janekkowal70 05.03.2016 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 Witam forumowiczów. Czytając wiele postów na tym forum spotkałem się z przychylnymi opiniami na temat oczyszczalni z tak zwanym złożem biologicznym jak również w tak zwanej technologii SBR. Przyszło mi do głowy, czy jest dostępna oczyszczalnia przydomowa, która połączy oba powyższe rozwiązania w jednym. W związku z tym dwa pytania:1) Jakie zdanie na ten temat mają znawcy tematu?2). Czy są jacyś renomowani producenci posiadający tego typu rozwiązanie? W internecie znalazłem jedynie oczyszczalnię o nazwie "SBR PRIMO +" firmy Haba - ale opis tej oczyszczalni na stronie producenta jest dość lakoniczny, żeby nie powiedzieć lekko "naciągany". Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Primaaa 05.03.2016 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 mi pobliski instalator własnie proponuje z tej firmy sbr primo ale bez +, w czym jest lepsza ta z + ? chyba sporo droższa jesta i jak jest z wielkością tych oczyszczalniwarto brać większą na zapas ? czy jak wezmę ta na 6 osób to jak będą przez jakiś czas korzystać tylko 2 osoby będzie prawidłowo funkcjonować ?a przez to że jest większy zbiornik rzadziej będę musiał wywozić osad ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturStadnik 06.03.2016 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 (edytowane) Witam, Jeśli chodzi o połączenie SBR i złoża biologicznego - to fajny pomysł, na 100% skuteczny, ale musi to być rzeczywiście pełny SBR z odpowiednio policzonym złożem, złoże w przypadku SBR musi być albo stałe choć ciężko mi to sobie wyobrazić gdyż jaka wysoka musiałaby być komora? Odpompowanie oczyszczanych ścieków musi następować powyżej ułożonego złoża aby przy odpompowaniu nie zrywać ciśnieniem błony z wypełnienia. Może być także złożem fluidalnym - warunek, musi być o ujemnej pływalności czyli takie, które w momencie przejścia w fazę sedymentacji (opadania) będzie opadało razem z osadem czynnym na dno komory. Nie może pływać w górnej części toni ściekowej gdyż logiczne jest to, że na materiale (podstawa złoża) będzie błona biologiczna, czasem także przyklejone zostaną kłaczki osadu, które nie będą sedymentować bo będą przyklejone do złoża pływającego w górnej części zbiornika. W następnej fazie czyli odpompowaniu jest zawsze ryzyko, że "mamut" odpompowujący zaciągnie jakieś "farfocle" ze złoża odprowadzając to do odbiornika - co daje w pewnym sensie częściowe wtórne zanieczyszczenie. Odpowiadając na punkt drugi - nie ma wielu producentów w Polsce z taką technologią. na 100% jest to SBHR produkowany przez Sotralentz dla grupy sieci BIMS&HYDROSOLAR. Chwali się także firma Roth że ich Micro-Step Twinblock jest to SBR hybrydowy - układ hybrydowy tak, ale nie SBR, nie ma tam fazy odpompowania oczyszczonych ścieków (odpływ jest grawitacyjny), ścieki przepływają do komory osadnika wtórnego, tam sedymentują i grawitacyjnie odpływają do odbiornika - BRAK PODSTAWOWEJ FAZY ODPOMPOWANIA. Opisana przez Ciebie Haba to "pseudo" SBR. SBR jak znajdziesz w internecie musi realizować "n" cykli na dobę (w małych oczyszczalniach jest to najczęściej 4 cykle x 6 godzin, w dużych oczyszczalniach to 3 cykle x 8 godzin) Każdy cykl podzielony jest na fazy: - dozowanie ścieków z osadnika do bioreaktora (pompa mamutowa lub pompa wirowa) - napowietrzanie - sedymentacja - odpompowanie oczyszczonych ścieków (pompa mamutowa lub pompa wirowa) - recyrkulacja osadu do osadnika wstępnego (pompa mamutowa lub pompa wirowa) W Primo + - brakuje dozowania ścieków, cykl jest jak to nazwane 24 godzinny - czyli dopływa cały czas, napowietrza cały czas tylko około godziny 2:00 w nocy zostanie wyłączone napowietrzanie i rozpoczyna się sedymentacja. Z tego co mi wiadomo około 4:00 jest odpompowanie oczyszczonych ścieków za pomocą pompy wirowej, następnie recyrkulacja osadów także za pomocą pompy wirowej. Zastanów się teraz nad jednym faktem: Jeśli nie ma dozowania (porcjowania) a SBR to sekwencyjny reaktor biologiczny, zbiornik jest wypełniony w części osadnikowej (przecież brak jest dozowania - jest tylko przepływ grawitacyjny), to co dzieje się w sytuacji kiedy masz pełny osadnik, pełny reaktor który akurat pracuje bo jest napowietrzanie, a nagle masz zrzut 40 litrów ścieków ze swojego budynku? Już Ci odpowiadam: Do oczyszczalni dopłynie Twoje 40L, z osadnika do reaktora także przepłynie 40 L (nie ma dozowania, nie ma bufora jak to jest w typowych SBR), jeśli do reaktora dopłynie 40 L z osadnika a reaktor jest w fazie napowietrzania i jest pełny to z reaktora do odbiornika przeleje się także 40L - jeśli jest w fazie napowietrzania to odpłynie brązowa ciecz czyli oczyszczane ścieki wraz z osadem czynnym. Zasymulowałem 40L, może być 20L może być i 100L - za każdym razem będzie to samo. Primo to ten pseudo SBR a Primo+ "pseudo" SBR + złoże biologiczne - tak bynajmniej podaje producent. Witam forumowiczów. Czytając wiele postów na tym forum spotkałem się z przychylnymi opiniami na temat oczyszczalni z tak zwanym złożem biologicznym jak również w tak zwanej technologii SBR. Przyszło mi do głowy, czy jest dostępna oczyszczalnia przydomowa, która połączy oba powyższe rozwiązania w jednym. W związku z tym dwa pytania: 1) Jakie zdanie na ten temat mają znawcy tematu? 2). Czy są jacyś renomowani producenci posiadający tego typu rozwiązanie? W internecie znalazłem jedynie oczyszczalnię o nazwie "SBR PRIMO +" firmy Haba - ale opis tej oczyszczalni na stronie producenta jest dość lakoniczny, żeby nie powiedzieć lekko "naciągany". Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi. Edytowane 6 Marca 2016 przez ArturStadnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturStadnik 06.03.2016 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 Witam, Różnice w Primo i Primo+ napisałem w poście wcześniej. SBR Primo+ to nie SBR - dlaczego? To także w poście wyżej. Oczyszczalnię dobierasz na stałą ilość użytkowników, tych co na co dzień są w domu. Nie można dobierać dla gości weekendowych, oni raz są, raz ich nie ma a oczyszczalnia musi pracować, jak będzie przewymiarowana to będzie gorzej pracować. Według badań oczyszczalnie lepiej pracują jak są przeciążone niż niedociążone (pokazują to także badania z laboratorium notyfikowanego, gdzie bada się oczyszczalnię na 150% przepływu nominalnego). Jeśli Twoja rodzina dziś ma 4 osoby, planujesz jeszcze że w najbliższym czasie powiększy się o jedną lub dwie osoby to normalne, że dobierasz urządzenia dla 6 RLM a nie dla 4. Z tym osadem to jest po części prawda, ale tak jak Ci wytłumaczyłem. W dobrych urządzeniach jak wywóz osadu będzie raz na rok to przecież nie jest źle. pozdrawiam mi pobliski instalator własnie proponuje z tej firmy sbr primo ale bez +, w czym jest lepsza