Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

prośba o pomoc- inst. grzewcza dom szkieletowy

malgosia1402

Recommended Posts

witam serdecznie, bardzo proszę o pomoc, stoje przed decyzją odnośnie inst. grzewczej i im wiecej czytam tym mniej wiem. Nietstey brak mi męskiej reki w całym procesie budowlanym, zatem szukam pomocy poprzez forum. Projekt domu 139m2, z czego ok. 90 na dole, na górze antresola, zatem cała przestrzen salonu otwarta az po dach. co najważniejsze- technologia szkieletowa, zakladam, ze b. dobrze wykonany budynek, bo wykonawca sprawdzony i b. doswiadczony. Brak możliwości pociągnięcia gazu. Teren trudny- środek lasu i wysoki poziom wód gruntowych. Kominek od str. salonu i piec kaflowy/koza/piec żeliwny (jeszcze nie wiem) od str. kuchni- podłączone do ,,podwójnego" komina, oba źródła w położeniu centralnym domu. Nie chcę rozprowadzenia dgp, bo wiem jak sprawa wygląda mimo nowoczesnych filtrów. Wykonawca twierdzi, że na moim miejscu zrobiłby wyłącznie grzejniki elektryczne- ja mam mieszane uczucia-w pokojach, zgoda, ale np. salon- u mnie trochę mało ścian:) . Bardzo proszę o pomoc, bo do kogokolwiek idę, to zachwala swoje rozwiązania i nie mam jak zebrać obiektywnych opinii. Będę bardzo wdzięczna.

witam serdecznie, bardzo proszę o pomoc, stoje przed decyzją odnośnie inst. grzewczej i im wiecej czytam tym mniej wiem. Nietstey brak mi męskiej reki w całym procesie budowlanym, zatem szukam pomocy poprzez forum. Projekt domu 139m2, z czego ok. 90 na dole, na górze antresola, zatem cała przestrzen salonu otwarta az po dach. co najważniejsze- technologia szkieletowa, zakladam, ze b. dobrze wykonany budynek, bo wykonawca sprawdzony i b. doswiadczony. Brak możliwości pociągnięcia gazu. Teren trudny- środek lasu i wysoki poziom wód gruntowych. Kominek od str. salonu i piec kaflowy/koza/piec żeliwny (jeszcze nie wiem) od str. kuchni- podłączone do ,,podwójnego" komina, oba źródła w położeniu centralnym domu. Nie chcę rozprowadzenia dgp, bo wiem jak sprawa wygląda mimo nowoczesnych filtrów. Wykonawca twierdzi, że na moim miejscu zrobiłby wyłącznie grzejniki elektryczne- ja mam mieszane uczucia-w pokojach, zgoda, ale np. salon- u mnie trochę mało ścian:) . Bardzo proszę o pomoc, bo do kogokolwiek idę, to zachwala swoje rozwiązania i nie mam jak zebrać obiektywnych opinii. Będę bardzo wdzięczna.

Mam podobny dom z antresolą i salonem na dwie kondygnacje. Żadne grzejniki w takim pomieszczeniu nie zapewnią komfortu. Musiałyby niewspółmiernie długo i mocno grzać, by zapewnić przyjemne ciepło w salonie już od poziomu podłogi. W takim pomieszczeniu ogrzewana podłoga zapewnia równą i komfortową temp od samego dołu. Poza tym piszesz, że nie masz ścian na powieszenie grzejników. U mnie to samo, dwie ściany z czego jedna szklana 4x5m, a druga mur-jedyne miejsce gdzie można postawić sofę. Nie ma możliwości ogrzewać tego grzejnikami. I dobrze, bo OP jest bardziej komfortowe.

Trzeba pamiętać o strefie brzegowej przy szklanej ścianie i uwzględnieniu wysokości pomieszczenia przy układaniu pętli OP.

Nie rób ogrzewania mieszanego grzejniki/OP, bo to rodzi najwięcej problemów i jest najdroższe.

Jeśli planujesz kominek, to na co Ci jeszcze koza/piec? To zabiera niepotrzebnie miejsce w domu.

W lekkiej konstrukcji, szczególnie z antresolą, nie lepiej w kanałową dystrybucję z PC powietrze-powietrze? Co prawda ja do grzania powietrza przekonany nie jestem, ale przy braku ścian akumulacyjnych grzanie powietrza nie powinno rzutować na komfort. Stąd w US to dosyć pospolite rozwiązanie.

• 3 weeks później...

Witam Malgosia1402,

W Pani przypadku znacznie wydajniejszym oraz bardziej ekonomicznym rozwiązaniem będzie wykorzystanie pompy ciepła zamiast grzejników elektrycznych. Wspomniała Pani o terenie leśnym, więc może wystąpić problem z wykonaniem gruntowych wymienników w pobliżu budynku, więc ciekawym rozwiązaniem może być wykorzystanie powietrznej pompy ciepła. Marka Buderus posiada w swojej ofercie powietrzną pompę ciepła Logatherm WPL AR, która ma najwyższy współczynnik COP na rynku wynoszący do 5,2 oraz kompaktowe wymiary. Brak potrzeby montażu kolektorów gruntowych znacznie obniża koszty inwestycyjne tego typu rozwiązania. Urządzenie posiada nowoczesny regulator HMC 300 z możliwością zastosowania regulatora pokojowego oraz posiada wbudowany moduł internetowy pozwalający na sterowanie urządzeniem za pomocą komputera. Zachęcam do odwiedzenia strony internetowej produktu: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/pompy-ciepla/powietrzne/logatherm-wpl-ar.html

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus

Przy takim budynku można się spodziewać zapotrzebowania na poziomie 4 kW

czyli przy ogrzewaniu prądem rocznie na CO to około 1000 zł

nawet jak zamontujesz PC z cop 5 ( to manipulacja ) to oszczędzisz 800 zł ( a realnie 600 rocznie)

wydasz 30000 + podłogówka

czyli za jakieś 25 lat zaczniesz korzystać z inwestycji .

Ale jak odwiedzi Ciebie serwis ( bo układ dość skomplikowany) to zarobek się odwlecze.

Dodatkowym kosztem jest pomieszczenia na PC.

Jeżeli jeszcze zaczniesz palić w kominku to oszczędności z PC spadną .

Edytowane przez fachman19