Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy tak to zadziała? reku + klima kanałowa + bypass

Recommended Posts

Witam.

Dla fachowców jacy tutaj są, to zapewne proste pytanie - może nawet uznacie, że głupie - ale po to forum chyba jest by wspomagać niewiedzących? :) Mam nadzieję, że tak :) Dlatego pytam: czy taki układ jak na rysunku ma szanse sprawnego działania?

Klimatyzator kanałowy ma być podstawowym systemem grzewczym w domku pow. 60m2. Planowana jest też wentylacja mechaniczna z rekuperacją. I tu postało nam pytanie czy te układy można zintegrować ze sobą tak jak na zał. szkicu? Bypass dla sytuacji optymalnej temperatury na zewnątrz.

schemat wentylacji_rekuperacji_klimatyzacji.jpg

Witam.

Dla fachowców jacy tutaj są, to zapewne proste pytanie - może nawet uznacie, że głupie - ale po to forum chyba jest by wspomagać niewiedzących? :) Mam nadzieję, że tak :) Dlatego pytam: czy taki układ jak na rysunku ma szanse sprawnego działania?

Klimatyzator kanałowy ma być podstawowym systemem grzewczym w domku pow. 60m2. Planowana jest też wentylacja mechaniczna z rekuperacją. I tu postało nam pytanie czy te układy można zintegrować ze sobą tak jak na zał. szkicu? Bypass dla sytuacji optymalnej temperatury na zewnątrz.

[ATTACH=CONFIG]348850[/ATTACH]

To nie zadziała ...

Wentylacja ma za mały wydatek powietrza aby przenieść odpowiednią ilość energii niezbędnej do ogrzewania ...

jeden system wystarczy ale zasadniczo:

1. potrzebujesz system na wiekszy wydatek niz wentylacja

2. potrzebujesz recylkulacje do klimy

zreszta porownaj sobie przeplywy w wentylacji a w klimatyzacji

znalazłam schemat instalacji jaka mnie interesuje. jedyne co to nie ma bypassu na czas optymalnej temperatury na zewnątrz, ale jak rozumiem wówczas wyłączam pompę ciepła powietrze-powietrze (PC PP) i uchylam okna?

czy faktycznie w takim układzie wszystko będzie dobrze funkcjonować? co myślicie? najbardziej zastanawia mnie punkt nawiewu z PC PP w łazience (!) przy jednoczesnym, zgodnym ze sztuką, punkcie wywiewnym WM z tego pomieszczenia hmmm

schemat_WM_klima_recyrkulacja.jpg

Edytowane przez doris13