ta z + ? chyba sporo droższa jest a i jak jest z wielkością tych oczyszczalni warto brać większą na zapas ? czy jak wezmę ta na 6 osób to jak będą przez jakiś czas korzystać tylko 2 osoby będzie prawidłowo funkcjonować ? a przez to że jest większy zbiornik rzadziej będę musiał wywozić osad ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldekosa 01.07.2016 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2016 Witam, Różnice w Primo i Primo+ napisałem w poście wcześniej. SBR Primo+ to nie SBR - dlaczego? To także w poście wyżej. Oczyszczalnię dobierasz na stałą ilość użytkowników, tych co na co dzień są w domu. Nie można dobierać dla gości weekendowych, oni raz są, raz ich nie ma a oczyszczalnia musi pracować, jak będzie przewymiarowana to będzie gorzej pracować. Według badań oczyszczalnie lepiej pracują jak są przeciążone niż niedociążone (pokazują to także badania z laboratorium notyfikowanego, gdzie bada się oczyszczalnię na 150% przepływu nominalnego). Jeśli Twoja rodzina dziś ma 4 osoby, planujesz jeszcze że w najbliższym czasie powiększy się o jedną lub dwie osoby to normalne, że dobierasz urządzenia dla 6 RLM a nie dla 4. Z tym osadem to jest po części prawda, ale tak jak Ci wytłumaczyłem. W dobrych urządzeniach jak wywóz osadu będzie raz na rok to przecież nie jest źle. pozdrawiam A co sądzisz o Actiblock Bio Duo 0,9 LT i Actiblock 4 LTi ? Są to SBRy czy nie? Która lepsza dla domu z 4 osobami w obrębie dużego miasta (najwyższe wymagania wg Rozporządzenia M.Ś. z 2014 (aglomeracja powyżej 100 000). Czytam forum i coraz bardziej głupieję (powoli mam dość i chyba walnę szambo, bo coraz mniej wiem i rozumiem). Czy możesz coś doradzić/polecić? Bo spośród firm spełniających wymagania w/w rozporządzenia (oraz bez koagulantów) spotkałem tylko Sotralenz. Czy te koagulanty są uciążliwe w eksploatacji (a może kosztowne)? Dodam, że wydawanie powyżej 15 000 zł jest dla mnie bez sensu - bo to jest równoważne min. 10 latom eksploatacji szamba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MonikP6 02.07.2016 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2016 Witam forumowiczów. Czytając wiele postów na tym forum spotkałem się z przychylnymi opiniami na temat oczyszczalni z tak zwanym złożem biologicznym jak również w tak zwanej technologii SBR. Przyszło mi do głowy, czy jest dostępna oczyszczalnia przydomowa, która połączy oba powyższe rozwiązania w jednym. W związku z tym dwa pytania: 1) Jakie zdanie na ten temat mają znawcy tematu? 2). Czy są jacyś renomowani producenci posiadający tego typu rozwiązanie? W internecie znalazłem jedynie oczyszczalnię o nazwie "SBR PRIMO +" firmy Haba - ale opis tej oczyszczalni na stronie producenta jest dość lakoniczny, żeby nie powiedzieć lekko "naciągany". Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi. Też szukałam oczyszczalni biologicznej, ale na początku nie wiedziałam jakiej. Jest to sporo pieniędzy do wydania, a na budowie zawsze funduszy brakuje, dlatego najeździliśmy się z mężem i oglądaliśmy wiele wyrobów. W naszej okolicy w końcu trafiliśmy na oczyszczalnie ZBS-6C. Oglądaliśmy ją jak działa i dopiero wtedy mogliśmy podjąć decyzję. Mamy już wycenę i jest to SBR. Obok oczyszczalni stoi pojemnik, w którym jest sterowanie, dmuchawa i zawory elektryczne. W sterowaniu na trybie ręcznym sprawdzaliśmy co powoduje każdy z zaworów i widać, że jest to na pewno SBR. Oczyszczalnia ZBS-6C ma też złoże biologiczne i można sobie je obejrzeć. Na internecie można wiele poczytać o oczyszczalniach ale najlepiej zobaczyć wszystko z bliska i porównać produkty. Przyznaję, że widać różnicę i wobet-hydret nam się spodobał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz.zst 05.07.2016 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2016 Też szukałam oczyszczalni biologicznej, ale na początku nie wiedziałam jakiej. Jest to sporo pieniędzy do wydania, a na budowie zawsze funduszy brakuje, dlatego najeździliśmy się z mężem i oglądaliśmy wiele wyrobów. W naszej okolicy w końcu trafiliśmy na oczyszczalnie ZBS-6C. Oglądaliśmy ją jak działa i dopiero wtedy mogliśmy podjąć decyzję. Mamy już wycenę i jest to SBR. Obok oczyszczalni stoi pojemnik, w którym jest sterowanie, dmuchawa i zawory elektryczne. W sterowaniu na trybie ręcznym sprawdzaliśmy co powoduje każdy z zaworów i widać, że jest to na pewno SBR. Oczyszczalnia ZBS-6C ma też złoże biologiczne i można sobie je obejrzeć. Na internecie można wiele poczytać o oczyszczalniach ale najlepiej zobaczyć wszystko z bliska i porównać produkty. Przyznaję, że widać różnicę i wobet-hydret nam się spodobał. Zastanów sie dobrze Czy masz dzialke w aglmeracji czy poza Cały czas idzie sie że działki poza aglmeracja też bedzie trzeba oddawac probki http://www.wola-krzysztoporska.pl/chcesz-miec-przydomowa-oczyszczalnie-sciekow-koniecznie-przeczytaj/ Stac ciebie na 4-6 probek kazda po 300zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MonikP6 06.07.2016 04:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2016 Zastanów sie dobrze Czy masz dzialke w aglmeracji czy poza Cały czas idzie sie że działki poza aglmeracja też bedzie trzeba oddawac probki http://www.wola-krzysztoporska.pl/chcesz-miec-przydomowa-oczyszczalnie-sciekow-koniecznie-przeczytaj/ Stac ciebie na 4-6 probek kazda po 300zl My mamy akurat działkę poza aglomerację, dlatego nie mamy takich dylematów czy szambo czy oczyszczalnia. Byliśmy w urzędzie i pytaliśmy o wszystkie sprawy związane z budową oczyszczalni i jej użytkowaniem. Nie widzą tam z tym problemu, a o pobieraniu prób to tylko w aglomeracji myślą. Na naszej ulicy również sąsiad, dwie działki dalej, też się buduje. Jak z miesiąc temu lane miał fundamenty to go podpytaliśmy i też wybrał oczyszczalnie po tym jak sam dopytał w urzędzie. Podkreślę, że my jak i on, wybraliśmy biologiczne oczyszczalnie. Może jak ktoś buduje taką oczyszczalnię ze zwykłym osadnikiem to są u nas inne wymagania, ale to nas nie interesowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adaxis 04.08.2016 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2016 Witam, Jeśli chodzi o połączenie SBR i złoża biologicznego - to fajny pomysł, na 100% skuteczny, ale musi to być rzeczywiście pełny SBR.... ...nie ma wielu producentów w Polsce z taką technologią. na 100% jest to SBHR produkowany przez Sotralentz... Witam, właśnie zainteresowałem się SOTRALENZ ACTIBLOC 4, widzę, że Kolega zna się na tym, więc czy warto? B. proszę kilka dod. słów opinii, czy nie za skomplikowana i potencjalnie usterkowa automatyka? Czy rzeczywiście b. duża elastyczność obciążeniowa? Dwa zbiorniki po 2.5m3 robią wrażenie, ale czy za długie przebywanie w 1-szym zbiorniku nie sprawi kłopotów, odoru, itp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts