Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Buderus 072, problem z doborem mocy

bonku5

Recommended Posts

Cześć,

Jestem w trakcie doboru kotła gazowego. Zdecydowałem się na Buderus GB072, ale problem pojawił się z doborem mocy.

Instalator zaproponował mi 24kw co uważam za przeszacowanie.

Info nt budynku:

- dom w zabudowie szeregowej 160m2 (w tym garaż 18m2)

- podłogówka 100m2

- 3 grzejniki w pokojach + drabinka w łazience

- dom z maksa 29cm + styropian 12cm.

- poddasze użytkowe ocieplone wełną ursa 33 (30cm)

- poddasze nieużytkowe ocieplone wełną ursa 39 (15cm)

- okna plastikowe dwu szybowe

- w tym momencie będą mieszkać 2 osoby

- chciałbym zastosować zasobnik 120-160l

Wg. mnie to co mówi instalator jest nieprawdą (wykonał już instalację, teraz etap zakupu kotła).

Z tego co czytam na forum powinien mieć moc 14 lub 20kW.

Proszę o pomoc.

instalator niekompetentny. 14kw to max. Rozważ tańszy kocioł Junkers 14kw - ten sam producent co buderus a taniej.

Unikaj systemu mieszanego tzn grzejniki + podłogowe. LEpiej samo podłogowe bez grzejników ze względu na mniejszą komplikację kotłowni.

Wszystko tu masz na forum napisane nie ma sensu powielać

Dzięki,

Instalacja już wykonana, wylewki też więc już nie zmienie. W sypialniach mam grzejniki, reszta podłogówka.

14kW maks nawet jak bym zastosował 160l zasobnik?

No właśnie czytam dlatego zadałem pytanie :)

Nawet 12 kW bedzie za duzo, a Ty martwisz ze 14 kW bedzie za mało.

Zrobiłem właśnie wyliczenie zapotrzebowania to wyszło 5,8 kW

http://cieplowlasciwie.pl/

Martwię się bo później nie ma co zrobić jak by było za mało. Dlatego wolę dopytać :)

Kto pyta nie błądzi, dla takiej wielkosci obciązenia cieplnego (chociaz uwazam ze jest niedoszacowane bo tak liczy cieplowlasciwe) najbadziej odpowiednim jest kocioł o najmniejszej mozliwej mocy minimalnej, moc maksymalna jest tu własciwie be znaczenia to kotłow mniejszych niz 11 kW lub 12 kW i tak nie ma na rynku. Wybór jest latwy i w zasadzie zalezy tylko od dostępnosci i kosztów serwisu i oczywiscie ceny.

Dzięki bardzo. Zostaję przy 14 kW.

W tym momencie biorę dwa kotły pod uwagę:

1) Junkers Cerapur 14kw

2) Buderus GB072

Na forum jest bardzo duży wątek dotyczący Junkersa. Trochę już się o nim dowiedziałem.

Wiem też że obydwa są na tych samych podzespołach, ale Buderus ma inne sterowanie. Tego samodzielnie nie jestem w stanie sprawdzić.

Buderus mi się bardziej podoba wizualnie :p

Do kotła zastosuję również pogodówkę.

Pozostają zatem 2 pytania, Junkers czy Buderus? a może coś innego?

:)

Ja CI proponuje Vitodensa 300-W 1,9-11 kW lub 1,9-19kW (górna granica ma znaczenie tylko dla CWU). Właściwie jest to ten sam kocioł, a model mniejszy jest elektronicznie skręcony.

Lub Vitodens 200-W 3.2-13KW.

lub Immergas Vitrix X 12 (1,9-12kW).

Dla Twojego domu tylko kocioł o jak najniższej minimalnej, i tylko tym się kieruj przy wyborze.

Najlepiej celować w te kotły, które mają minimalną 1,9kW.

Ja CI proponuje Vitodensa 300-W 1,9-11 kW lub 1,9-19kW (górna granica ma znaczenie tylko dla CWU). Właściwie jest to ten sam kocioł, a model mniejszy jest elektronicznie skręcony.

Lub Vitodens 200-W 3.2-13KW.

lub Immergas Vitrix X 12 (1,9-12kW).

Dla Twojego domu tylko kocioł o jak najniższej minimalnej, i tylko tym się kieruj przy wyborze.

Najlepiej celować w te kotły, które mają minimalną 1,9kW.

Jeśli chodzi o piec to jeszcze rozważę. Junkers lepsza cena, a Buderus ma super pomoc techniczną. Dzwoniłem do gościa, wszystko wytłumaczył i mówił, żeby w razie problemów dzwonić. Oczywiście rozmowa z nim nt. Junkers czy Buderus nie miała by sensu ;)

Temat kotła raczej mam załatwiony. Muszę w tym tygodniu zrobić zamówienie, a wybór zasobnika staje się teraz masakrą :bash:

Zasobnik chcę w okolicach 150l. I teraz pozostaje pytanie Pionowy czy Poziomy i jaka firma biorąc pod uwagę stosunek jakości do ceny.

Podgrzewanie elektryczne raczej nie potrzebne. Myślę że cały rok będę grzał wodę kotłem gazowym.

Pomocy :)

a co to za problem juz bez przesady, co wybierzesz bedzie dobrze. ja mam np Buderus SU160, z kotłem GB072, sterownik pogodowy rc 35 + sonda FA + czujnik as1.6 i za to wszystko zapłaciłem 7000. Z tego co widzę, wcale ten junkers tak tanio nie wychodzi bo 4200 za goły piec, więc zasobnik około 1500, czujniki ze 200, sterownik z 600, wychodzi cena jak w buderus

Nie chcę reklamować , ale jak inaczej podać linka do dobrego sklepu ;)

http://kociolgrzejnik.pl/pl/p/Pakiet-kociol-gazowy-kondensacyjny-jednofunkcyjny-Buderus-GB-072-14KW-V2-S120-RC300-FA-AS1.6-1/2206

Tutaj targowałem i o trzymałem dobrą cenę.

W sumie skończyło się na tym, że troszkę pomarudziłem serwisantowi Buderusa i dał mi jeszcze lepszą cenę ( z montażem można wtedy vat 8%).

Troszkę lektury instrukcji dla instalatora ( nie takiej krótkiej dla użytkownika) i można fajnie pobawić się ustawieniami.

Jestem bardzo zadowolony.

Pozdro

Edytowane przez franco78

• 3 weeks później...
Cześć,

Jestem w trakcie doboru kotła gazowego. Zdecydowałem się na Buderus GB072, ale problem pojawił się z doborem mocy.

Instalator zaproponował mi 24kw co uważam za przeszacowanie.

Info nt budynku:

- dom w zabudowie szeregowej 160m2 (w tym garaż 18m2)

- podłogówka 100m2

- 3 grzejniki w pokojach + drabinka w łazience

- dom z maksa 29cm + styropian 12cm.

- poddasze użytkowe ocieplone wełną ursa 33 (30cm)

- poddasze nieużytkowe ocieplone wełną ursa 39 (15cm)

- okna plastikowe dwu szybowe

- w tym momencie będą mieszkać 2 osoby

- chciałbym zastosować zasobnik 120-160l

Wg. mnie to co mówi instalator jest nieprawdą (wykonał już instalację, teraz etap zakupu kotła).

Z tego co czytam na forum powinien mieć moc 14 lub 20kW.

Proszę o pomoc.

Witam,

Dla podanych przez Pana parametrów, szacunkowe obciążenie cieplne budynku nie przekracza 10kW. Polecam wybór kotła Logamax GB072 o najniższej dostępnej mocy mocy wynoszącej 14 kW.

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus

• 4 weeks później...
Nie chcę reklamować , ale jak inaczej podać linka do dobrego sklepu ;)

http://kociolgrzejnik.pl/pl/p/Pakiet-kociol-gazowy-kondensacyjny-jednofunkcyjny-Buderus-GB-072-14KW-V2-S120-RC300-FA-AS1.6-1/2206

Tutaj targowałem i o trzymałem dobrą cenę.

Bez targowania można uzyskać ceną ponad 1500 niższą tylko trzeba poszukać a nie żeczywiście robić reklamę. Dzwoniłem do tegoż sklepu cena 7750 ajedyne co uzyskałem darmową dostawę.

Edytowane przez jn13

• 8 months później...
Bez targowania można uzyskać ceną ponad 1500 niższą tylko trzeba poszukać a nie żeczywiście robić reklamę. Dzwoniłem do tegoż sklepu cena 7750 ajedyne co uzyskałem darmową dostawę.

No tak... kursy walut zmieniają się, ceny kotłów zmieniają się...

Ja kupowałem zestaw latem 2015 a Ty wiosną 2016 :)