doris13 04.03.2016 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 Witam. Dla fachowców jacy tutaj są, to zapewne proste pytanie - może nawet uznacie, że głupie - ale po to forum chyba jest by wspomagać niewiedzących? Mam nadzieję, że tak Dlatego pytam: czy taki układ jak na rysunku ma szanse sprawnego działania? Klimatyzator kanałowy ma być podstawowym systemem grzewczym w domku pow. 60m2. Planowana jest też wentylacja mechaniczna z rekuperacją. I tu postało nam pytanie czy te układy można zintegrować ze sobą tak jak na zał. szkicu? Bypass dla sytuacji optymalnej temperatury na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.03.2016 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 Witam. Dla fachowców jacy tutaj są, to zapewne proste pytanie - może nawet uznacie, że głupie - ale po to forum chyba jest by wspomagać niewiedzących? Mam nadzieję, że tak Dlatego pytam: czy taki układ jak na rysunku ma szanse sprawnego działania? Klimatyzator kanałowy ma być podstawowym systemem grzewczym w domku pow. 60m2. Planowana jest też wentylacja mechaniczna z rekuperacją. I tu postało nam pytanie czy te układy można zintegrować ze sobą tak jak na zał. szkicu? Bypass dla sytuacji optymalnej temperatury na zewnątrz. [ATTACH=CONFIG]348850[/ATTACH] To nie zadziała ... Wentylacja ma za mały wydatek powietrza aby przenieść odpowiednią ilość energii niezbędnej do ogrzewania ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doris13 04.03.2016 21:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 czyli trzeba dwa odrębne systemy instalować i te mnóstwo kanałów poutykać... przestrzeni międzysufitowej mi braknie chyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 04.03.2016 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 jeden system wystarczy ale zasadniczo:1. potrzebujesz system na wiekszy wydatek niz wentylacja2. potrzebujesz recylkulacje do klimyzreszta porownaj sobie przeplywy w wentylacji a w klimatyzacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doris13 06.03.2016 22:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 (edytowane) jeden system wystarczy ale zasadniczo: 1. potrzebujesz system na wiekszy wydatek niz wentylacja 2. potrzebujesz recylkulacje do klimy zreszta porownaj sobie przeplywy w wentylacji a w klimatyzacji znalazłam schemat instalacji jaka mnie interesuje. jedyne co to nie ma bypassu na czas optymalnej temperatury na zewnątrz, ale jak rozumiem wówczas wyłączam pompę ciepła powietrze-powietrze (PC PP) i uchylam okna? czy faktycznie w takim układzie wszystko będzie dobrze funkcjonować? co myślicie? najbardziej zastanawia mnie punkt nawiewu z PC PP w łazience (!) przy jednoczesnym, zgodnym ze sztuką, punkcie wywiewnym WM z tego pomieszczenia hmmm Edytowane 6 Marca 2016 przez doris13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts