Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 4 weeks później...

Szanowni Państwo,

przyjmuje się, że w temperaturze 20°C i wilgotności wynoszącej 55% tynk wysycha w tempie 1 mm na dzień. Dużo zależy od tego, czy tynk będzie dalej malowany i jakimi farbami – jeśli są to farby silikatowe, to można je nanosić po 2-3 tygodniach (lepiej przyjąć ten dłuższy termin), jeśli farby akrylowe, w normalnych warunkach – 4-5 tygodni (również przyjmując ten dłuższy termin). Aplikację należy wykonywać zgodnie z zaleceniami producenta tynku.

Pozdrawiam serdecznie,

E-rzecznik FFiL Śnieżka

https://forum.murator.pl/topic/209058-tynk-minerlany/#findComment-7076256

ERŚ: ja wiem, że średnia to pojęcie takie rewelacyjne, że mając nogi w lodzie, a głowę w ruskiej bani, gdzieś na wysokości pępka jestem zdrowy... lecz: jeśli chodzi o tynki mineralne, dokładniej cementowo wapienne, to materiałem wiążącym jest cement, a ten wiąże całe swoje radosne życie, podobnie jak wapno. Wilgoć temu nie szkodzi, taka zwłaszcza jak mgły etc, problem jest w temperaturze zewnętrznej to raz, która nie jest średnia ale w nocy sięga -2C dziś rano, w dzień 21... co nie oznacza, że średnia wyniesie 9,5C.... Suchy tynk nie oznacza, że rano mgła sprawi, że będzie woda spływać, tylko żeby nie lało, to zaś jak schnie i jak oddaje wodę bezpośrednio wypływa z jego składu i tego ile było cementu, a także co jest pod nim.

To kiedy może być malowany czymkolwiek zależy od tego jaki cement był użyty - inaczej nabiera wytrzymałość I-ka inaczej BV-ka a inaczej Multi (paści)....

https://forum.murator.pl/topic/209058-tynk-minerlany/#findComment-7076611