caleb 21.07.2004 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2004 Proszę o radę, jestem na etapie układania stropu. Czego się używa do rozprowadzenia ciepłego powietrze z kominka, czy to sa jakieś rury, kształtki? Chcęna razie wstawić jakiś element w stropie, żebym później nie musiał kuć. Czego powinienem użyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caleb 21.07.2004 06:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2004 Nocóż w takim razie włożę worek po cemencie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelko 21.07.2004 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2004 Ja na wszelkie przepusty w stropach używałem rur kanalizacyjnych o średnicach: 110mm (szare), 160mm, 200mm (pomarańczowe) przyciętych do wymiaru grubości stropu +10cm. Jeśli posmarujesz przed betonowaniem te rury preparatem do form i szalunków stalowych (do kupienia w supermarkecie budowlanym) lub po prostu czymś tłustym to przy rozdeskowaniu będzie można je odzyskać i użyć w kolejnym miejscu.Można też zamiast rur wykonać (zbić) skrzynkę z desek.Tak czy inaczej trzeba taki element solidnie zamocować, bo beton wciśnie się od spodu to wypełni rurę i po przepuście (no może uda się wybić razem z nią). Ja problem mocowania rozwiązałem tak: na dole rury wiercisz trzy otwory i prze te otwory od wewnątrz rury wbijasz gwoździe pionowo w dół do szalunku stropu (ja miałem deskowanie drewniane). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pagin 21.07.2004 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2004 Witam, Strop monolityczny, przepusty zrobilem przed zalaniem stropu wkladajac pomiedzy zbrojenie wyciete ze styropiany kwadraty o odpowiednich wymiarach. Murarze dodatkowo przybili styro do deskowania, coby nie odplynal Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sajmon 21.07.2004 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2004 u mnie też był styropian sprawdził się, poza tym łatwo potem się go pozbyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 21.07.2004 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2004 a jakie (na co ) robicie przepusty w stropie: - kanalizacja- DGW do kominka- ?????co jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelko 21.07.2004 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2004 Ja zrobiłem na: 1) przewody elektryczne (230V, 24V, alarmowe, domofonowe, antenowe, telefoniczne) 2) piony c.o. 3) piony zimnej i ciepłej wody użytkowej 3a) piony wody deszczowej do spłukiwania sedesów 4) piony kanalizacyjne 5) kanały wentylacji wymuszonej 6) rury odkurzacza centralnego 7) kanał zrzutowy do pralni w piwnicy No trochę tego jest! Ekipa zbaraniała jak im to rozrysowałem za pierwszym razem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caleb 21.07.2004 09:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2004 To w ilu miejscach ci wyszły te przepusty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelko 21.07.2004 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2004 A jeszcze doprowadzenie powietrza do kominka! W stropie pomiędzy piwnicą a parterem: 19 otworów w 5 grupach;w stropie pomiędzy parterem i piętrem: 12 otworów w 4 grupach;w stropie ponad piętrem: 15 otworów (w 3 większych grupach i sporo pojedynczo). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caleb 21.07.2004 09:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2004 jestem w szoku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 21.07.2004 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2004 ... ja też... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pascall 21.07.2004 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2004 [...] Ja zrobiłem na: 7) kanał zrzutowy do pralni w piwnicy [..] Pawelko, ja tez wlasnie ukladam strop, i tez bede mial zsyp na pranie, powiedz jak zostawiles ten otwor ?? Ja chce dac rure PCV o srednicy 30cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelko 22.07.2004 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2004 Otwór na zsyp do pralni wykonałem kwadratowy 50x50cm, ale część tego otworu zajmą rury pionu C.O.Sam zrzut wykonam z prostokątnych kanałow wentylacyjnych (stalowych).Będzie miał wymiar 30x50cm, miało być 2 sztuki 25x30cm - osobno dla prania białego i kolorowego, ale w końcu będzie jeden a szerszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts