh czyli 2000zl. Różnica roczna w rachunkach to 500zł a w inwestycji 20000zl.

Nieźle ale widocznie zbywa Ci kasy co zresztą przyznajesz ;)

Edytowane przez Arturo72

70zł/m2 to jak sobie sam zrobisz lub jak to zrobi Mietek. Normalne ceny są od 100zł/m2.

WM z markowym reku to materiały 10-12tys zł. jeśli policzysz wszystko włącznie z wyrzutnią i czerpnią, kanałami porządnie ocieplonymi. Nie jakaś prowizorka z folią spożywczą itd.

Gruntowa - tu się zgadzam w 100%. Do takiego domku to po prostu się nie opłaca. Można prądem, gazem, pompą ciepła PW. W zależności od zapotrzebowania na ciepło i gotówki.

- co do podłogówki, to bzdury, wystarczy poszukać. u mnie coś około 65 zł (robocizna + materiał, cena z VAT 8%, próba szczelności i gwarancja), osprzęt Wavin lub KAN do wyboru - nie wiem czy to wystarczająco markowe

- co do WM, to zapewne taką dostałbym też cenę za całość, ale rekuperator można zakupić z rozruchem, kanały łatwo samemu zainstalować

- gruntowa w tej cenie kompletnie nieopłacalna

A ja w przyszłym sezonie będę dokładał klientom z zaliczek branych od następnych w ten sposób będę zbankrutowany, bezkonkurencyjny i wielbiony na forum murator

Ady mieć mniejsze długi będę robił partacko oszczędzając na materiałach i zatrudnię podwykonawców którym nie zapłacę - powiem tylko że przykład dał jak to się robi Artur działając wspólnie i w porozumieniu z M.

I nie liczcie drodzy forumowicze zajmujący się innymi "rzeczami" że dam wam zarobić bo nie będzie mnie stać na wasze usługi więc też zbiedniejecie.

Jak w tym kawale gdzie w piekle kotła z polakami nikt nie pilnuje bo jak który próbuje to reszta go wciąga oj głupi ten naród.

I uprzedzam zarzut i pytanie,wystarczy wejść na wątki o polskich pompach,znaleźć najbliźszego przedstawiciela na stronie producenta i po ok. 2 dniach masz wyceny oscylujące w granicach 55 tyś za komplet( pompa ,podłogówka,kolektor,kotłownia) biorąc pod uwagę wielkość pompy i podłogówki jaką posiadasz.

Sądzę że to nie kosztowało Ciebie 10% drożej a min.50% drożej ale to szczegół bo sam piszesz że na kasie Ci nie zależało :)

Masz normalny czyli projektowy dom z WM czyli zapotrzebowanie na ciepło ok.80kWh/m2/rok czyli z cwu powiedzmy jakieś 20000kWh i gruntowa da Ci z tego 5000kWh czyli 1500zl a powietrzna niech będzie nawet 6600kWh czyli 2000zl. Różnica roczna w rachunkach to 500zł a w inwestycji 20000zl.

Nieźle ale widocznie zbywa Ci kasy co zresztą przyznajesz ;)

50% w stosunku do czego? Bo jeżeli byłbyś w stanie wykonać to wszystko 50% taniej, to wielu forumowiczów będzie bardzo zainteresowanych. U mnie niestety już za późno. Jeżeli te 50% jest w stosunku do PC PW to ina sprawa.

To czy mnie stać na zbytki to jest kwestia na inny temat. Obliczenia bardzo fajne, tylko na jakiej podstawie wykonane? Zrobiłeś mi darmowe OZC? Skąd to zapotrzebowanie? W ofercie na wykonanie tego wszystkiego na takiej samej podstawie określili 55kW/m2/rok, a zapotrzebowanie im wyszło 24000kWh/rok.Przypominam, że według OZC wykonanego przez jednego z najbardziej poważanych specjalistów na forach wynosi 10890kWh na CO.

Chciałbym się jeszcze odnieść do tych 500 PLN. Nawet jeżeli jest to prawdą, to mi właśnie na tym zależało, żebym później miał taniej. A co z PC PW jak przyjdzie naprawdę ostra zima? Czy stosunek kosztów będzie wyglądał tak samo jak będziesz jechał na grzałkach? Nie mam nic do powietrznych pomp ciepła. Ja po prostu chciałem mieć gruntówkę i nie będę Cię przekonywał, że jest lepsza mimo, że tak uważam. Co do kasy to jak mnie było na nią stać to ją kupiłem, a czy będę zadowolony okaże się po rozruchu.

Gość Arturo72

mkm,patrzysz z punktu widzenia sprzedawcy i instalatora.

Niestety poza tą jedną wpadką mój sposób na budowę domu,tanio a dobrze się sprawdził.

Począwszy od fundamentów a skończywszy na wykonczeniowce.

A jak się sprawdził to i teraz podpowiadam jak może być tanio i dobrze.

Gość Arturo72
50% w stosunku do czego? Bo jeżeli byłbyś w stanie wykonać to wszystko 50% taniej, to wielu forumowiczów będzie bardzo zainteresowanych. U mnie niestety już za późno. Jeżeli te 50% jest w stosunku do PC PW to ina sprawa.

To czy mnie stać na zbytki to jest kwestia na inny temat. Obliczenia bardzo fajne, tylko na jakiej podstawie wykonane? Zrobiłeś mi darmowe OZC? Skąd to zapotrzebowanie? W ofercie na wykonanie tego wszystkiego na takiej samej podstawie określili 55kW/m2/rok, a zapotrzebowanie im wyszło 24000kWh/rok.Przypominam, że według OZC wykonanego przez jednego z najbardziej poważanych specjalistów na forach wynosi 10890kWh na CO.

Chciałbym się jeszcze odnieść do tych 500 PLN. Nawet jeżeli jest to prawdą, to mi właśnie na tym zależało, żebym później miał taniej. A co z PC PW jak przyjdzie naprawdę ostra zima? Czy stosunek kosztów będzie wyglądał tak samo jak będziesz jechał na grzałkach? Nie mam nic do powietrznych pomp ciepła. Ja po prostu chciałem mieć gruntówkę i nie będę Cię przekonywał, że jest lepsza mimo, że tak uważam. Co do kasy to jak mnie było na nią stać to ją kupiłem, a czy będę zadowolony okaże się po rozruchu.

Projekt wentylacji masz gotowy na allegro za 200zl,OZC podobnie.

Masz projekt kupujesz SAM materiały do wentylacji której koszt nie przekroczy jak pisałem 3000zl,kupujesz reku niech będzie za 8000zl. Znajdujesz facia który rozlozy Ci kanały wg projektu za 1000zl spokojnie.

Masz już 8000zl w kieszeni.

Masz OZC,szukasz źródła ciepła pod dane z OZC.Sądzę,że twoje zaciemnienie o powietrznych grzejacych na grzalkach w mrozy jest związane z ciemnogrodem dla których zamach był ;)

Jesteś bogatym facetem któremu nie zależy na kasie to ok ale nie mów bzdur że smiejesz się z wycen na forach bo z Ciebie można się śmiać bo robisz z siebie klowna,ba owieczke do strzyzenia takim pisaniem i lykaniem tego typu ofert.

Edytowane przez Arturo72

Silesia,czy to sarkazm czy przesada? Przyjeżdża firma na budowę i wycenia np. podłogòwkę na 80 zł za metr,klient jedzie do hurtowni z wykazem materiałów,ktòre mają być wykorzystane,aby dla własnej ciekawości dowiedzieć się jaki jest ich koszt. I tu niespodzianka,kròtkie negocjacje i firma godzi się zrobić podłogòwkę za 50 zł za metr z tych samych materiałów. Wydaje mi się,że inwestorzy też nauczyli się liczyć pieniądze i przeliczać wartość wykonanej pracy,a nie tylko z pokorą przyjmować wyceny.A przykład jest z autopsji.

mkm,patrzysz z punktu widzenia sprzedawcy i instalatora.

Niestety poza tą jedną wpadką mój sposób na budowę domu,tanio a dobrze się sprawdził.

Począwszy od fundamentów a skończywszy na wykonczeniowce.

A jak się sprawdził to i teraz podpowiadam jak może być tanio i dobrze.

tak tak to się sprawdza dlatego jesteśmy i będziemy biednym narodem - urlopy w odróżnieniu od niemców i polaków na emigracji spędzamy dorabiając na fuchach, po pracy dłubiemy w garażu przy samochodzie zamiast spędzać czas z rodziną itd. itp. co zrobić taka chora mentalność może wynikająca z tego że przez kilka pokoleń to państwo nie było "nasze" a potem komuna też zrobiła swoje

I uprzedzam zarzut i pytanie,wystarczy wejść na wątki o polskich pompach,znaleźć najbliźszego przedstawiciela na stronie producenta i po ok. 2 dniach masz wyceny oscylujące w granicach 55 tyś za komplet( pompa ,podłogówka,kolektor,kotłownia) biorąc pod uwagę wielkość pompy i podłogówki jaką posiadasz.

OK

U mnie pompa 31 000, podłogówka zaokrąglając 20 000 i odwierty 24000 i kotłownia. Razem wychodzi 81 000,00. Nie wchodziłem wcześniej na fora, a już na pewno na fora o polskich PC. Uważam jednak, że za podłogówkę i za DZ zapłaciłem uczciwą cenę. Droga była pompa ciepła, ale taką sobie wybrałem no i kotłownia 5900 za trochę rurek i dwa dni pracy.

Czyli za podłogówkę 20000 plus odwierty 270m 24000 daje 44 000. Czy te polskie pompy kosztują 11000,00?