Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Viessmann Vitodens 200 WB2A - Poranna usterka F5

rycho73

Recommended Posts

witam serdecznie zarówno użytkowników jak i serwisantów kotłów kondensacyjnych.

Mam problem z moim kociołkiem Vismanna - Vitodens 200 WB2A. Otóż od paru tygodni kocioł mój wchodzi w stan usterki F5 - automatyka palnika. Dzieje się to dość nie regularnie bo czasami pojawia się codziennie a czasami przez kilka kolejnych dni wszystko pracuje idealnie. Istotne jednak jest że gdy usterka się pojawia to tylko rano, prawdopodobnie gdy kociołek uruchamia się o zapodanej porze po nocnym stanie czuwania. Po resecie, bądź wyłączeniu i włączeniu znowu wszystko pracuje prawidłowo. W międzyczasie przeprowadzony był serwis czyszcząco-konserwujący kotła przez miejscowego speca od tego typu urządzeń. Ów majster sugeruje że winą wyskakiwania owej usterki jest wentylator który trzeba wymienić. Jednak taki element kosztuje bagatela 1050 zł + robocizna. Czy jest to trafna diagnoza? Czy mógłby się ktoś wypowiedzieć kto być może miał podobny problem i przyczyna nie tkwiła w tak kosztownej jak dla mnie kwesti jak wymiana wentylatora. Będę wdzięczny za pomoc.

Witam!

Zadzwoń na infolinię i nie czekaj! Nasi doradcy szybko Ci pomogą: TUTAJ SERWIS 24

W przypadku, gdy konieczny okaże się przyjazd służb serwisowych, pracownicy Infolinii organizują ich przyjazd w jak najkrótszym czasie.

PODAJE NUMER: 801 080 124, 801 081 999

Wielkie dzięki za odzew.

Klapkę zwrotną wentylatora już wcześniej samodzielnie przejrzałem i wyczyściłem (działałem w/g zamieszczonych na forum "elektrody" porad z ową usterką F5), usterka nie ustąpiła, no chyba że kwestia tej klapki polega nie koniecznie na jej wyczyszczeniu a raczej po prostu na wymienieniu jej na nową.

Tak więc w/g twojej kolejności następny jest czujnik ciśnienia;)

Jednak nurtuje mnie wciąż jedna kwestia. A mianowicie - czy fakt że owa usterka F5 jeśli w ogóle się pojawia to jest to jedynie rano, (prawdopodobnie przy porannym starcie kotła) - czy nie jest to jakąś sugestią gdzie szukać jej przyczyny?? ... no bo później po resecie kociołek pracuje wzorcowo??

pozdrawiam