Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wycena instalacji

Jacek135

Recommended Posts

• Odpowiedzi 243
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dlaczego pompa zubadan jest droższa od atlantica? No właśnie, przed zakupem pompy myślałem, że dlatego iz jest o niebo lepsza.... Później się okazało, że to tylko w naszym pięknym kraju takie ceny serwuje nam mitsubishi. Myślałem nawet o sprowadzeniu pompy mitsubishi z GB bo tam o dziwo Mitsubishi, panasonic, Atlantic i Daikin były w tych samych cenach. Nie wiem jak to wygląda dzisiaj ale pamiętam, że mocno się wkurzyłem jak się okazało, że polski przedstawiciel mitsubishi nie będzie honorował gwarancji na pompę kupioną w GB. Kupiłem więc Panasonica.

Fakt jest taki że pc są dobrym kierunkiem niezależnie od tego czy jest to gruntowe, powietrzne i inne rozwiązanie.

Fajnie by było aby za tymi eko rozwiązaniami szła jeszcze polityka czystej energii, preferencyjnych taryf a nie z jednej strony wszyscy goni za eko rozwiązaniami a kominy w elektrownia jak kopcił tak kopcą :)

Dla jasności i nie powielania mitów:

1. Polska ma najgorsze powietrze UE

2. Polska produkuje najgorszych: pyły PM2,5 i 10 czy benzo(a)piren kilka razu więcej niż średnia UE (aż tak jest źle)

3. 87% benzo(a)pirenu czy 52% pyły PM 10 pochodzi z kominów do 40m wysokości: głownie kominy domowe.

4. Takiego benzo(a)piren elektrownie i cały przemysł emitują mniej niż 2%! zaś samochody ok 5%.

5. W sumie Zdecydowanym Trucicielem są kominy w domach + auta w miastach.

Elektrownie mają i kominy wyższe i inne zabezpieczenia na tych kominach. Dlatego tak ważne jest walka z "kominem" w nowym domu szczególnie, że "walka ta" może odbyć się w ramach tego samego budżetu inwestycyjnego "Kowalskiego" na dom, jeśli Kowalski pozna, że cena ekogroszku to nie tylko kocioł z Castoramy za 5 tys a inwestycja ok 12-18 tys w całą kotłownie z kominem, zaś PC (rożne) to inwestycje po 18-40 tys (przy powietrznej do 25-27 tys), zaś gaz nie "zabije" Nas rachunkiem jak dom docieplimy a jak budujemy ciepłe-maleństwo (domki 90-110m2) to praktycznie sam prąd może być najkorzystniejszy w perspektywie 15-20 lat zakupu "kotłowni" i rachunków. A mamy jeszcze nieco niedoceniane klimatyzatory czyli mini PC powietrzne.

Gość Arturo72

Wiesz czemu producent nie gwarantuje prawidłowej pracy do -40?

Który producent gruntowych gwarantuje i pokazuje dane techniczne przy -40st.C i w jakim celu ?

Z chęcią zobaczę a jak nie pokażesz to nie rób z siebie błazna :)

A tak poza tym,prosto ze Szwecji,tam mają cieplej niż w Polsce wg niektórych ;)

Witam!

Troszkę wtrącę sie do dyskusji. Od 10 lat użytkowuje PC powietrze woda, nikogo nie namawiam i uważam, ze każdy ma prawo zdecydować we własnym domku na najbardziej dla niego optymalny rodzaj ogrzewania.

Powiem może tylko tyle, ze tu gdzie mieszkam, jest zimniej i wietrznej niż w Polsce i nigdy nie zdażyło mi sie zmarznąć :)

W nowym domku tez planujemy podłogówkę i PC.

Pozdrawiam :)

Gość Gos**c
Z chęcią zobaczę a jak nie pokażesz to nie rób z siebie błazna :)

Pyskujesz i tylko na tym się znasz. Prawdę, która cię boli napisałem powyżek, przypomnę:

Większość PC PW zgodnie ze specyfikacją nie gwarantuje prawidłowej pracy poniżej -20st. Dlatego większośc użytkowników PC PW montuje (rekreacyjnie za min 15k zł) kominek w razie W. Aby uzyskac pewnośc grzania domku do -25st trzeba kupić zubadana i koszt już przekracza ekonomię. Albo co pewniejsze kupić PC gruntową. Jednak koszty instalacji zubadana i gruntówki są na tyle wysokie, że taniej i ekonomiczniej wyjdzie gaz lub grzanie czystym pradem.

Arturo jak nawiedzony udaje, że tego nie widzi, choć sam ma przewymiarowaną PC PW oraz rekreacyjnie kominek w razie W. Ja w przeciwnieństwie do niego nie mam kominka i posiadam gaz, płace 1k zł rocznie więcej ale to co zaoszczędziłem mam w stosunku do arturo na min. 20 lat.

A on leczy swoje kompleksy obrażając innych na forum.

Gość Arturo72

Większość PC PW zgodnie ze specyfikacją nie gwarantuje prawidłowej pracy poniżej -20st.

