szala18 07.03.2016 12:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 czyli co mam złe obliczenia w projekcie ? i bede musiał ponownie zrobic audyt energetyczny budynku ? ile fachowcy liczą sobie za taki audyt ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 07.03.2016 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 czyli co mam złe obliczenia w projekcie ? i bede musiał ponownie zrobic audyt energetyczny budynku ? ile fachowcy liczą sobie za taki audyt ?? Na to wychodzi, tak w zasadzie to wystarczyłby kocioł o mocy 12 kW, nie spotkałem jeszcze domu nowego i ocieplonego który miałby tak duze projektowe obciazenie cieplne, zdecydowana wiekszosc domów ok 200 m2 ma obciązenie cieplne w zakresie od 6-8 kW. Audyt nie konieczny wystarczy ozc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 07.03.2016 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 Jeżeli jesteś zdecydowany na kocioł na ekogroszek to 10-12 kW powinno wystarczyć. Większość kotłów na eko ma zapas mocy, gdzie np. kocioł 12kW może pracować z mocą 14kW. Mam podobny dom z ogrzewaniem podłogowym . Przez 3 sezony grzewcze najwyższa moc z jaką pracował kocioł to ok 8kW. Przez większą część sezonu grzewczego kocioł pracuje na mocy 3-5kW dlatego nie warto go przewymiarowywać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts