Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wycena instalacji

Jacek135

Recommended Posts

Silesia,czy to sarkazm czy przesada? Przyjeżdża firma na budowę i wycenia np. podłogòwkę na 80 zł za metr,klient jedzie do hurtowni z wykazem materiałów,ktòre mają być wykorzystane,aby dla własnej ciekawości dowiedzieć się jaki jest ich koszt. I tu niespodzianka,kròtkie negocjacje i firma godzi się zrobić podłogòwkę za 50 zł za metr z tych samych materiałów. Wydaje mi się,że inwestorzy też nauczyli się liczyć pieniądze i przeliczać wartość wykonanej pracy,a nie tylko z pokorą przyjmować wyceny.A przykład jest z autopsji.

U naszych biednych sąsiadów z zachodu w hurtowni najpierw zapytają cię o ichni pkd czyli czy firma "tym się zajmuje" zapewne dlatego są "biedni" inaczej i jako zwykły konsument pocałujesz klamkę ale też w swojej pracy zarobisz tyle że nie interesuje cię bieganie po hurtowniach.

Przykład tynków 10 ofert różnica 2 euro CENTY na m2 jak ktoś ma taniej to znaczy że oszukuje na podatkach, pracownikach, materiałach, następnie kontrola i trzepanko wszystkiego łącznie z urlopami pracowników oraz kara za dumping o ile reszta ok - to informacje od polaka który kończył tam studia i pracuje jako kier. budów

• Odpowiedzi 243
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Projekt wentylacji masz gotowy na allegro za 200zl,OZC podobnie.

Masz projekt kupujesz SAM materiały do wentylacji której koszt nie przekroczy jak pisałem 3000zl,kupujesz reku niech będzie za 8000zl. Znajdujesz facia który rozlozy Ci kanały wg projektu za 1000zl spokojnie.

Masz już 8000zl w kieszeni.

Masz OZC,szukasz źródła ciepła pod dane z OZC.Sądzę,że twoje zaciemnienie o powietrznych grzejacych na grzalkach w mrozy jest związane z ciemnogrodem dla których zamach był ;)

Jesteś bogatym facetem któremu nie zależy na kasie to ok ale nie mów bzdur że smiejesz się z wycen na forach bo z Ciebie można się śmiać bo robisz z siebie klowna,ba owieczke do strzyzenia takim pisaniem i lykaniem tego typu ofert.

No dobra. Ostrzygli mnie na wentylacji. OK. Proszę Cię jeszcze o komentarz do podłogówki, dolnego źródła i może samej PC. Tylko proszę Cię daruj sobie teksty typu klown, czy ciemnogród. Tak się zaciąłeś na tej powietrznej pompie, że każde moje złe słowo na jej temat skutkuje atakiem agresji z Twojej strony. Poza tym ciągle ta moja kasa. Czy masz do mnie pretensje o to, że zarabiam pieniądze?

Jak bym nie miał kasy to bym sobie kupił kocioł na pellet, albo bym nie budował domu. Proszę Cię zostawmy już kwestię mojej majętności. Twoja mnie nie interesuje.

Silesia, fakt jest taki,że z powodu wyjazdu potężnej armii fachowcòw ceny robocizny w budowlance osiągnęły poziom zbliżony do cen zachodnich,nie możesz mieć więc pretensji,że inwestorzy bronią się przed tak dużym wzrostem cen za usługi w tej branży jaki nastąpił w ostatnich 3-5 latach. Ludzie chcą wiedzieć za co płacą,ile za materiał,a ile za robociznę,bo firmy najchętniej posługują się ogòlną wyceną z kwotami,ktòre potrafią często przyprawić o palpitacje serca. A skoro jak domyślam się z twoich postòw jesteś za tym,aby każdy w tym kraju zarobił porównywalnie i dobrze,to dlaczego akurat w budowlance mamy płacić za usługi więcej niż w innych branżach? I nie powielaj stereotypòw,że jeśli ktoś robi taniej to nieuczciwie,bez podatków itp.

Gość Arturo72
No dobra. Ostrzygli mnie na wentylacji. OK. Proszę Cię jeszcze o komentarz do podłogówki, dolnego źródła i może samej PC. Tylko proszę Cię daruj sobie teksty typu klown, czy ciemnogród. Tak się zaciąłeś na tej powietrznej pompie, że każde moje złe słowo na jej temat skutkuje atakiem agresji z Twojej strony. Poza tym ciągle ta moja kasa. Czy masz do mnie pretensje o to, że zarabiam pieniądze?

Jak bym nie miał kasy to bym sobie kupił kocioł na pellet, albo bym nie budował domu. Proszę Cię zostawmy już kwestię mojej majętności. Twoja mnie nie interesuje.

Wzbuzylo mnie to ze smiejesz się z "cudownych" cen instalacji o jakich czytasz na forach a widać że to ty sam mnóstwo kasy przeplaciles a inwestorzy którzy pisali o takich cenach byli poprostu bardziej zaradni od Ciebie.

drogie te wasze wyceny, oj drogie

po prostu słabo szukaliście...

sam jak szukałem miałem około 40-50 wycen...

najlepsze (najtańsze) za kompleksową instalację miał Sofath i GHS ....

ale na jedną i drugą firmę trafiłem dzięki forum muratora, gdzieś tak po około rocznych poszukiwaniach

Gość Arturo72
drogie te wasze wyceny, oj drogie

po prostu słabo szukaliście...

sam jak szukałem miałem około 40-50 wycen...

najlepsze (najtańsze) za kompleksową instalację miał Sofath i GHS ....

ale na jedną i drugą firmę trafiłem dzięki forum muratora, gdzieś tak po około rocznych poszukiwaniach

GHS znam i też polece bo mają fajne ceny chociaż jedynie gruntowki które uważam za bezsens ;)

Mało co a byłbym ich klientem ale na chinke z odwiertami za 20tys.zł za całość :)

Silesia, fakt jest taki,że z powodu wyjazdu potężnej armii fachowcòw ceny robocizny w budowlance osiągnęły poziom zbliżony do cen zachodnich,nie możesz mieć więc pretensji,że inwestorzy bronią się przed tak dużym wzrostem cen za usługi w tej branży jaki nastąpił w ostatnich 3-5 latach. Ludzie chcą wiedzieć za co płacą,ile za materiał,a ile za robociznę,bo firmy najchętniej posługują się ogòlną wyceną z kwotami,ktòre potrafią często przyprawić o palpitacje serca. A skoro jak domyślam się z twoich postòw jesteś za tym,aby każdy w tym kraju zarobił porównywalnie i dobrze,to dlaczego akurat w budowlance mamy płacić za usługi więcej niż w innych branżach? I nie powielaj stereotypòw,że jeśli ktoś robi taniej to nieuczciwie,bez podatków itp.

powiem ci że dalej będą wyjeżdżać więc niedługo albo ukraincy albo urlop i własnoręcznie np. z rodziną jak to było za komuny wybudujesz sobie sam.

innym wyjściem jest równanie do zachodu ale w pl jak widać się nie da

p.s. mam informacje i z hurtowni i od zaprzyjaźnionych instalatorów że w tym sezonie szykuje się duży nabór chętnych do pracy (bo co bardziej kumaci pojechali pracować za funty lub euro) tak wiec jest szansa że będę miał co poprawiać po "świerzych" nabytkach

Przykład tynków 10 ofert różnica 2 euro CENTY na m2 jak ktoś ma taniej to znaczy że oszukuje na podatkach, pracownikach, materiałach, następnie kontrola i trzepanko wszystkiego łącznie z urlopami pracowników oraz kara za dumping o ile reszta ok - to informacje od polaka który kończył tam studia i pracuje jako kier. budów

Echhhh, jak Tobie marzy się komuna... Ceny odgórnie regulowane, kto się wychyli to w łeb go ;)

Ty mkm jesteś niereformowalny -bez urazy ;)

To co podajesz za "wzorzec gospodarki" czasami podpada pod zmowę cenową -już bywały przypadki że wielkie firmy płaciły spore kary za "porozumienia cenowe"...

Echhhh, jak Tobie marzy się komuna... Ceny odgórnie regulowane, kto się wychyli to w łeb go ;)

Ty mkm jesteś niereformowalny -bez urazy ;)

To co podajesz za "wzorzec gospodarki" czasami podpada pod zmowę cenową -już bywały przypadki że wielkie firmy płaciły spore kary za "porozumienia cenowe"...

opisuje rzeczywistość a ty konfabulujesz na temat zmowy cenowej

w moim przekonaniu to akurat jest dbanie o uczciwą konkurencję a więc wszyscy płacimy podatki i pracownikom też (łącznie z zus itp.)

Wzbuzylo mnie to ze smiejesz się z "cudownych" cen instalacji o jakich czytasz na forach a widać że to ty sam mnóstwo kasy przeplaciles a inwestorzy którzy pisali o takich cenach byli poprostu bardziej zaradni od Ciebie.

Wreszcie odpowiedź o jaką mi chodziło. Teraz mogę spróbować podjąć polemikę. Ustaliliśmy, że zostałem "ostrzyżony " na wentylacji. Trudno. Nic już na to nie poradzę. Wszystkie z przedstawionych ofert oscylowały w podobnych kwotach. Pompa ciepła kosztowała tyle ile musiała kosztować. Dla potwierdzenia link z allegro:

http://allegro.pl/nibe-pompa-ciepla-f1255-16-kw-i6020483233.html

Cenowo polskie pompy są bezkonkurencyjne (18000,00). Nie chcę wchodzić w dyskusję dotyczącą jakości. Chciałem NIBE i już. Co więcej wybrałem najdroższą odpowiednią dla mojego budynku. Zrobiłem to świadomie, i tutaj o strzyżeniu nie ma mowy. Chyba, że pokażesz mi tańszą ofertę na to urządzenie.

Co do odwiertów nie sądzę, abyś znalazł ekipę, która wykona je metodą udarową taniej niż 90PLN/m.

Podłogówka 240m2 za 19800 - uważam, że jest to uczciwa cena, jeżeli biorę do wykonania firmę.

Śmiałem się dlatego, że z wszystkich kilkunastu ofert, które dostałem nie znalazłem ani jednej gdzie wyżej wymienione artykuły czyli pompa ciepła NIBE, 240m2 podłogówki, 270mb kolektora pionowego i kotłowni miałyby kosztować 55 000,00. Nawet się do takiej kwoty nie zbliżały.

Gość Arturo72

Śmiałem się dlatego, że z wszystkich kilkunastu ofert, które dostałem nie znalazłem ani jednej gdzie wyżej wymienione artykuły czyli pompa ciepła NIBE, 240m2 podłogówki, 270mb kolektora pionowego i kotłowni miałyby kosztować 55 000,00. Nawet się do takiej kwoty nie zbliżały.

Bo może Nibe a tym bardziej gruntowa to marka jedynie dla nie świadomych klientów których wiadomo że można loic na cenach i dlatego potraktowali Cię wszyscy jak typową owce do strzyżenia ?

U naszych biednych sąsiadów z zachodu w hurtowni najpierw zapytają cię o ichni pkd czyli czy firma "tym się zajmuje" zapewne dlatego są "biedni" inaczej i jako zwykły konsument pocałujesz klamkę ale też w swojej pracy zarobisz tyle że nie interesuje cię bieganie po hurtowniach.

Prosze cię....

Dostałem kompleksową ofertę na ogrzewanie.

Zawarty tam był kocioł Junkers Cerapur Smart 14kW za 4400 zł (na 8% VAT), podczas kiedy w SKLEPIE można go dostać za 3800 i to na 23% VAT.

I nie pisz mi bzdur o PKD, bo kotły ani w PL, ani w DE nie się towarem, który jest zakazany w powszechnym obrocie.

I jak Muller chce kupić kocioł, czy pompę, to sobie kupi nawet na ebay, z dostawą do domu, tak jak my na allegro.

Wracając do oferty - zawierała jeszcze koszt transportu (200zł) i "koszty logistyczne" - 400zł

Podłogówka za 110zł, patrząc na to, ile czasu to zajmuje to kolejny absurd....

Podłogówkę wykonywałem 5 lat temu więc moje ceny są pewnie nieaktualne.... Płaciłem 95zł za m2. Styropian (średnio 10cm -15 na parterze i 5 na górze), folia rurki wavin. Cena obejmowała również montaż trzech mosiężnych rozdzielaczy z rotamerami oraz wylewkę z miksokreta -12cm. Pompa powietrzna panasonica 17tys zł + 2tyś montaż. O dotacjach nie będę wspominał bo teraz są już inne zasady możliwości dofinansowania. Wentylacja Onyx Classic 550 6100 zł. Rury ocynk położyłem z kumplami przez weekend. Wydałem na nie + dodatki 4800 zł.

Dom 300m2

Najwięcej zapłaciłem 1800 zł za co i cwu rocznie. W tym roku, jak i w dwóch poprzednich wyjdzie zdecydowanie poniżej 1500 zł (na dziś jest to 920 zł licząc od października). SCOP roczny nie wyszedł mi jeszcze poniżej 4.

Chcę dodać, że pierwotnie uparłem się na pompę gruntową, jednak możliwości finansowe nie pozwoliły mi na jej zakup. Najniższą ofertę dostałem na blisko 80 tyś zł. Byłem załamany bo przecież nawet komina nie miałem. Zacząłem rozglądać się za powietrznymi pompami. Odwiedziłem 14 użytkowników różnych pomp. Dopiero to upewniło mnie, że powietrzna pompa jest warta uwagi.

Teraz jestem wdzięczny losowi, że wówczas nie było mnie stać na pompę gruntową. Zyski z jej posiadania w stosunku do pompy powietrznej byłyby marginalne a komfort grzania identyczny. Dziwi mnie w ogóle polemika o zasadności montowania pompy gruntowej do domów mniejszych niż mój. Tłumaczę to sobie tylko bojaźnią przed nieznanym, złym doradztwem, czasem może snobizmem? oczywiście nie obrażając nikogo.

Edytowane przez asaselllo

tak tak to się sprawdza dlatego jesteśmy i będziemy biednym narodem - urlopy w odróżnieniu od niemców i polaków na emigracji spędzamy dorabiając na fuchach, po pracy dłubiemy w garażu przy samochodzie zamiast spędzać czas z rodziną itd. itp. co zrobić taka chora mentalność może wynikająca z tego że przez kilka pokoleń to państwo nie było "nasze" a potem komuna też zrobiła swoje

Witam

Widzisz MKM, nam inwestorom chodzi o nasze a nie twoje urlopy.

Chcesz mieć spolegliwych nie targujących się klientów? Przenieś interes do Niemiec.

Urlopy komfortowo spędzaj w Polsce - najlepiej w Rudzie Śląskiej.

Pozdrawiam z pogranicza

Pratchawiec

Witam

Widzisz MKM, nam inwestorom chodzi o nasze a nie twoje urlopy.

Chcesz mieć spolegliwych nie targujących się klientów? Przenieś interes do Niemiec.

Urlopy komfortowo spędzaj w Polsce - najlepiej w Rudzie Śląskiej.

Pozdrawiam z pogranicza

Pratchawiec

Kolego

Zakładam ,że gdzieś pracujesz i dziwię się jak traktujesz potencjalnego klienta kolegę mkm .

Przecież on zarabia ,żeby skorzystać z twoich usług .

opisuje rzeczywistość a ty konfabulujesz na temat zmowy cenowej

w moim przekonaniu to akurat jest dbanie o uczciwą konkurencję a więc wszyscy płacimy podatki i pracownikom też (łącznie z zus itp.)

Nie wiem, jak jest "w tynkach", ale przy remontach autostrad różnice dochodzą do 15% i to nie jest nic dziwnego i nikt nikogo po sądach nie włóczy, dlatego,że dał tańszą ofertę.

Coś mi się wydaje, że te Twoje 2 centy różnicy na m2 trzeba włożyć między bajki... No, ale nic, kuzyn w DE chce w tym roku rozpocząć budowę, to zweryfikujemy....

Edytowane przez fotohobby

Kolego

Zakładam ,że gdzieś pracujesz i dziwię się jak traktujesz potencjalnego klienta kolegę mkm .

Przecież on zarabia ,żeby skorzystać z twoich usług .

Gdybym musiał zrobić podłogówkę za 110zł/m2 a wszystkie oferty różniłyby się o 2zł, jak w idealnym świecie kolegi mkm, to jakiś inny sprzedawca/producent straciłby we mnie klienta, bo nie miałbym już za co kupić u nich, to co kupiłem za zaoszczędzone środki.

Bo może Nibe a tym bardziej gruntowa to marka jedynie dla nie świadomych klientów których wiadomo że można loic na cenach i dlatego potraktowali Cię wszyscy jak typową owce do strzyżenia ?

No dobra. Odniosłeś się tylko do PC. Nie kwestionujesz cen DZ i podłogówki. Może masz rację, że Nibe jest producentem nastawionym na bezmyślnych zjadaczy chleba, którzy nie patrzą co kupują a biorą to co im się podsuwa. Oprócz Nibe jest jeszcze kilka renomowanych firm, które mają podobne,a nawet wyższe ceny (IVT, Alfa itd.). Jak zatem wyjaśnisz fakt, że Nibe ma najwyższy udział na rynku pomp ciepła w Polsce? Mieszkają tu same "owieczki"? Spróbuję użyć tutaj porównania motoryzacyjnego (żeby nikogo nie urazić nie będę porównywał Mercedesa do Malucha). Wyobraź sobie, że idziesz kupić nowe auto. Przykładowo bierzesz pod uwagę samochody klasy średniej. Idziesz do salonu Mazdy, gdzie za auto w praktycznie pełnym wyposażeniu zapłacisz 120k. Ale tobie podoba się Audi. Idziesz do salonu i sprzedawca proponuje Ci auto o podobnym wyposażeniu za 180k. Żeby zejść do 150k zaczynasz "obierać" go z wyposażenia. Jednak decydujesz się na Audi. Czy marka Audi "potraktowała Cię jak typową owcę do strzyżenia"? Nie, Audi po prostu tyle kosztuje. U mnie tak samo zdecydowałem się na Nibe, bo uważam (mogę się oczywiście mylić), ale takie jest moje przekonanie, że ta marka w porównaniu do polskich PC to jak Audi do Mazdy.

Co do tego czy gruntowa, czy powietrzna - przy coraz to lepszych parametrach pomp powietrznych gruntówka jest mimo wszystko przynajmniej na razie sprawniejsza. Fakt, że jest droższa o dolne źródło nie świadczy o tym, że ktoś został naciągnięty na droższą instalację. Po prostu stać go na system grzewczy zapewniający większe bezpieczeństwo i niższe koszty użytkowania zwłaszcza w niskich zakresach temperatur zewnętrznych. Możesz sobie oczywiście dalej przekonywać wszystkich, że realne oferty od firm instalatorskich to naciąganie bezmyślnych inwestorów i że jedynym słusznym źródłem ciepła do domu jest PC powietrzna. Póki co nie znalazłem ani jednej przewagi powietrznej pompy ciepła nad gruntową poza ceną inwestycji. A jeżeli ktoś chce przeznaczyć większe środki na gruntówkę to nie znaczy, że na starcie jest ostrzyżony.

Gość Arturo72

Coś mi się wydaje,że trwa akcja promocyjna niektórych firm ;)

Dla mnie możesz mieć i złotą tą pompę czy reku jak Cię stać na to ale nie opowiadaj proszę bzdur bo można mieć lepiej i taniej zdecydowanie. Ty wybierasz drogo i wcale nie lepiej to ok,Twój wybór.

Porównując do aut Ty masz Audi Q7 w dieslu potrzebne jedynie na dojazd 2km dziennie a ja do tego celu mam A4 w benzynie,Ty wydales 300 a ja 100,Ty wydasz na benzynę 100zl ja 120zl czyj zakup był rozsądny ?Pewno twój bo mniej płacisz za dojazd ;)

Edytowane przez Arturo72

Ciężko urządzenie grzewcze porównywać do samochodu, bo urządzenie grzewcze nie jest na pokaz. Najczęściej jest zamknięte w najciemniejszym kącie domu i ma za zadanie dostarczyć ciepła, bezawaryjnie i bezobsługowo (mowa o pompach;)) Firma, cena, kolor, itp mają tu trzeciorzędne znaczenie...