Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wycena instalacji

Jacek135

Recommended Posts

Gość Arturo72
Najdroższy był styczeń tego roku zużyte łącznie 600kwh 90 % w taniej taryfie czyli ok.250 zł co+cwu,reszta miesięcy między 180 a 200zł. I proszę nie pisz,że na prąd z kotła wyjdzie podobnie,bo przestanę cię oceniać jako partnera do dyskusji, bo nawet nie chcę myśleć jakie koszty ponosiłbym przy ogrzewaniu z pieca elektrycznego,chyba popadłbym w depresję. I wiem o czym piszę,bo jak pisałem styczność z ogrzewaniem z kociołka na prąd też mam

Czyli tak jak mówiłem. Czysta matematyka i fizyka a nie jedynie reklamy dla ciemnogrodu :)

Największe zużycie energii w styczniu 600kWh czyli 180zł,przy prądzie byłoby tego ok.540 zl czyli 360zl więcej.

Ale pozostaje inwestycja o ok.36000zl wieksza niż w prąd.

Na jakiej podstawie ktoś stwierdził że 36000zl jest warte tego żeby zaoszczędzić 360zl miesiecznie ?

Idiota ?

Dlaczego w takim wypadku nie zdecydowanie tańsza powietrzna której stosunek nie dla idiotow wypada lepiej ?

Edytowane przez Arturo72

• Odpowiedzi 243
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dyskutujecie i dyskutujecie. Technicznie Arturo72 ma wiele racji. Samo to że tutaj na forum dyskutujecie świadczy o Waszej świadomości różnych rozwiązań i ogólnej wiedzy technicznej. Pytanie skąd nieświadomy inwestor ma o tym wiedzieć? Jak inwestor bez wiedzy technicznej a nawet nie wiedzący że można inaczej ma podjąć decyzję. Dla przykładu podam Wam mojego tatę. Facet nie ma zielonego pojęcia i powtarza zasłyszane wypowiedzi znajomych fACHOWCÓW (celowo z małej) Co kilka tygodni słyszę że ta pompa to nie taka, że za mała, że nie da rady bo kolejny znajomy np. hydraulik tak powiedział bez znajomości OZC ani projektu.

Mam dziwne wrażenie że doborem źródła ciepła powinnien się zająć projektant któremu często płaci się nie mało. Przedstawiając + i - różnych źródeł ciepła.

Większość ludzi nie ma zielonego pojęcia i dlatego są strzyżeni jak owce instalując nie optymalne rozwiązania.

Dyskutujecie i dyskutujecie. Technicznie Arturo72 ma wiele racji. Samo to że tutaj na forum dyskutujecie świadczy o Waszej świadomości różnych rozwiązań i ogólnej wiedzy technicznej. Pytanie skąd nieświadomy inwestor ma o tym wiedzieć? Jak inwestor bez wiedzy technicznej a nawet nie wiedzący że można inaczej ma podjąć decyzję. Dla przykładu podam Wam mojego tatę. Facet nie ma zielonego pojęcia i powtarza zasłyszane wypowiedzi znajomych fACHOWCÓW (celowo z małej) Co kilka tygodni słyszę że ta pompa to nie taka, że za mała, że nie da rady bo kolejny znajomy np. hydraulik tak powiedział bez znajomości OZC ani projektu.

Mam dziwne wrażenie że doborem źródła ciepła powinnien się zająć projektant któremu często płaci się nie mało. Przedstawiając + i - różnych źródeł ciepła.

Większość ludzi nie ma zielonego pojęcia i dlatego są strzyżeni jak owce instalując nie optymalne rozwiązania.

Ale instalację i jej moc dobiera instalstor.Przynsjmnij u mnie tak było,ale nic nie stoi na przeszkodzie dociec dlaczego akurat tak a nie inaczej.

Gość Arturo72

Odpowiem tak.

Jestem biednym inwestorem któremu zachciało budować sobie dom po 40 latach w bloku.

Dlatego dla mnie była ważna każda wydana złotówka na ten cel i dlatego tak wnikliwe przygotowywalem się do budowy,do całości budowy a nie jedynie czym mam grzać. I to na długo przed wybiciem pierwszej łopaty pod budowę,ba,przed wyborem projektu nawet.

Stąd wniosek że ktoś kto nie zastanawia się nad tym to ma kasy w bród lub inna opcja jest bezmozgowcem lub z ciemnogrodu lub czystym sprzedawcą za przykryciem.

Dlatego OZC przed budową to priorytet.

Edytowane przez Arturo72

Czyli tak jak mówiłem. Czysta matematyka i fizyka a nie jedynie reklamy dla ciemnogrodu :)

Największe zużycie energii w styczniu 600kWh czyli 180zł,przy prądzie byłoby tego ok.540 zl czyli 360zl więcej.

Ale pozostaje inwestycja o ok.36000zl wieksza niż w prąd.

Na jakiej podstawie ktoś stwierdził że 36000zl jest warte tego żeby zaoszczędzić 360zl miesiecznie ?

Idiota ?

Dlaczego w takim wypadku nie zdecydowanie tańsza powietrzna której stosunek nie dla idiotow wypada lepiej ?

Arturo,jak miałeś rację to ci ją przyznałem,taki jestem,ale widzę,że twoim głównym zadaniem jako bywalca tu na forum jest po prostu obrażanie ludzi bezpośrednio lub w podtekstach.

Więc napiszę bezpośrednio i językiem abyś zrozumiał: przestań pie....ić chłopie,a słówka jak wyżej typu "idiota" wsadź sobie głęboko między książki,jak nie potrafisz dyskutować to idź do psychiatry,on będzie tylko słuchał i przytakiwał tobie. Będę zobowiązany jak nie odpiszesz.

Gość Arturo72
Arturo,jak miałeś rację to ci ją przyznałem,taki jestem,ale widzę,że twoim głównym zadaniem jako bywalca tu na forum jest po prostu obrażanie ludzi bezpośrednio lub w podtekstach.

Więc napiszę bezpośrednio i językiem abyś zrozumiał: przestań pie....ić chłopie,a słówka jak wyżej typu "idiota" wsadź sobie głęboko między książki,jak nie potrafisz dyskutować to idź do psychiatry,on będzie tylko słuchał i przytakiwał tobie. Będę zobowiązany jak nie odpiszesz.

Zatem dla innych inwestorów pasowało by wytłumaczyć sens inwestycji 38tys.zł zamiast 2,5tys.zł .

Czekają nie świadomi inwestorzy :D

Czyżby tylko kaprucho decydowalo o potężnej inwestycji w pompę ciepła ?

Proszę o realne wytlumaczenie a nie rodem z ciemnogrodu ;)

Edytowane przez Arturo72

Projekt wentylacji masz gotowy na allegro za 200zl,OZC podobnie.

Masz projekt kupujesz SAM materiały do wentylacji której koszt nie przekroczy jak pisałem 3000zl,kupujesz reku niech będzie za 8000zl. Znajdujesz facia który rozlozy Ci kanały wg projektu za 1000zl spokojnie.

Masz już 8000zl w kieszeni.

A jak w sytuacji, gdy inwestor sam kupi materiały i samemu, lub z pomocą "pana Miecia" rozłoży kanały, wygląda kwestia gwarancji?

Gość Arturo72
A jak w sytuacji, gdy inwestor sam kupi materiały i samemu, lub z pomocą "pana Miecia" rozłoży kanały, wygląda kwestia gwarancji?

Gwarancji na co ? Na rekuperator masz standardowe 2 lata i jak Ci wentyl siadzie przez ten czas to wymienia,muszą.

Kanały raczej się nie zepsuja :D

A sprzedawcom i marketingowcom z reklam widać szczena opadła z braku argumentów ;)

Edytowane przez Arturo72

To nie jest tak ze ludzie są idiotam. Sam mam znajomych bardzo madrych ludzi z olbrzymią specjalistyczną wiedzą ale z dziedzin nie budowlanych. Jest to po prostu brak wiedzy technicznej zaczynając od projektantów, wykonawców i instalatorów. To jest właśnie chore ze inwestor musi często lepiej poznać temat niż projektant unikając specjalistów partaczy albo naciagaczy. Na dobór źródła ciepła wpływa wiele parametrów. Projekt ogrzewania powinien się zaczynać od pierwszej kreski projektanta a nie tylko na podstawie zapotrzebowania.

Tak samo jest z lekarzami każdy specjalista mówi Ci coś innego a Ty człowieku bez studiów medycznych decyduj! I podejmuj krytycznie ważne decyzje dotyczące zdrowia dziecka.

Gwarancji na co ? Na rekuperator masz standardowe 2 lata i jak Ci wentyl siadzie przez ten czas to wymienia,muszą.

Kanały raczej się nie zepsuja :D

W przypadku parterówki, gdzie kanały leżą na stropie i w każdej chwili jest do nich dostęp to ok. Ale czy zleciłbyś instalację laikowi, lub sam się za nią wziął w przypadku domu z poddaszem, gdzie wszystkie kanały będą ukryte pod wylewką poddasza?

... To jest właśnie chore ze inwestor musi często lepiej poznać temat niż projektant unikając specjalistów partaczy albo naciagaczy. Na dobór źródła ciepła wpływa wiele parametrów. Projekt ogrzewania powinien się zaczynać od pierwszej kreski projektanta a nie tylko na podstawie zapotrzebowania.

.

To własnie zapotrzebowanie na ciepło determinuje a przynajmniej powinno byc najwazniejszym czynnikiem do doboru zródła ciepła, pomijając czynniki takie jak osobiste upodobania inwestora nie mające nic wspolnego z ekonomią czy bezobsługowoscią. Architekci niech sie raczej nie zabieraja za projektowanie instalacji grzewczej i wyboru zródła ciepła bo marnie im to wychodzi z powodu braku kwalifikacji i wiedzy. Od obliczen ozc i audytu energetycznego jest audytor od projektu instalacji grzewczej jest projektant instalacji grzewczych. Niech kazdy wykonuje to na tym na czym sie zna. Niestety porównując wyniki ozc dla projektów indywidualnych wykonane przez architektów mozna stwierdzic ze niektórzy inwestorzy którzy sa laikami w tej dziedzinie wykonują te obliczenia duzo dokładniej. Nie darmo stwierdził (a miałem to okazje usłyszec na wykładach)prof J. Zimny (AGH) ze architekci zupełnie nie znają sie na dziedzinie obliczen cieplnych, ja to powierdzam. Byc moze nowi młodzi absolwenci architektury mają wiecej wiedzy z zakresu ozc, ale nie jest to ich domena.

Gość Arturo72
W przypadku parterówki, gdzie kanały leżą na stropie i w każdej chwili jest do nich dostęp to ok. Ale czy zleciłbyś instalację laikowi, lub sam się za nią wziął w przypadku domu z poddaszem, gdzie wszystkie kanały będą ukryte pod wylewką poddasza?

Jeśli sam wykonujesz instalację WG PROJEKTU to w razie dziurawych kanalow reklamacje składasz do sprzedawcy kanałów.

O co biega ?

To własnie zapotrzebowanie na ciepło determinuje a przynajmniej powinno byc najwazniejszym czynnikiem do doboru zródła ciepła, pomijając czynniki takie jak osobiste upodobania inwestora nie mające nic wspolnego z ekonomią .

Ot właśnie,Ty nie możesz a ja mogę powiedzieć dosadnie że to ciemnogród :D

Kaprycho posiadania gruntowej to jedynie kaprycho ale nic poza tym.

Edytowane przez Arturo72

Np.luty 2005 rok.

Dziwna sprawa... Patrzę na Katowce i widzę, że od 81roku poniżej -27 nie spadło.

W Białymstoku było -35, ale nie w 2005, a w 1987 i nie przez dwa tygodnie...

Masz jakieś dane meteo o roku 2005 ?

Tu można sprawdzić i te -40C się kupy nie trzymają....

http://www.weatheronline.pl/weather/maps/forecastmaps?LANG=pl&CONT=plpl&UP=0&R=150&LAND=PLN&MAPS=over&CEL=C&SI=kph

Edytowane przez fotohobby

Racja ozc jest tu kluczowe. Ale na wybór wpływa wiele innych czynników np. czy zapłacić więcej na starcie i mniej później czy na odwrót, przyzwyczajenia, dostęp do paliwa, koszta przyłącza, rodzaj gruntu do potencjalnego wymiennika, sens i koszta kotlowni.

Bez sensu jest robienie domu z dużą kotłownia jeśli projektant który dostanie gotowy projekt doradzi np. pompe.

O architektach przynajmniej z zasiegu mojego budzetu nie mam dobrego zdania.

Prowadziłem kilka rozmów na etapie wybierania projektanta i Ci ludzie nie mieli bladego pojęcia. Ogólnie marność nad marnosciami.

To własnie zapotrzebowanie na ciepło determinuje a przynajmniej powinno byc najwazniejszym czynnikiem do doboru zródła ciepła, pomijając czynniki takie jak osobiste upodobania inwestora nie mające nic wspolnego z ekonomią czy bezobsługowoscią. Architekci niech sie raczej nie zabieraja za projektowanie instalacji grzewczej i wyboru zródła ciepła bo marnie im to wychodzi z powodu braku kwalifikacji i wiedzy. Od obliczen ozc i audytu energetycznego jest audytor od projektu instalacji grzewczej jest projektant instalacji grzewczych. Niech kazdy wykonuje to na tym na czym sie zna. Niestety porównując wyniki ozc dla projektów indywidualnych wykonane przez architektów mozna stwierdzic ze niektórzy inwestorzy którzy sa laikami w tej dziedzinie wykonują te obliczenia duzo dokładniej. Nie darmo stwierdził (a miałem to okazje usłyszec na wykładach)prof J. Zimny (AGH) ze architekci zupełnie nie znają sie na dziedzinie obliczen cieplnych, ja to powierdzam. Byc moze nowi młodzi absolwenci architektury mają wiecej wiedzy z zakresu ozc, ale nie jest to ich domena.

Gość Arturo72
Racja ozc jest tu kluczowe. Ale na wybór wpływa wiele innych czynników np. czy zapłacić więcej na starcie i mniej później czy na odwrót, przyzwyczajenia, dostęp do paliwa, koszta przyłącza, rodzaj gruntu do potencjalnego wymiennika, sens i koszta kotlowni.

Bez sensu jest robienie domu z dużą kotłownia jeśli projektant który dostanie gotowy projekt doradzi np. pompe.

O architektach przynajmniej z zasiegu mojego budzetu nie mam dobrego zdania.

Prowadziłem kilka rozmów na etapie wybierania projektanta i Ci ludzie nie mieli bladego pojęcia. Ogólnie marność nad marnosciami.

Dlatego trzeba mieć jaja a nie wydmuszki i pakować za kupę kasy gruntowa w żaden sposób nie zasadna.

Ja mam w promieniu 10km 5 kopalń i zdecydowalem się ogrzewać prądem a nie węglem chociaż gaz ziemny mam przy działce.

Gdybym nie miał innej bezobslugowej możliwości grzania w budżecie do 20 kawałków grzalbym prądem tylko i wyłącznie.

Dlatego ciekawią mnie decyzję i uzasadnienie wydmuszek o instalacji gruntownych za kosmiczne ceny ;)

Edytowane przez Arturo72

Dlatego trzeba mieć jaja a nie wydmuszki i pakować za kupę kasy gruntowa w żaden sposób nie zasadna.

Ja mam w promieniu 10km 5 kopalń i zdecydowalem się ogrzewać prądem a nie węglem.

Gdybym nie miał innej bezobslugowej możliwości grzania w budżecie do 20 kawałków grzalbym prądem tylko i wyłącznie.

'

Nie obrarzajmy ludzi. Bez wnikliwej analizy ciężko jest podjąć decyzję zwłaszcza jak do okoła pojawia się wielu doradców z zaslyszanymi opiniami. Magazyny budowlane również nie pomagają za bardzo.

Obliczenia obliczenia i jeszcze raz obliczenia.

Gość Arturo72
Nie obrarzajmy ludzi. Bez wnikliwej analizy ciężko jest podjąć decyzję zwłaszcza jak do okoła pojawia się wielu doradców z zaslyszanymi opiniami. Magazyny budowlane również nie pomagają za bardzo.

Obliczenia obliczenia i jeszcze raz obliczenia.

Oczywiście OZC to priorytet jeszcze przed budowa ale ponowne NIE dla ciemnogrodu któremu zależy na budowie dobrego domu.

Świadomy inwestor szuka możliwości po całej Polsce a ciemnogród łyka po okolicznych składach budowlanych.

Ciemnogród zamiast rozkminic temat budowy słucha sąsiadów i opiera się o nich i reklamy w muratorze.

Stąd tak głupie decyzje o gruntowych lub o węglu.

Edytowane przez Arturo72