sebomomo 03.03.2016 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 Planuję ułożenie kostki na podjeździe oraz opaska wokół domu. Grunt u mnie to glina. Od 3 lat kiedy mieszkam w domu mam na podjeździe wysypaną warstwę z 5-10cm szlaki a na to warstwę 5-10cm białego żwiru. Przed wysypaniem tych warstw nie było wybieranego humusu ale przez 2 lata budowy teren był dobrze ujeżdżony przez koparki, ciężarówki i gruszki z betonem. Obecnie całość jest bardzo zbita, nie robią się koleiny, podjazd nigdzie nie siada. Zastanawiam się czy mogę na to dosypać wysiewki 3-5cm i ułożyć kostkę bezpośrednio na to. Oczywiście na boki krawężniki. Czy jednak usunąć to wszystko, wybrać 30cm wgłąb i zrobić podbudowę z kruszywa pod kostkę taką jak wszędzie jest zalecana? Proszę o poradę, najchętniej wypowiedź kogoś kto miał podobną sytuację i co wybrał i jak to się skończyło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 03.03.2016 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 Proponowałbym jednak zrobić podbudowę tak jak to powinno być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muzyczka 03.03.2016 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 Jak nie będziesz często jeździł ciężkimi autami (powyżej 5ton) to układaj na tym co masz. Po ułożeniu kostki, nawet jak ci gdzieś miejscowo siądzie to sobie rozbierzesz ten fragment i poprawisz. Jak masz jeszcze wątpliwości to możesz ułożyć kostkę na podsypce cementowo-piaskowej - powstanie bardzo mocna nawierzchnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 04.03.2016 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 Jeśli chcesz to zrobić raz i zapomnieć to po prostu zrób to poprawnie.Jeśli chcesz do tego wracać to ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 05.03.2016 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 (edytowane) Jeśli humus nie był wybierany to niestety ale musisz usunąć to wszystko. Niewielki koszt a będziesz mieć pewność na lata że nic się nie stanie. Poniżej zdjęcie mojego podjazdu, widać wyraźnie warstwy, najpierw grube kruszywo potem drobniejsze . Edytowane 5 Marca 2016 przez k***a*z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hagblueberry 26.04.2016 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2016 Jeżeli chcesz zrobić podjazd na lata, najlepiej będzie zacząć od początku. Dobrze byłoby dokopać się do warstwy poniżej gliny. Na pewno zastosuj piasek na dół podbudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts