Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wycena instalacji

Jacek135

Recommended Posts

Gość Arturo72
Nie obrarzajmy ludzi. Bez wnikliwej analizy ciężko jest podjąć decyzję zwłaszcza jak do okoła pojawia się wielu doradców z zaslyszanymi opiniami. Magazyny budowlane również nie pomagają za bardzo.

Obliczenia obliczenia i jeszcze raz obliczenia.

Oczywiście OZC to priorytet jeszcze przed budowa ale ponowne NIE dla ciemnogrodu któremu zależy na budowie dobrego domu.

Świadomy inwestor szuka możliwości po całej Polsce a ciemnogród łyka po okolicznych składach budowlanych.

Fizyka i matematyka przy budowie domu to podstawa a nie kolorowe reklamy czy opinie sąsiadów.

• Odpowiedzi 243
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie chodzi o sens pytania.

Tylko to czym grzejemy to jedno a to jak jest produkowana energia to drugie.

Fakt jest taki że pc są dobrym kierunkiem niezależnie od tego czy jest to gruntowe, powietrzne i inne rozwiązanie.

Fajnie by było aby za tymi eko rozwiązaniami szła jeszcze polityka czystej energii, preferencyjnych taryf a nie z jednej strony wszyscy goni za eko rozwiązaniami a kominy w elektrownia jak kopcił tak kopcą :)

Gość Arturo72
projektowanie budynku na -40 *C jest głupotą

Dlatego ich nie sieją,sami się rodzą ;)

Arturo72 a ten prąd to z czego w Polsce się wytwarza??? ;)

Wierz mi,że mnie to kompletnie wali.Te 5 kopalń wokół mnie może fedrować ile wlezie ale dla mnie ważne jest,że mam 1kWh w cenie 0,29zł.

Z czego ona będzie to naprawdę mnie nie interesuje,może być i krowiego lajna.

Hymm ciekaw świadomość ekologiczna.

Ja myślę trochę inaczej ale cóż kwestia podejścia do tego jest tak sama jak to co każdy z Nas wybierał do swoich domów.

Przyznam się szczerze że kilka rzeczy mi się podobało z Twojego dziennika.

Najbardziej perlit.

Sam zrobiłem z tego użytek np. przy izolacji styropianem podłogi fachowcy wypełniali masą perlitową przerwy dookoła rur itp.

Ale wydaje i się że dużo lepiej było gdyby Nasze Państwo szło w jak najwięcej technologii zielonego pozyskiwania energii.

Gość Arturo72
Hymm ciekaw świadomość ekologiczna.

szukaj,szukaj...

Przed budową dla mojego domu i dla mnie najtańszym sposobem na ogrzewanie nie był węgiel którego mam w okolicy pod dostatkiem i nie był to gaz ziemny którego mam obok działki ale był to prąd,zwykły,zwyczajny prąd którego mają wszyscy:

Ogrzewanie będzie elektryczne tzn.piec elektryczny:

http://www.elterm.pl/pl/files/karta_ekw_major.pdf

+wodna podłogówka.

+bojler do cwu:

http://www.elektromet.com.pl/nordic-2400-elektronik/

lub jak kasa wg budżetu będzie na plus to do cwu zaszaleję i będzie coś tego typu:

http://www.abatronic.pl/pompa_ciepla_z_wentylacji.html

Całość będzie grzana prądem w II taryfie.

Czary mary hokus pokus ale tak jest i ciemnogród tego za chiny nie będzie mógł pojąc bo jest po prostu ciemnogrodem tym bardziej ten od gruntowych podobnie zresztą jak cichociemne sprzedawcy obserwatory robiace z mózgu wodę innym ;)

Zatem nie opowiadaj mi głupot o ekologii tym bardziej,że na ogrzewanie zużywam co najmnej 3x mniej energii niż dom potrzebuje.

A że przy okazji mam zdecydowanie tańszą tą energię do ogrzewania jak inni z weglem i gazem to chyba na plus.

Także zanim opowiesz jakąś bzdurę i szukaj,szukaj znowu się ośmieszysz i narazisz się na moją trafną ripostę to pomyśl...

I po raz któryś,wali mnie z czego będzie ta energia,może być i z mysich bobków tym razem ale ważne,że jej mało potrzebuje i mało zużywam i jest tania.

Edytowane przez Arturo72

Bzdurą to jest z dyskusja z Tobą.

Czy ty człowieku masz jakieś życie?

Siedzisz na forum cały czas ( lub siedzicie ;) )

Jesteś wszechwiedzący i wszystko potrafisz - człowiek sukcesu.

To ile ta Twoja firma sprzedaje PC rocznie 100,200, 300 ???

Szkoda czasu na Takiego ciul... jak ty..

Gość Arturo72
Bzdurą to jest z dyskusja z Tobą.

Czy ty człowieku masz jakieś życie?

Siedzisz na forum cały czas ( lub siedzicie ;) )

Jesteś wszechwiedzący i wszystko potrafisz - człowiek sukcesu.

To ile ta Twoja firma sprzedaje PC rocznie 100,200, 300 ???

Szkoda czasu na Takiego ciul... jak ty..

Wiem że kopara opada na argumenty drobni sprzedawczyki :D

Ale Arturo72 jest już czuły i ma nosa i peszek że jest kumatym inwestorem i że jest i będzie ;)

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
O czym ty bredzisz?? Nikomu nie sprzedaje nic na tym portalu.

A to że nie lubię takich naciągaczy jak ty to jest fakt.

szukaj,szukaj..

Tylko określ się na co naciagam :)

Ogrzewanie prądem jest najtańsze i to będę zawsze powtarzał.

Zabiłem cwieka ? :D

O czym ty bredzisz?? Nikomu nie sprzedaje nic na tym portalu.

A to że nie lubię takich naciągaczy jak ty to jest fakt.

Arturo to chyba nie pompy a po prostu wódę sprzedaje,i dużo jej podbiera na użytek własny ,dlatego ma problem z logicznym zrozumieniem tego co inni mu odpowiadają. Sam w tym roku pozbywam się ogrzewania elektrycznego w jednym z budynków w firmie,ponieważ poprzedni właściciel był kretynem takim jak on i zainstalował taki kociołek jak on poleca i płacił rachunki po 2 tyś miesięcznie. Ale głupiemu nie wytłumaczysz. Działanie Arturo przypomina typowe działanie człowieka z chorobą psychiczną "spierdoliłem ja, to namówię innnych niech też mają spierdolone".Parafrazując piszę to ja "ciemnogród" z gruntową pompą w domu. :-)

Dziwna sprawa... Patrzę na Katowce i widzę, że od 81roku poniżej -27 nie spadło.

W Białymstoku było -35, ale nie w 2005, a w 1987 i nie przez dwa tygodnie...

Masz jakieś dane meteo o roku 2005 ?

Tu można sprawdzić i te -40C się kupy nie trzymają....

http://www.weatheronline.pl/weather/maps/forecastmaps?LANG=pl&CONT=plpl&UP=0&R=150&LAND=PLN&MAPS=over&CEL=C&SI=kph

Nie mieszkam ani w Katowicach,ani w Białymstoku,ale posiadam sprawną pamięć.Pytałeś to podałem przykład kiedy dla przykładu było -40 i nie widzę , aby robić teraz ogólno narodową dyskusję czy było i czy to możliwe. I dokładnie była to druga połowa lutego. Może starszy jestem i więcej w życiu przeżyłem :-), ale uwierz,że było.Trzeba było wstawać w nocy po 2-3 razy i rozgrzewać auta bo

olej w samochodach zmieniał konsystencję na masło.Ależ jakie to były w tym czasie relacje z sąsiadami po nocach :-)

sam wybrałem gruntową z powodu hałasu - odwiedziłem 4 osoby posiadające pcpw i każda narzekała na hałas...

w domu słychac nie było, ale na zewnątrz tak

zdecydowałem się na gruntową...

a teraz, mając gruntową, znając jej przewagę nad powietrzną, wybrałbym powietrzną

z powodu ceny instalacji jak również kwestii chociażby organizacyjno-prawnych

po prostu okazało się, że w moim cichutkim domku, rekuperator buczy prawie non stop cichutko, moja lodówka natomiast jest całkiem głośna (co mnie zdziwiło, bo w końcu mieszkała z nami w bloku na 35m2 bez drzwi do kuchni i nie byłą tak głośna)... a poza tym okazało się że zdrowotnie dla dzieciaków muszę mieć cały czas włączony nawilżacz na korytarzu, też buczy...

ale jak ktoś chce gruntową, to polecam z czystym sumieniem.... zmieniać nie będę, chyba że nowy dom sobie będę budować za 30 lat, jak spłacę kredyt na ten :p

Gość Arturo72
Działanie Arturo przypomina typowe działanie człowieka z chorobą psychiczną "spierdoliłem ja, to namówię innnych niech też mają spierdolone".Parafrazując piszę to ja "ciemnogród" z gruntową pompą w domu. :-)

:D

Rocznie mój dom potrzebuje na c.o+cwu 10000kWh,gdybym grzał prądem czyli Eltermem za 2,5tys.zł placilbym rocznie za takie zużycie 3000zl.

Zajebiscie dużo ;)

Mając powietrzna pompę za 20tys.zł zuzywam na ten cel 3300kWh rocznie czyli 1000zl.

Gdzie jest sens ekonomiczny pompy gruntowej za 38-50tys.zł gdzie zużycie wtedy by było nie 3300kWh a 2500kWh czyli 750zl czyli o 250zl mniej niż obecnie ???

Ktoś mi z powyższych sprzedawców albo naiwniakow odpowie gdzie widzi sens i czymś to uzasadni ?

Pakując pompę do domu budżet na źródło ciepła to było 20tys.zł,gdybym miał płacić za to więcej zostalbym przy ogrzewaniu prądem i rachunkami 3rys.zl rocznie

W nowych domach nie ma żadnego uzasadnienia ekonomicznego gruntowych pomp w tych cenach.

Edytowane przez Arturo72

Nie mieszkam ani w Katowicach,ani w Białymstoku,ale posiadam sprawną pamięć.Pytałeś to podałem przykład kiedy dla przykładu było -40 i nie widzę , aby robić teraz ogólno narodową dyskusję czy było i czy to możliwe. I dokładnie była to druga połowa lutego. Może starszy jestem i więcej w życiu przeżyłem :-), ale uwierz,że było.Trzeba było wstawać w nocy po 2-3 razy i rozgrzewać auta bo

olej w samochodach zmieniał konsystencję na masło.Ależ jakie to były w tym czasie relacje z sąsiadami po nocach :-)

A może termometr miałeś popsuty:confused: Bo chyba dziwne, że żadna stacja nie zarejestrowała takiej temperatury, a Twój termometr tak;)

Gość Gos**c

Ktoś mi z powyższych xxx odpowie gdzie widzi sens i czymś to uzasadni ?

PC PW pracuje wg katalogu do -20st. Poniżej tego może a nie musi działać.

Dlatego większość użytwkowników takiej pompy ma kominek, teoretycznie tylko rekreacyjnie.

PC gruntowa nie ma takiego ograniczenia. Czyli poniżej -20st na pewno będzie działać.

Czyli jak do PC PW doliczysz kominek to rożnica jest mniejsza i sens ekonomiczny widoczny.

Gość Arturo72
PC PW pracuje wg katalogu do -20st. Poniżej tego może a nie musi działać.

Dlatego większość użytwkowników takiej pompy ma kominek, teoretycznie tylko rekreacyjnie.

PC gruntowa nie ma takiego ograniczenia. Czyli poniżej -20st na pewno będzie działać.

Czyli jak do PC PW doliczysz kominek to rożnica jest mniejsza i sens ekonomiczny widoczny.

No i to jest ciemnogród o jakim piszę ale sami prowokujecie takim pisaniem ;)

Nie raz już to pisałem dlatego zacytuję siebie:

Moja powietrzna pracowała najniżej przy -18st.C i przy tej temp.na ogrzewanie i cwu pracowała 10h na dobę czyli 14h miała w zapasie.

Czyli poniżej -20st.C pracowała by jedynie dłużej niż 10h na dobę i tylko tyle.

Gość Gos**c
No i to jest ciemnogród o jakim piszę ale sami prowokujecie takim pisaniem ;)

Nie raz już to pisałem dlatego zacytuję siebie:

Czytałeś dane techniczne swojej pompy?

Wiesz czemu producent nie gwarantuje prawidłowej pracy do -40?

Wiesz czemu pompa zubadan jest droższa od atlantica?