Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piwniczka, ziemianka

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów,

Biorę się za rozbiórkę starych zabudowań poniemieckich na swojej działce - stary dom, duża obora oraz stodoła, wszystko ze słabej, przedwojennej cegły. Mury w domu i oborze ok 80cm szerokości. Na miejscu starych zabudowań stanie nowy dom. Gruz który pozostanie z wyburzenia będzie mi potrzeby do podniesienia terenu, ponieważ mam działkę w dole. Moje szacunki mówią o 400m3 gruzu. Liczę że 200m3 posłuży do podniesienia terenu, reszta zostaje. Nie stać mnie na piwnicę, a wysoki poziom wód gruntowych zniechęca do budowania tradycyjnej ziemianki, więc przyszedł mi do głowy pomysł wymurowania powiedzmy - "piwniczki" i obsypania gruzem, a potem humusem. Powstanie pagórek obsiany trawą i krzaczorami, a w środku ziemianka.

Czy ktoś z forumowiczów spotkał się z takim rozwiązaniem ? Może podpowiecie jak się za to zabrać. :)

Im bardziej ziemianka będzie zagłębiona w ziemi, tym będzie miała bardziej stałą temperaturę - tzn. w lecie zimniej, w zimie cieplej.

Nie wiem jaka jest granica, ale najważniejsze, żeby w zimie nie zamarzła.

Tal ma oko. to z 50% wysokości powinno być pod ziemią - np. 1,5 m pod ziemią, 1,5 m nad - tak na gotowo.

Od ścian i stropu - izolacja styropianem.

Do tego porządna izolacje przeciwwodna + wentylacja.

Słyszałem o betonowym szambie, które wkopane w ziemię służy za piwniczkę. W betonowej pokrywie - na zamówienie - została wykonana podnoszona klapa wejściowa, schodzi się po drabince. Nad piwniczką wybudowane jest zadaszenie, przy okazji na składzik drewna do kominka. Czy w "pagórku" otrzymasz lepszą stałą temp? Chyba to zależeć będzie od grubości obsypania. Kiedyś takie ziemianki na wsiach działały i spełniały swoją funkcję.