Pratchawiec 04.03.2016 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 Kolego Zakładam ,że gdzieś pracujesz i dziwię się jak traktujesz potencjalnego klienta kolegę mkm . Przecież on zarabia ,żeby skorzystać z twoich usług . Witam Zapewniam Cię, że MKM zanim skorzysta z moich usług, rozejrzy się wkoło (internet, znajomi, itp). Z dużym prawdopodobieństwem będzie się targował i przedstawiał oferty konkurentów. Punkt widzenia zależy ...... Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 04.03.2016 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 .... a ja do tego celu mam A4 w benzynie,Ty wydales 300 a ja 100,Ty wydasz na benzynę 100zl ja 120zl czyj zakup był rozsądny ?Pewno twój bo mniej płacisz za dojazd A4? weź Seata Exeo, będzie to samo a taniej a poza tym dobrze mówisz - kto chce ma Nibe, kto nie chce ma coś innego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 04.03.2016 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 Witam Zapewniam Cię, że MKM zanim skorzysta z moich usług, rozejrzy się wkoło (internet, znajomi, itp). Z dużym prawdopodobieństwem będzie się targował i przedstawiał oferty konkurentów. Punkt widzenia zależy ...... Pozdrawiam Pratchawiec Dokładnie na tym to polega Nawet "bogaci" sąsiedzi z Niemiec przyjeżdżają na zakupy do Polski gdzie jest coś o 2 centy taniej niż u nich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 04.03.2016 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 (edytowane) Witam forumowiczów Jako, że jestem tu nowy i nie zorientowany w rynku- zwracam się z prośbą o ocenę wyceny instalacji pompy ciepła (gruntowej) Województwo Podlaskie , dom parterowy 108 m2 pow użytkowej +garaż Jacku masz dom zaledwie 108m2. Jeśli dobrze go docieplisz - czyli do planowanych cm styropianu i wełny- dołożysz jeszcze po kilka CM to dom może pobrać 50kWh-70kWh/m2/rok. Czyli może być to 5500-7500 kWh rocznie na ogrzewanie, To koszt w nocnej taryfie przy założeniu że potrzebujesz średnio 6500kWh ok 1750 zł - rocznie! Czysty prąd. Dojdzie Ci jeszcze koszt CWU ale to z wpisów na forum maks 50zł/msc. Czyli 600zł rocznie. Zatem tak mały dom rocznie CO i CWU ogrzeje prądem za ok 2350zł. MAKS 2500zł. Czy jest teraz sens inwestować 70 000 zł w odwierty, pompę ciepła i robociznę (może być mniej niż 70 tys bo w robociźnie jest koszt prac nad podłogówką). Policz ile oszczędzisz wycenionym sytemem COP 4: Jakieś 1600-1800zł, średnio 1700zł rocznie. Czyli zwrot ponad 35 lat! 1. Instalacja ogrzewania podłogowego (bez grzejników łazienkowych): - rozdzielacze, szafki podtynkowe - osprzęt przyłączeniowy - rurociągi instalacyjne, kształtki i izolacje - rury do ogrzewania podłogowego - folia ogrzewania podłogowego - materiały pomocnicze Cena netto : 11670.00 PLN Są tutaj osoby co piszą o cenie podłogówki 60zł/m2. To może i cena możliwa ale z pewnością kosztem ZUS itp. Inni podają ceny 90-110zł. Myślę zatem że w okolicy 10-12 tys możesz zrobić podłogówkę u legalnego wykonawcy. Przy czym to 10-13 tys to cena brutto materiał i robocizna. System OP - ogrzewanie podłogowe - to jest instalacja powszechna i wykonawców na nią jest wielu. 3. Wykonanie źródła ciepła dla pompy solanka/woda – kolektor pionowy: - odwierty sonda pionowa Ø 40 mm – 160 m - glikol - materiały pomocnicze Cena netto: 13600.00 PLN 4. Kotłownia : - pompa ciepła firmy VIESSMANN VITOCAL 222-G 5,9 kW - osprzęt kotłowni - materiały pomocnicze Cena netto : 27428.00 PLN Inwestycja rzędu 41 tys netto + robocizna czyli razem brutto pewnie grubo ponad 45 000zł. Jak pisałem wyżej czy jest sens tyle PLN wydać na 108m2? Zapewniam Cię że jak zrobisz OZC za 400-500zł i poznasz jak różne warianty ocieplenia wpływają na zużycie kWh domu to szybko dojdziesz do wniosku, że lepiej i taniej jest ocieplić niż od razu kupować za gigantyczne pieniądze system grzewczy. Z OZC poznasz realnie ile twój dom weźmie kWh na 1 m2 rocznie. DO tego dolicz sobie średnio 800KWh na 1 osobę na CWU rocznie. Poznasz moc źródła ciepła jaką musisz mieć w domu w Twojej strefie: Łomża i dla Twojej temperatury w domu. Wszak 2 takie same domu w rożnych strefach klimatycznych Polski i z różną temperaturą wewnętrzną mogą różnić się wynikami o 50%. Wtedy z 99,9% pewnością będziesz mógł dobrać system grzewczy i jego moc. Przy gazie ma to małe znaczenie bo moc kotłów gazowych jest duża i jej wzrost tani. Przy PC ma to ogromne znaczenie i decyduje np: kiedy załączy się grzałka i ile % pobierzesz w 2 taryfie. Pamiętaj jak dom dobrze ocieplisz (docieplisz) to rachunki winny nie przekroczyć 2500zł grzane 100% prądem w 2 taryfie - co jest łatwe przy samym prądzie bo moc masz niemal nieograniczoną . Zatem nawet mała pompa ciepła np; powietrzna się u Ciebie sprawdzi. Nawet niech się grzałka załączy we kilka dni w nocy, nawet niech pójdzie 30% w drogiej taryfie to średnio i tak rachunki 2x Ci zbije, CWU ogrzeje cały rok. takie PC można kupić na gotowo za 18-22 000 zł. To już MOC oszczędności w stosunku do odwiertów. Przy tych odwiertach to nawet dom grzany gazem się opłaci docieplić i grzać gazem a nie kupować PC z odwiertami. 5. Instalacja wentylacji mechanicznej: - rekuperator DOMEKT REGO 400 PE - rury, kształtki wentylacyjne - materiały pomocnicze Cena netto : 15700.00 PLN 7. Robocizna: - montaż instalacji centralnego ogrzewania podłogowego - montaż instalacji wod. – kan. - montaż pompy ciepła - montaż wentylacji mechanicznej - uruchomienie w/w instalacji Cena netto: 13200.00 PLN Zatem rekuperacja to koszt rzędu 15,7+ coś z robocizny netto. Brutto może być to koszt 20 000zł. Poczytaj sobie watek wentylacja. Chyba każdy tam już napisał, że rekuperator nigdy się nie zwróci w rachunkach za ogrzewanie. No może jak ktoś grzeje 250m2 gazem z butli lub olejem w domu średnio ocieplonym i ma rachunki rzędu >10 000zł rocznie, a znam takich z ponad 12 000zł. W domu z rachunkiem 2500zł, a z PC rachunkiem 1500zł rekuperator się nie opłaci. Rekuperator to bardziej komfort i Ja Ci go polecam, ale zwykły i prosty rekuperator. Prosta budowa, niezawodność, tanie filtry lub filtry do mycia. Jak kupisz go za 4000zł i zamontujesz za 3000zł to ma sens. W parterówce łatwo jest montować rury do reku nad sufitem. Jak poddasze jest nieużytkowe to można i ocieplenie tego wełną jest tanie i szybkie. Także czy rekuperator ma sprawność 65% czy 91% to już bez znaczenia w domu bo i tak na siebie nie zarobi w PLN a komfort dają oba. Tu można tylko pomyśleć o zabezpieczeniu zamrażania, sterowniku tygodniowym - to wpływa na komfort. Ceny są cenami brutto na 8%vat, mat instalacyjne ogrzewania podłogowego firmy KAN, reszta standard+ za wszelkie sugestie i uwagi będę bardzo wdzięczny To co Ci napisałem o zużyciu Twojego domu to sugestia a wiedzę da Ci OZC. Nie znam ile stopni chcesz mieć w domu; parterówka też inaczej wpływa na OZC niż piętrówka itp. Zakładam jednak że docieplając dom i kupując najtańszy rekuperator możesz mieć pod Łomżą dobre wyniki i koszty grzania samym prądem lub grzania małą PC albo może drożej ale tanio w inwestycji gazem (jak gaz blisko domu). Inwestując w system 2x mniej. Jak poświęcisz czas -Twoja nauką o wentylacji i ociepleniu i grzaniu tu na innych wątkach FM - 400-500zł na OZC i twarde dane z opcjami docieplenia to wybierzesz inne rozwiązanie niż to co masz teraz wycenione i w 1 miesiąc czytania i pytania zaoszczędzisz z 25 -30 000zł nie tracąc komfortu a rachunki będą maks 300-400zł (np: PC PW) na cały rok wyższe niż na rozwiązaniu za ponad 70 000zł. 1-2% z zaoszczędzonej kwoty możesz wpłacić na konto charytatywne pomagające innym. Edytowane 4 Marca 2016 przez lukasza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 04.03.2016 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 I ch... bombki strzelił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 04.03.2016 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 (edytowane) hello. sprawdź tutaj. wychodzi w okolicach 46k za całość, przy czym podobno jak przedstawisz niższą ofertę, to Ci to zrobią w takiej cenie - http://vikersonn.eu/kalkulator Masakra Jak sepy A wystarczyło:Nie,to OZC ma zdecydować o wyborze źródła ciepła patrząc na zużycie energii przez dom bo może się okazać że ogrzewanie tego domu prądem będzie najtańsze. Metraż nie świadczy o niczym. Z OZC dowiesz się dwóch rzeczy czyli ile energii będzie Twój dom potrzebował na ogrzewanie oraz jaką max.moc urządzenia grzewczego potrzebujesz. Edytowane 4 Marca 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nigel 04.03.2016 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 Coś mi się wydaje,że trwa akcja promocyjna niektórych firm Dla mnie możesz mieć i złotą tą pompę czy reku jak Cię stać na to ale nie opowiadaj proszę bzdur bo można mieć lepiej i taniej zdecydowanie. Ty wybierasz drogo i wcale nie lepiej to ok,Twój wybór. Porównując do aut Ty masz Audi Q7 w dieslu potrzebne jedynie na dojazd 2km dziennie a ja do tego celu mam A4 w benzynie,Ty wydales 300 a ja 100,Ty wydasz na benzynę 100zl ja 120zl czyj zakup był rozsądny ?Pewno twój bo mniej płacisz za dojazd Chyba lepiej bo taniej. Póki co do tego ogranicza się Twoja argumentacja. Ja przedstawiłem to co kupiłem i dla jakiego budynku. Uznałem takie rozwiązanie za najlepsze z zaofertowanych na tamten moment. Nie próbuję nikogo przekonywać, że to jest najlepsze rozwiązanie i że nie da się zrobić lepiej. Ty natomiast twierdzisz, że jest drogo i źle. Przedstaw w takim razie rozwiązanie tańsze i lepsze. Ale lepsze nie dlatego, że tańsze. Przedstaw jakieś solidne argumenty typu wyższy komfort cieplny przy niższych kosztach użytkowania, lepsze urządzenie z uzasadnieniem, niższa awaryjność czy np dłuższy okres gwarancyjny itp. A jeśli nie masz ochoty przytaczać przykładów, to powiedz chociaż co mogłoby być lepsze i dlaczego. Wracając nawet do argumentacji typu, że na mój budynek można zrobić instalację na pompie gruntowej za 45-55k na polskiej pompie, to chociaż by ona nie była ze złota ale z drewna to i tak w tych cenach nie wykona się tej instalacji. Nikogo nie reklamuję. Nie jestem instalatorem, ani nie pracuję w NIBE. A tak na marginesie to walałbym Q7 nawet jeżeli ono by paliło benzyny za 120,00 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 04.03.2016 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 (edytowane) Przedstaw w takim razie rozwiązanie tańsze i lepsze. Po pierwsze ten reku czyli Mitsu jest nie dość,że drogi to głośny i ma słabą sprawność i dziadowski wymiennik ale taki Ci pasował i wziąłeś go z tymi wadami lub wcisnęli Ci go to spoko. Po drugie już pisałem: Sądzę że to nie kosztowało Ciebie 10% drożej a min.50% drożej ale to szczegół bo sam piszesz że na kasie Ci nie zależało Masz normalny czyli projektowy dom z WM czyli zapotrzebowanie na ciepło ok.80kWh/m2/rok czyli z cwu powiedzmy jakieś 20000kWh i gruntowa da Ci z tego 5000kWh czyli 1500zl a powietrzna niech będzie nawet 6600kWh czyli 2000zl. Różnica roczna w rachunkach to 500zł a w inwestycji 20000zl. Ale pasowało Ci przepłacenie za coś co ma jedynie grzać a nie wyglądać to drugie spoko. Tylko nie pisz tak: Jak przeglądam różne fora i widzę ceny, którymi operują wszyscy eksperci to che mi się śmiać. Bo śmiać to się można jedynie z Ciebie bo nie wybrałeś niczego optymalnie pod dom i do domu a jedynie wg własnego widzimisie przepłacając za te widzimisie sporo,oczywiście masz prawo do tego. I na koniec,pompa gruntowa nie jest zasadna ekonomicznie w żaden sposób do nowych domów,chyba,że polska tania z wykonanym własnoręcznie DZ poziomym. Jest jedynie kaprysem i widzimisie inwestora. Edytowane 4 Marca 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nigel 04.03.2016 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 Po pierwsze ten reku czyli Mitsu jest nie dość,że drogi to głośny i ma słabą sprawność i dziadowski wymiennik ale taki Ci pasował i wziąłeś go z tymi wadami lub wcisnęli Ci go to spoko. Po drugie już pisałem: Ale pasowało Ci przepłacenie za coś co ma jedynie grzać a nie wyglądać to drugie spoko. Tylko nie pisz tak: Bo śmiać to się można jedynie z Ciebie bo nie wybrałeś niczego optymalnie pod dom i do domu a jedynie wg własnego widzimisie przepłacając za te widzimisie sporo,oczywiście masz prawo do tego. I na koniec,pompa gruntowa nie jest zasadna ekonomicznie w żaden sposób do nowych domów,chyba,że polska tania z wykonanym własnoręcznie DZ poziomym. Jest jedynie kaprysem i widzimisie inwestora. I znowu ekonomia. Jedyne co mogłem wybrać wg własnego widzimisię to pompa ciepła. Nie przedstawiłeś żadnej alternatywnej opcji tańszej i jednocześnie lepszej. Co do rekuperatora, to jeszcze nie został zakupiony. Taki jest zaproponowany. Jeżeli masz propozycję jakiegoś lepszego i jeszcze lepiej tańszego, to bardzo o nią proszę. Zastanawiam się jeszcze nad NIBE, ale on też nie jest tańszy. Jeśli chodziło o pompę ciepła, to kupiłem taką na jaką byłem zdecydowany. Nie przekonałeś mnie swoimi argumentami, że popełniłem błąd. Jesteś przeciwnikiem PC gruntowych i ja to szanuję. Możesz się ze mnie śmiać. Może jestem z ciemnogrodu, ale jestem zadowolony z wyboru, jakiego dokonałem. Jak uruchomię system to wtedy się tak naprawdę okaże co kupiłem. Zakładając jednak, że wszystko będzie zgodnie ze sztuką pozostaję zwolennikiem pomp gruntowych. Zwłaszcza przy większych domach. Niestety jeśli chodzi o rekuperatory, to muszę się zdać na opinie innych. Dlatego jeżeli mogę Cię prosić, to podrzuć jakieś typy. Mimo naszych dotychczasowych przepychanek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 04.03.2016 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 Po pierwsze ten reku czyli Mitsu jest nie dość,że drogi to głośny i ma słabą sprawność i dziadowski wymiennik ale taki Ci pasował i wziąłeś go z tymi wadami lub wcisnęli Ci go to spoko. . Akurat Mitsu jest bardzo cichy, co już nawet Twój "piękny" kolega podkreślał. A wymiennik demonem sprawności nie jest, za to nie zamarza zimą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 04.03.2016 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 Akurat Mitsu jest bardzo cichy, co już nawet Twój "piękny" kolega podkreślał. A wymiennik demonem sprawności nie jest, za to nie zamarza zimą. Słyszałem go na własne uszy po instalacji także mogę potwierdzić. Na pewno jest głośny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia i jarek 04.03.2016 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 (edytowane) No dobra. Odniosłeś się tylko do PC. Nie kwestionujesz cen DZ i podłogówki. Może masz rację, że Nibe jest producentem nastawionym na bezmyślnych zjadaczy chleba, którzy nie patrzą co kupują a biorą to co im się podsuwa. Oprócz Nibe jest jeszcze kilka renomowanych firm, które mają podobne,a nawet wyższe ceny (IVT, Alfa itd.). Jak zatem wyjaśnisz fakt, że Nibe ma najwyższy udział na rynku pomp ciepła w Polsce? Mieszkają tu same "owieczki"? Spróbuję użyć tutaj porównania motoryzacyjnego (żeby nikogo nie urazić nie będę porównywał Mercedesa do Malucha). Wyobraź sobie, że idziesz kupić nowe auto. Przykładowo bierzesz pod uwagę samochody klasy średniej. Idziesz do salonu Mazdy, gdzie za auto w praktycznie pełnym wyposażeniu zapłacisz 120k. Ale tobie podoba się Audi. Idziesz do salonu i sprzedawca proponuje Ci auto o podobnym wyposażeniu za 180k. Żeby zejść do 150k zaczynasz "obierać" go z wyposażenia. Jednak decydujesz się na Audi. Czy marka Audi "potraktowała Cię jak typową owcę do strzyżenia"? Nie, Audi po prostu tyle kosztuje. U mnie tak samo zdecydowałem się na Nibe, bo uważam (mogę się oczywiście mylić), ale takie jest moje przekonanie, że ta marka w porównaniu do polskich PC to jak Audi do Mazdy. Co do tego czy gruntowa, czy powietrzna - przy coraz to lepszych parametrach pomp powietrznych gruntówka jest mimo wszystko przynajmniej na razie sprawniejsza. Fakt, że jest droższa o dolne źródło nie świadczy o tym, że ktoś został naciągnięty na droższą instalację. Po prostu stać go na system grzewczy zapewniający większe bezpieczeństwo i niższe koszty użytkowania zwłaszcza w niskich zakresach temperatur zewnętrznych. Możesz sobie oczywiście dalej przekonywać wszystkich, że realne oferty od firm instalatorskich to naciąganie bezmyślnych inwestorów i że jedynym słusznym źródłem ciepła do domu jest PC powietrzna. Póki co nie znalazłem ani jednej przewagi powietrznej pompy ciepła nad gruntową poza ceną inwestycji. A jeżeli ktoś chce przeznaczyć większe środki na gruntówkę to nie znaczy, że na starcie jest ostrzyżony. Firma Nibe ma może największy udział w rynku,ale raczej rynku reklamodawców w prasie budowlanej. To im trzeba przyznać,że marketing to mają numer 1,mistrzostwo świata,przez taką wręcz agresywną reklamę na początku trafia do nich chyba prawie każdy kto myśli o zakupie pompy ciepła. Ale potem większość potencjalnych klientów zaczyna "jarzyć",że to nie kosmiczna technologia ,a inne firmy robią to równie dobrze,a może i lepiej za tańsze pieniądze.Drogi Nigielu,ja nic do Ciebie nie mam,też dla przykładu tłumaczę części znajomym,że mam pompę ciepła bo chciałem,mimo,że obok działki mam gaz,a to tak nie po polsku przecież ,i rozumiem ,że chciałeś Nibe to masz,ale to co piszesz na temat tej pompy,że to takie audi ,a reszta gorsza,to się po prostu nie broni w żadnym punkcie. Wydaje mi się ,że oczekiwałeś poklasku,że taki fajny sprzęt kupiłeś,ale na tym forum to raczej większość osób posiada przynajmniej minimum wiedzy na temat pomp ciepła i doświadczenie z ich użytkowaniem i uwierz,firma na N robi pompy jak wiele innych firm i nie ma w nich nic co by powodowało "opadnięcie kopary" i nie ma w nich nic co miałoby spowodować radość z wydania większej kwoty pieniążków na jej zakup. . Ale jak mówi jedna z reklam" satysfakcja-bezcenna" więc jak już wspomniałem,rozumiem ,popieram,ale nie udowadniaj,że to najlepsza decyzja.pozdrawiam Edytowane 4 Marca 2016 przez sylwia i jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia i jarek 04.03.2016 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 Dokładnie na tym to polega Nawet "bogaci" sąsiedzi z Niemiec przyjeżdżają na zakupy do Polski gdzie jest coś o 2 centy taniej niż u nich Nie sądziłem,że dożyję takiej chwili,Arturo72- zgadzam się z Tobą i podpisuję pod Twoją wypowiedzią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia i jarek 04.03.2016 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 Chyba lepiej bo taniej. Póki co do tego ogranicza się Twoja argumentacja. Ja przedstawiłem to co kupiłem i dla jakiego budynku. Uznałem takie rozwiązanie za najlepsze z zaofertowanych na tamten moment. Nie próbuję nikogo przekonywać, że to jest najlepsze rozwiązanie i że nie da się zrobić lepiej. Ty natomiast twierdzisz, że jest drogo i źle. Przedstaw w takim razie rozwiązanie tańsze i lepsze. Ale lepsze nie dlatego, że tańsze. Przedstaw jakieś solidne argumenty typu wyższy komfort cieplny przy niższych kosztach użytkowania, lepsze urządzenie z uzasadnieniem, niższa awaryjność czy np dłuższy okres gwarancyjny itp. A jeśli nie masz ochoty przytaczać przykładów, to powiedz chociaż co mogłoby być lepsze i dlaczego. Wracając nawet do argumentacji typu, że na mój budynek można zrobić instalację na pompie gruntowej za 45-55k na polskiej pompie, to chociaż by ona nie była ze złota ale z drewna to i tak w tych cenach nie wykona się tej instalacji. Nikogo nie reklamuję. Nie jestem instalatorem, ani nie pracuję w NIBE. A tak na marginesie to walałbym Q7 nawet jeżeli ono by paliło benzyny za 120,00 Zapraszam do mnie i pokażę Ci,że da się w tych pieniążkach,a powierzchnię mam zbliżoną do ciebie 210 metrów podłogówki,pompa 11kw,w pakiecie oferuję wgląd w fakturę za wykonanie,"co by nie było",że firma oszczędzała na zus i podatkach. I jeszcze jedna sprawa,idąc twoim tokiem myślenia skoro coś jest tańsze i nie daje lepszego,ale taki sam komfort cieplny jak "twoje audi",to już jest argument którego się domagasz,aby kupić tańsze urządzenie. Czyli znów nie broni się to co piszesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nigel 04.03.2016 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 Firma Nibe ma może największy udział w rynku,ale raczej rynku reklamodawców w prasie budowlanej. To im trzeba przyznać,że marketing to mają numer 1,mistrzostwo świata,przez taką wręcz agresywną reklamę na początku trafia do nich chyba prawie każdy kto myśli o zakupie pompy ciepła. Ale potem większość potencjalnych klientów zaczyna jarzyć,że to nie kosmiczna technologia i inne firmy robią to równie dobrze,a może i lepiej za tańsze pieniądze.Drogi Nigielu,ja nic do Ciebie nie mam,też dla przykłądu tłumaczę części znajomym,że mam pompę ciepła bo chciałem,mimo,że obok działki mam gaz,a to tak nie po polsku przecież ,i rozumiem ,że chciałeś Nibe to masz,ale to co piszesz na temat tej pompy,że to takie audi ,a reszta gorsza,to się po prostu nie broni w żadnym punkcie. Wydaje mi się ,że oczekiwałeś poklasku,że taki fajny sprzęt kupiłeś,ale na tym forum to raczej większość osób posiada przynajmniej minimum wiedzy na temat pomp ciepła i doświadczenie z ich użytkowaniem i uwierz,firma na N robi pompy jak wiele innych firm i nie ma w nich nic co by powodowało "opadnięcie kopary" i nie ma w nich nic co miałoby spowodować radość z wydania większej kwoty pieniążków na jej zakup. . Ale jak mówi jedna z reklam" satysfakcja-bezcenna" więc jak już wspomniałem,rozumiem ,popieram,ale nie udowadniaj,że to najlepsza decyzja.pozdrawiam Na starcie chciałbym zaznaczyć, że celowo porównałem Audi do Mazdy, a nie do Malucha żeby uniknąć takich wypowiedzi jak Twoja. Ja również nie mam nic do Ciebie. Czy oczekiwałem poklasku? Raczej spodziewałem się właśnie takich reakcji jak Twoja czy Arturo. Poprosiłem o argumenty przemawiające za tym, że rozwiązanie, które zastosowałem jest złe. Otrzymałem tylko odpowiedź, że jest drogie. Wyraźnie poprosiłem o przedstawienie alternatywnej opcji dla domu jaki ja buduję. Usłyszałem w odpowiedzi, że gruntowe pompy ciepła nie mają uzasadnienia ekonomicznego. Powiedzcie mi w końcu pod jakim względem polskie pompy ciepła są lepsze od Nibe, IVT, czy Alfa itp. Tylko nie piszcie, że są tańsze, bo ten argument do mnie nie trafia. Powtarzam. Nie uważam NIBE za najlepszego producenta na świecie i nikogo nie chcę do niego przekonywać. Jeżeli jesteście przekonani, że inne tańsze urządzenia są lepsze to napiszcie dlaczego. Poza tym jeśli chodzi o krytykę to wszyscy są jak na zawołanie. Wystarczy użyć hasła NIBE lub gruntowa i zaraz się znajdą chętni do jatki. Natomiast, gdy poprosiłem o radę w kwestii rekuperatora jakoś nie znalazł się chętny do pomocy. Ale chyba jestem jeszcze za krótko na forum i nie rozumiem jego specyfiki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 04.03.2016 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 (edytowane) Powiedzcie mi w końcu pod jakim względem polskie pompy ciepła są lepsze od Nibe, IVT, czy Alfa itp. Pod względem ceny oferując TO SAMO i TYLE SAMO co pompy ciepła te które wymieniłeś. Skoro dla Ciebie ważniejsza jest kolorowa reklama tych firm od parametrów technicznych i że sąsiedzi będą sikali jak im powiesz,że masz Nibe i to w dodatku gruntową,to już Twoja brocha. Ale o takim człowieku można sobie dużo rzeczy pomyśleć Rekuperator ? Lubisz wydawać kupę kasy na pokaz to Brink,Aeris,Zehnder,Onyx. Edytowane 4 Marca 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 04.03.2016 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 Poza tym jeśli chodzi o krytykę to wszyscy są jak na zawołanie. Wystarczy użyć hasła NIBE lub gruntowa i zaraz się znajdą chętni do jatki. Natomiast, gdy poprosiłem o radę w kwestii rekuperatora jakoś nie znalazł się chętny do pomocy. Ale chyba jestem jeszcze za krótko na forum i nie rozumiem jego specyfiki. To chyba nie ten watek .Rekuperatory i wentylacja to inny temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nigel 04.03.2016 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 Pod względem ceny oferując TO SAMO i TYLE SAMO co pompy ciepła te które wymieniłeś. Skoro dla Ciebie ważniejsza jest kolorowa reklama tych firm i że sąsiedzi będą sikali jak im powiesz,że masz Nibe i to w dodatku gruntową,od parametrów technicznych to już Twoja brocha. Ale o takim człowieku można sobie dużo rzeczy pomyśleć Rekuperator ? Lubisz wydawać kupę kasy na pokaz to Brink,Aeris,Zehnder,Onyx. Nie zależy mi na tym co sobie o mnie pomyślisz, i co sobie pomyślą inni. Napisałeś wcześniej, że może być taniej i[b lepiej. Czyli wynika z tego że polskie pompy ciepła są tańsze, ale powinny być lepsze. Teraz sam piszesz, że oferują to samo. Czy li nie są lepsze. Co najwyżej mogą być takie same jakościowo. Czyli gdzie to "taniej i lepiej". Jest tylko "taniej". Dzięki za "życzliwą" radę odnośnie rekuperatora. Tak myślałem, że będę mógł na Ciebie liczyć. S i M Ja dokładnie opisałem swoje wydatki podając również zgrubne parametry budynku. napiszcie w takim razie ile zapłaciliście i za co. Może np. założyciel posta skorzysta. No chyba, że tu chodzi tylko o to, że włożyłem kij w mrowisko przyrównując polskie pompy ciepła do Mazdy, a wy uważacie, że to przynajmniej Mercedesy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 04.03.2016 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 (edytowane) Ja dokładnie opisałem swoje wydatki podając również zgrubne parametry budynku. napiszcie w takim razie ile zapłaciliście i za co. Może np. założyciel posta skorzysta. No chyba, że tu chodzi tylko o to, że włożyłem kij w mrowisko przyrównując polskie pompy ciepła do Mazdy, a wy uważacie, że to przynajmniej Mercedesy. No już asaselllo Ci pisał mając większy od Ciebie dom bo 300m2 ile płacił a grzeje powietrznym T-CAP-em 9kW czyli tańszym od Twojej pompy a DZ ma gratis No ja też DZ mam gratis a całość z podlogiwka(50zl/m2,Atlantic s8,Galmet)bez WM zamknęła się w 23tys.zł. WM z reku 300m3/h za 4tys.zł,kanałami i perdolami za 1,5tys.zl i własna robocizna zamknela sie w 5,5tys.zl. Od 3 lat wszystko śmiga bez zarzutu ze zużyciem rocznym 3300kWh czyli 1000zl na c.o+cwu w tym 1700kWh na c.o Gdybym chciał gruntowa u siebie koszt jej byłby o min.10tys.zl wyższy a zużycie spadloby do 2500kWh czyli o 180zl rocznie mniej. I chyba tylko idiota by wziął gruntowa w takim wypadku Edytowane 4 Marca 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 04.03.2016 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 Porównanie Audi z Mazdy w kontekście pomp ciepła jest kompletnie bez sensu.Bo auto wygląda, bo daje określony prestiż, komfort w czasie jazdy, bo mniej lub bardziej traci na wartosci - a przecież sie je w koncu sprzedaje.A pompa ?Siedzi w kotłowni, nie widać jej, nie słychać, sobi swoje i tyle.Ciepło z Nibe nie różni się od ciepła z Ecopower. Nibe to taki drugi Viesmann. Drogie, a nie daje nic więcej, niż konkurencja . Mistrzostwo marketingu - no, ale ludzie na to idą.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts