Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak przekształcić działkę rolną na budowlaną.

roro

Recommended Posts

• 2 weeks później...

No to poczytaj jak ja to zrobiłam:

Kupiłam działkę rolną niezabudowaną - klasa ziemi od V do VI.

Akt notarialny itd, ze względu, że nie jestem rolnikiem najpierw musiała być umowa warunkowa a później przeniesienia, wiem, że odrolnienia nie robiłam, bo wyszłoby w tym momencie drożej. Wcześniej uzyskałam warunki zabudowy na tą działkę, bym mogła się przekonać czy ją kupywać czy nie,, czy dostanę pozwolenie czy nie. Warunki dostałam, jak już pisałam później akt notarialny, Agencja Własności rolnych się wypowiedziała, złożyłam pozwolenie na budowę i wtedy tam musiałam napisać o odrolnienie... trwało to 2 dni.

Natomiast zanim kupiłam tą działkę, chciałam inną, z dala od ulicy i warunki mówiły jasno, że mogę tam się wybudować jeśli ta ziemia będzie widniała jako budowlana. Zrezygnowałam z tego, bo aby to zrobić musi być urbanista a samo przekształcenie ziemi na budowlane to koszt ok. 30 tys.

Mam nadzieję, że pomogłam. A najlepiej to napisz na jakim jesteś etapie!!!

To bardzo ważne...

• 1 month później...

Tu urbanista a tam nie? Nie rozumiem....

Ja jak na razie postępuję twoją ścieżką, ale szczerze mówiąc nie wiem co dalej. (Działka taka jak twoja)

1. Jestem po umowie wstępnej

2. Mam odpowiedź agencji że nie chcą

3. Za tydzień będę miała decyzję wzizt

Kiedy i gdzie mam odrolnić i dlaczego nie przed umową ostateczną?

Jak zwykle mylone tu sa pojecia. Odrolnienie tak naprawde sklada sie z dwoch rzeczy (czasem obie musza wystapic, czasem jedna):

1) zmiana przeznaczenia dzialki w planie zagospodarowania ( ale jesli nie ma planu i uzyska sie WZ, to to jakby juz nie obowiazuje)

2) wylaczenie samego gruntu z produkcji rolnej - i tu duzo zalezy od klasy gleby, ale do 545m wylaczenie jest bezplatne i to sie sklada do pozwolenia na budowe ( a zazwyczaj wylacza sie tylko powierzchnie pod zabudowe domem, jakimis stalymi elementami, dojazdami, szambem)

Właśnie przeczytałam wszystkie rolnicze wątki - ufff było ich trochę...

Powoli łapię te subtelności i ich wzajemne oddziaływania :wink: (np w sektorze bankowym!)

Każdy jednak podaje inną wielkość działki do bezpłatnego wyłączenia:

a) 500 metrów

b) 545 metrów

c) 549 metrów

Kto ma rację i na podstawie jakiego przepisu? :roll:

No bo taką mam sytuację, że im więcej tym lepiej..

Hmmm, a jeśli działka, na której dokonano owego wyłączenia, została przez właścicieli podzielona, a wyłączenie nie dotyczyło ani centymetra wydzielonego kawałka to czy nabywcy tego nowopowstałego kawałka będzie również przysługiwało zwolnienie z opłaty, kiedy zacznie się budować?

:roll:

Mam również, pytanie dotyczące tego tematu. 10 lat temu kupiłam od ARR działkę. W akcie notarialnym jest klauzula, że grunt będzie użytkowany rolniczo, w tym czasie gmina zrobiła plan zagospodarowania terenu i moja działka jest pod zabudowę, mam również warunki zabudowy. Czy coś przeszkadza lub jakie kroki muszę zrobić aby teraz na tej działce coś pobudować?[/code]

Dowiedz się w Agencji, bo prawdopodobnie ta klauzula to jakaś "formalność" - jedna z wielu polskawych bzdur. Pewnie Agencja może sprzedawać ziemię tylko "pod uprawy", bo to wynika z ustawy. Ale nikt nie może zabronić właścicielowi wystąpienia o zmianę przeznaczenia. W dodatku masz plan i warunki! Każdy by tak chciał...

Już w Agencji mi wyjaśnili, że to dawno i nie prawda, odesłali do gminy a tam szalenie miła Pani powedziała, że nie muszę robić nić bo oni już załatwili wszystko w czasie robienia planu, a zmiana w podatku nastąpi gdy skończę budowę i zrobię odbiór.

W tej sekundzie do ciebie pisałam bo pojawił się taki post:

Musieliśmy mieć niezłe miny , bo w godzinę po wyjściu ze starostwa zadzwoniła do mnie pani żeby geodeta zanim się do tego zabierze skontaktował się z głównym geodetą powiatowym bo w drodze wyjątku pójdą nam na rękę i odrolniczą teren 549m2 za darmo .

Ale mamy synchronizację!

Dzięki za pamięć i ew. zajrzyj tutaj:

http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?p=426107#426107