honeyb 04.03.2016 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 Witam! Mam takie pytanie i ogromną prośbę o odpowiedź bo się nieco przeraziłam. Chodzi o to, że właśnie wykończyli nam budowalańcy poddasze. Jako materiał zaproponowali płyty OSB. NiIe czytając wcześniej nigdzie na ich temat zgodziliśmy się i tak mamy całe poddasze obłożone OSB. Dopiero teraz zaczęłam czytać na temat tych płyt i doczytałam, że mogą one być szkodliwe dla zdrowia. Czy to prawda? Boję się zwłaszcza, że płyty są w każdym pokoju łącznie w dwóch dziecięcych. Czy to prawda z tą szkodliwością i zawartością formaldehydu? Bardzo Was proszę o odpowiedź bo nie wiem czy mamy ściany rwać czy co? Tym bardziej, że kiedy dzisiaj weszłam na górę to czułam na całym poddaszu dziwny zapach, drażniący (możliwe, że wynikał ze zmieszania się zapachów nowego drewna z ogrzewaniem z kozy) ale musiałam pootwierać okna bo mnie drażnił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek88.8 04.03.2016 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 Poddasze użytkowe? Płyty osb na poddaszu użytkowym? Na poddaszu użytkowym daje się płyty GK. Chyba że masz na myśli stryszek to wtedy OSB się daje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
honeyb 04.03.2016 21:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 Poddasze użytkowe? Płyty osb na poddaszu użytkowym? Na poddaszu użytkowym daje się płyty GK. Chyba że masz na myśli stryszek to wtedy OSB się daje. No właśnie na poddaszu użytkowym, na stryszku również, ale czy ktoś też tak ma? Czy ktoś słyszał o jakiejś szkodliwości? Dodam, że są to OSB3. Nie wiem czy to jakieś znaczenie. Na stronie sklepu LM wyczytałam, że OSB3 są scalone klejem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek88.8 04.03.2016 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 No właśnie na poddaszu użytkowym, na stryszku również, ale czy ktoś też tak ma? Czy ktoś słyszał o jakiejś szkodliwości? Dodam, że są to OSB3. Nie wiem czy to jakieś znaczenie. Na stronie sklepu LM wyczytałam, że OSB3 są scalone klejem. OSB są to klejone wióry. O szkodliwości nie słyszałem. Jak Ty to chcesz wykończyć? GK na to czy jak? Wg mnie osb to tylko do obicia stryszku a na poddasze użytkowe wystarczy GK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 04.03.2016 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 przeciez to jest material do stosowania w budownictwie z aprobatami. mebli z plyt wiorowych w domu, biurze nie masz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
honeyb 04.03.2016 22:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 No już to nam założyli a wykończyć tak jak gp siatka na łączeniach, na to grunt, na końcu szpachlowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
honeyb 04.03.2016 22:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 przeciez to jest material do stosowania w budownictwie z aprobatami. mebli z plyt wiorowych w domu, biurze nie masz? Niby tak, ale czy jest określona jakaś bezpieczna ilość na m3? Bo gdzieś na Forum wyczytałam, że zależy na jakiej powierzchni ile tego będzie. A u nas są tym zabudowane wszystkie skosy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek88.8 05.03.2016 03:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 No już to nam założyli a wykończyć tak jak gp siatka na łączeniach, na to grunt, na końcu szpachlowanie. A jaki sens miało położenie płyty osb? W dalszym ciągu nie rozumiem. Zazwyczaj robi się bez osb, na wełnę przychodzi stelaż do GK, folia i płyta GK. Bez OSB. Tylko w koszty polecieliście, za materiał a ekipa wykasowała za montaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
serwkomp 06.03.2016 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 Ach Ci fachowcy OSB większy ciężar niż GK. Formaldehyd bardzo szkodliwy, ale wszyscy mamy produkty z tą substancją. OSB ma swoje zalety również. A formaldehyd olej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
honeyb 06.03.2016 21:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 Ach Ci fachowcy OSB większy ciężar niż GK. Formaldehyd bardzo szkodliwy, ale wszyscy mamy produkty z tą substancją. OSB ma swoje zalety również. A formaldehyd olej. Czy to serwkomp oznacza, że olej w jakimś stopniu blokuje formaldehyd? Jako argument do OSB "fachowcy" podali, że trwalsze, mocniejsze itp. Cenowo wyniosło nas niewiele drożej niż GK. My tego nie zakładaliśmy tylko oni więc jeśli cięższe to ni to odczuli. Martwi mnie tylko to świństwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 06.03.2016 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 olej- nie zwracaj uwagi, osikaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
honeyb 06.03.2016 21:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 olej- nie zwracaj uwagi, osikaj. Mogę mieć z tym problem bo ja baba jestem i sikam w dół a OSB jest u góry:lol2:. A tak na poważnie czyli nie martwić się aż tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SwMichal 06.03.2016 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 Płyty OSB nie są szkodliwe przecież posiadają aprobatę a ilość formaldehydu jest zgodna z normą :-D Będziecie truci zgodnie z normą Wybacz wiem to nic śmiesznego. Za bardzo nie ma co się przejmować bo teraz ze wszystkim tak jest. Od jedzenia przez wodę chemię po materiały budowlane. Od kilku lat piję wodę z butelki bo tej z kranu pić się nie da. Ale to ja jestem świrem bo przecież jest bezpieczna pod względem bakteriologicznym hmm no właśnie. Czy to wystarcza? Wracając tematu wątku jak wejdziesz na stronę producenta płyt OSB to oni tam umieszczają kartę produktu czy jakoś tak to się nazywa. Tam masz podaną ilość substancji szkodliwych. Osobną kwestią zostaje jak bardzo Ziutek z Krzyśkiem trzymają normę kiedy mają np ciężki poniedziałek. Zawsze można mieć szczęście i trafić na partię w której akurat oszczędzali. Dawno już to sprawdzałem ale trafiłem kiedyś na informację o ilości m2 niezabezpieczonej płyty która może być w pomieszczeniu żeby nie przekraczać dopuszczalnego stężenia formaldehydu. Zalepić pomalować dobrą farba i wietrzyć ale ekspertem nie jestem. Najlepiej nie mieć w domu. Z drugiej strony całe życie mieszkałem w Bytomiu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.karwan 07.03.2016 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 Jeśli chodzi o szkodliwość płyt, to nie ma się Pani czym martwić. Absolutnie bezpieczne dla zdrowia. Faktycznie zazwyczaj stosuje się płyty k-g, chciaż ja w swoim domu część też mam zrobione z płyt OSB. Napewno wytrzymalsze i jak w środek włożona np. wełna, to i wyciszenie lepsze. Z płyt OSB nawet łazienkę mam - prócz gruntu jeszcze przesmarowany były srodkiem przeciw wilgoci i plesniom. Także OSB nie jest wcale zlym rozwiązaniem. Jedyny mankament, to kwestie palności materiału. W takim wypadku najlepszym wypełnienim w ściany byłby np. PUR, ale to już większe koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts