Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja poddasza pianką poliuretanową

Recommended Posts

Witam,

Planuję w najbliższym czasie wykonać docieplenie poddasza ( poddasze wraz z skosami wykonane z betonu ) przy pomocy pianki poliuretanowej. Przy okazji zmienione będzie poszycie dachowe z blachy na dachówkę ceramiczną. Pod dachówkę zastosowana ma zostać membrana dachowa Tyvek. Zastanawiam się nad wyborem czy stosować piankę otwartokomorową czy zamkniętokomorową, oraz czy ewentualnie jest sens rozdzielanie jej np, skosy zk, a powierzchnia płaska ok. Mam też takie pytanie czy po piance ok można chodzić np po rozłożeniu na jej powierzchni jakiś płyt.

Z góry dziękuję za pomoc.

Witam,

Planuję w najbliższym czasie wykonać docieplenie poddasza ( poddasze wraz z skosami wykonane z betonu ) przy pomocy pianki poliuretanowej. Przy okazji zmienione będzie poszycie dachowe z blachy na dachówkę ceramiczną. Pod dachówkę zastosowana ma zostać membrana dachowa Tyvek. Zastanawiam się nad wyborem czy stosować piankę otwartokomorową czy zamkniętokomorową, oraz czy ewentualnie jest sens rozdzielanie jej np, skosy zk, a powierzchnia płaska ok. Mam też takie pytanie czy po piance ok można chodzić np po rozłożeniu na jej powierzchni jakiś płyt.

Z góry dziękuję za pomoc.

Witam,

W takim układzie optymalna będzie pianka OK. Aby można było wykonać nad nią podłogę z płyt lub lepiej desek potrzebny będzie ruszt na stopkach. Nie wiem jak wygląda rozwiązanie wentylacji w pomieszczeniach poniżej. Jeżeli są dobrze wentylowane, najlepiej mechanicznie, do rozważenia pianka ZK zabezpieczona przed ew. dostępem UV. Nawet 2xfarbą akrylową jeżeli ruch będzie sporadyczny.

Pozdawiam

Edytowane przez mat3006