Spraw żeby było u mnie poniżej -20st.C i przyjedź to sam zobaczysz ;)

U mnie narazie przez ostatnie 3 lata było najzimniej -18st.C.

Nie chciałeś podać danych producenta gruntowych to za Ciebie to zrobiłem.

Sławetna i bardzo droga gruntowa Nibe w specyfikacji nie gwarantuje pracy pon.-15st.C i nawet danych dla tej temp.nie podaje.

Co Ty na to ? Obserwator od gruntowych co na to ?

Nibe.jpg

Arturo72 nie jestem ekspertem od pomp ale od kiedy to temperatura powietrza ma wpływ na wydajności gruntowej pompy ciepła?

Screen jest nie wyraźny podrzuć link do oryginału.

Ale z tego co mi wiadomo to temperatura dolnego źródła a dokładnie delta pomiędzy zasilaniem i powrotem ma wpływ na wydajność gruntowej pompy ciepła.

Nie słyszałem aby temp. dolnego źródła miała -20

Gość Arturo72
Arturo72 nie jestem ekspertem od pomp ale od kiedy to temperatura powietrza ma wpływ na wydajności gruntowej pompy ciepła?

Screen jest nie wyraźny podrzuć link do oryginału.

Ale z tego co mi wiadomo to temperatura dolnego źródła a dokładnie delta pomiędzy zasilaniem i powrotem ma wpływ na wydajność gruntowej pompy ciepła.

Nie słyszałem aby temp. dolnego źródła miała -20

No jak widzisz sam producent pompy gruntowej podaje dane dla temp.zewnętrznej i nawet on w swoich danych nie podaje parametrów i nie gwarantuje pracy dla temp.zewnętrznej pon.-15st.C.:D

Dane dostępne na stronie Nibe,są ogólnodostępne dla pompy gruntowej F1126

A może to nie dla idiotow jak w tej reklamie ? ;)

Edytowane przez Arturo72

Większość PC PW zgodnie ze specyfikacją nie gwarantuje prawidłowej pracy poniżej -20st. Dlatego większośc użytkowników PC PW montuje (rekreacyjnie za min 15k zł) kominek w razie W. Aby uzyskac pewnośc grzania domku do -25st trzeba kupić zubadana i koszt już przekracza ekonomię. Albo co pewniejsze kupić PC gruntową. Jednak koszty instalacji zubadana i gruntówki są na tyle wysokie, że taniej i ekonomiczniej wyjdzie gaz lub grzanie czystym pradem.

Mam małą prośbę do Ciebie, abyś nie wypowiadał się na tematy na których się jak widać niespecjalnie znasz. Ludzie to czytają i gotowi pomyśleć, że to prawda... Masz prywatne porachunki z Arturem to je załatwiaj gdzie indziej, a głupot nie pisz, bo po takim wpisie może nam przybyć dodatkowych kilku kopciuchów węglowych, a chyb nie tędy droga:confused: Chyba, że taki masz cel - to tym bardziej przykre:(

Nie mieszkam ani w Katowicach,ani w Białymstoku,ale posiadam sprawną pamięć.Pytałeś to podałem przykład kiedy dla przykładu było -40 i nie widzę , aby robić teraz ogólno narodową dyskusję czy było i czy to możliwe. I dokładnie była to druga połowa lutego. Może starszy jestem i więcej w życiu przeżyłem :-), ale uwierz,że było.Trzeba było wstawać w nocy po 2-3 razy i rozgrzewać auta bo

olej w samochodach zmieniał konsystencję na masło.Ależ jakie to były w tym czasie relacje z sąsiadami po nocach :-)

Na żadnych dostępnych archiwalnych danych meteo nie widzę spadku temperatury do -40C, już nie mówiąc o tym, zeby utrzymywała się ona przez dwa tygodnie.

Jakoś im wierze bardziej, niż Twojej pamięci.

Pyskujesz i tylko na tym się znasz. Prawdę, która cię boli napisałem powyżek, przypomnę:

Arturo jak nawiedzony udaje, że tego nie widzi, choć sam ma przewymiarowaną PC PW oraz rekreacyjnie kominek w razie W. Ja w przeciwnieństwie do niego nie mam kominka i posiadam gaz, płace 1k zł rocznie więcej ale to co zaoszczędziłem mam w stosunku do arturo na min. 20 lat.

A on leczy swoje kompleksy obrażając innych na forum.

Wolałbym mieć PC PW i kominek, niż gruntówke bez kominka.

Absolutnie !

A gdybym nie chciał mieć kominka, znaczenie taniej jest zainstalować PC, kupić dwie farelki po 2000 i dom zagrzać.

Edytowane przez fotohobby

Wolałbym mieć PC PW i kominek, niż gruntówke bez kominka.

Absolutnie !.

mam pytanie. Masz pc pw lub gruntówkę?

jeśli nie, to twoja wyowiedź jest bez sensu

jeśli masz tylko jedno z nich, to twoja wypowiedź dalej jest bez sensu :p

nie masz, więc nie masz jak porównać

i tyle w temacie...

Arturo to chyba nie pompy a po prostu wódę sprzedaje,i dużo jej podbiera na użytek własny ,dlatego ma problem z logicznym zrozumieniem tego co inni mu odpowiadają. Sam w tym roku pozbywam się ogrzewania elektrycznego w jednym z budynków w firmie,ponieważ poprzedni właściciel był kretynem takim jak on i zainstalował taki kociołek jak on poleca i płacił rachunki po 2 tyś miesięcznie. Ale głupiemu nie wytłumaczysz. Działanie Arturo przypomina typowe działanie człowieka z chorobą psychiczną "spierdoliłem ja, to namówię innnych niech też mają spierdolone".Parafrazując piszę to ja "ciemnogród" z gruntową pompą w domu. :-)

hehe. ja grzałką zużyję za ogrzewanie 600 zł rocznie i o czym to świadczy?

i napraw sobie termometr :)

Edytowane przez imrahil

mam pytanie. Masz pc pw lub gruntówkę?

jeśli nie, to twoja wyowiedź jest bez sensu

jeśli masz tylko jedno z nich, to twoja wypowiedź dalej jest bez sensu :p

nie masz, więc nie masz jak porównać

i tyle w temacie...

Dlaczego bez sensu ? Jesli stawiałbym kolejny dom i miał do wyboru PC PW z kominkiem, albo gruntówkę, to bez wahania wybieram PW i kominek

Co w tej wypowiedzi jest nie tak ?

Edytowane przez fotohobby

Nie mieszkam ani w Katowicach,ani w Białymstoku,ale posiadam sprawną pamięć.Pytałeś to podałem przykład kiedy dla przykładu było -40 i nie widzę , aby robić teraz ogólno narodową dyskusję czy było i czy to możliwe. I dokładnie była to druga połowa lutego. Może starszy jestem i więcej w życiu przeżyłem :-), ale uwierz,że było.Trzeba było wstawać w nocy po 2-3 razy i rozgrzewać auta bo

olej w samochodach zmieniał konsystencję na masło.Ależ jakie to były w tym czasie relacje z sąsiadami po nocach :-)

I Ty tak na poważnie z tym -40*C.

To może wytłumaczą .W Polsce projektuje się wszystkie obiekty na temperatury od -16 do -22*C.

Tak dobiera sie grzejniki , kotły ,węzły itp.

Z wieloletnich obserwacji wynika ,że nie zdarzyło się żeby jakiś obiekt nie nadawał się do życia .Oczywiście zdarzał się dyskomfort i poczucie zagrożenia.

Dodatkowo w blokach mieszkalnych trudno o dodatkowe źródło ciepła .W domkach zazwyczaj jest kominek.

PC gruntowe dobierane są często na temperaturę zewnętrzną -15 *C i wspomaganie grzałką .

Tańsza PC , tańsze odwierty,mniejszy bufor =lepsza praca układu

Na żadnych dostępnych archiwalnych danych meteo nie widzę spadku temperatury do -40C, już nie mówiąc o tym, zeby utrzymywała się ona przez dwa tygodnie.

Jakoś im wierze bardziej, niż Twojej pamięci.

Cóż,pozostaje mi tylko mieć nadzieję,że ten brak wiary w moją pamięć nie spowoduje u Ciebie bezsennych nocy i znacząco nie odbije się na twoim zdrowiu. :-) pozdrawiam

I Ty tak na poważnie z tym -40*C.

To może wytłumaczą .W Polsce projektuje się wszystkie obiekty na temperatury od -16 do -22*C.

Tak dobiera sie grzejniki , kotły ,węzły itp.

Z wieloletnich obserwacji wynika ,że nie zdarzyło się żeby jakiś obiekt nie nadawał się do życia .Oczywiście zdarzał się dyskomfort i poczucie zagrożenia.

Dodatkowo w blokach mieszkalnych trudno o dodatkowe źródło ciepła .W domkach zazwyczaj jest kominek.

PC gruntowe dobierane są często na temperaturę zewnętrzną -15 *C i wspomaganie grzałką .

Tańsza PC , tańsze odwierty,mniejszy bufor =lepsza praca układu

Ale ja nic a nic nie napisałem o projektowaniu instalacji na -40,ktoś rzucił hasło więc tylko z naciskiem na słowo tylko napisałem ,że faktycznie takie temperatury rzadko,ale zdarzają się o czym część osób na forum zapomniało lub byli zbyt mali aby pamiętać. :-) Tyle i tylko tyle w temacie,nie ma co robić rozprawek z każdej wypiwiedzi na forum. :-) pozdrawiam

Cóż,pozostaje mi tylko mieć nadzieję,że ten brak wiary w moją pamięć nie spowoduje u Ciebie bezsennych nocy i znacząco nie odbije się na twoim zdrowiu. :-) pozdrawiam

O mój sen się nie martw, kondycja Twojej pamięci jest mi obojętna.

Chciałem tylko sprostować kuriozalne i nie znajdujące potwierdzenia w faktach informacje, jakie tu przekazałeś.