Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kendra 2m w Małopolsce - zaczynamy :)

Recommended Posts

Witam,

początkowo miałam prowadzić dziennik w dziale dzienników budowy, ale po sugestiach postanowiłam go przenieść.

był tam tylko 1 wpis, więc żalu nie ma ;)

Po wielu perypetiach związanych ze znaleznieniem ekipy w końcu nam się udało znaleźć tą właściwą, która pracuje (a jakże... po znajomości - chociaż każda inna też była po znajomości a nas wystawiali do wiatru ;) ).

Wybraliśmy projekt kendra 2m z malutkimi zmianami i jedną dużą - dodaniem piwnicy.

Piwnicę chcieliśmy zrobić z lanego betonu, do tego najlepsze są szalunki systemowe, co bardzo ograniczyło nas co do wyboru ekipy... bo niektóre nawet nie wiedziały co to jest, a inne przekonywały, że z betonu to bez sensu.

parter2.jpg

poddasze2.jpg

Ale udało się i obecnie jesteśmy na etapie właśnie piwnicy :)

Dziś byliśmy na działce razem z 6-tyg. dziedzicem ;) żeby zobaczyć co ekipa zrobiła. Pracują od zeszłego poniedziałku i narazie jestesmy bardzo zadowoleni, bo niekiedy pogoda nie rozpieszcza :) sami zamawiają sobie niektóre materiały - małe rzeczy biorą ze składu przez nas wskazanego, a przy duzych ja ogarniam dostawcę i warunki a oni dzwonią i się umawiają na godzinę.

A jeszcze jakies podstawowe dane! Budujemy z silikatów, piwnicę lejemy z betonu, po zrobieniu OZC narazie zdecydowaliśmy sie na bufor ciepła jako ogrzewanie. Ewentualnie potem pomyslimy o pompie ciepła, bo posiadanie bufora nie zamyka drzwi do PC.

W domu zastosowana zostanie rekuperacja oraz ogrzewanie podłogowe na całości.

A na koniec 2 zdjęcia stanu obecnego :) ściany zalane, zostawione na weekend by wyschły :)

IMG_20160305_140614_AO_HDR.jpg

IMG_20160305_140557_AO_HDR.jpg

• Odpowiedzi 570
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mały Liliputek cudny :D

No to w buforze albo masz dwie wężownice (górna do CWU i dolna do ewentualnych solarów) albo wężownicę + zbiornik akumulacyjny na CWU.

Zadajcie sobie pytanie: czy w przyszłości planujecie panele fotogalwaniczne (czyli tzw. solary tylko do podgrzewania ciepłej wody) czy raczej panele fotowoltaiczne (do wytwarzania prądu). Przy opcji drugiej nie trzeba podrażać kosztu bufora o wężownicę, jedynie musi być w nim miejsce i podpięcie pod grzałkę elektryczną - a to w większości gotowych buforów jest.

U nas będzie bufor z wężownicą do przepływu CWU (ogrzewanie przepływowe wody jest bardziej higieniczne i jest wtedy praktycznie zerowa szansa na rozwój legionelli), bez żadnych dodatkowych wężownic (na solary czy coś), z możliwością podłączenia grzałki z ewentualnych przyszłych paneli foto.

Dziękujemy ;) on taki słodki na zdjęciach i jak śpi ;)

Ja jestem na etapie zbierania ofert na silikaty i dachówkę :)

a rozstrzał jest spory! na silikatach ok. 1zł, co daje z 4000 zł na wszystkich...

na dachówce podobnie, tylko różnica ogólna to 2000 zł

Narazie najlepsza oferta dachówki jest ze sklepu w Krakowie, a silikatów ze składu we wsi obok :) Czyli nie zawsze w mieście jest drożej ;)

I niestety nie zaopatrzymy się w jednym składzie.

Rzeczy drobne kupujemy w jednym składzie na WZ, a potem raz w miesiącu regulujemy fakturę i na szczęście skład jest blisko i ma dobre ceny :)

Porównywałam z najtańszymi ofertami w internecie ;) i ceny mają te same, lub niższe jeśli wliczymy koszt przesyłki.

Widać, że z Krakowa jestem, w głowie mi tylko ceny :D

ach powiem Wam, że mamy super sąsiada :) który ostatnio mówił nam, że nie może złego słowa powiedzieć o ekipie :) bo widział, że pracują ciągle, z wyjątkiem śnieżycy.

Wie nawet ile betoniarek przyjechało ;) ale uwielbiam go. Taka prawda, że betoniaka na tej małej wsi to wydarzenie więc nic dziwnego, że każdy się interesuje :)

Edytowane przez Liliputek

ach powiem Wam, że mamy super sąsiada :) który ostatnio mówił nam, że nie może złego słowa powiedzieć o ekipie :) bo widział, że pracują ciągle, z wyjątkiem śnieżycy.

Wie nawet ile betoniarek przyjechało ;) ale uwielbiam go. Taka prawda, że betoniaka na tej małej wsi to wydarzenie więc nic dziwnego, że każdy się interesuje :)

Taki sąsiad to skarb :lol2:

Dziękujemy ;) on taki słodki na zdjęciach i jak śpi ;)

Fajny! Ale jakiś taki niedożywiony... ;) Ja to już zapomniałem jak to jest z tą "słodyczą", a żona chce koniecznie sobie przypomnieć. :p Inna sprawa, że nie dalej jak tydzień temu wykoncypowałem, że warto córce w końcu dać telefon do szkoły żeby każdorazowo nie dymać z parkingu do szkoły (jest to tak genialnie u nas wymyślone, że parking jest z tyłu i trzeba okrążyć cały budynek szkoły aby odebrać dziecko) i stać jak ta pała kolejne 15 minut czekając aż się dziecko pozbiera ze świetlicy... Tydzień już system działa i się sprawdza. Dzwonię z domu żeby się zbierała, jak podjeżdżam, to dziecko już czeka na parkingu i gra gitara. :D Ale, ale, żeby to działało wygrzebałem jakąś starą słuchawkę z szafy, podpiąłem do kompa i moim oczom ukazały się filmiki z podobnie małym brzdącem. ;) Śmiechu było co niemiara, zalewała się także główna bohaterka. Wiec za chwilę będziecie tak musieli "tresować"

Pamiętaj, konsekwencja to podstawa! :D Raz dasz się złamać i przepadłaś. :wtf: :D

Rzeczy drobne kupujemy w jednym składzie na WZ, a potem raz w miesiącu regulujemy fakturę i na szczęście skład jest blisko i ma dobre ceny :)

Porównywałam z najtańszymi ofertami w internecie ;) i ceny mają te same, lub niższe jeśli wliczymy koszt przesyłki.

Nie dało się dogadać aby ściągali dla Was inne towary na minimalnej marży?

Widać, że z Krakowa jestem, w głowie mi tylko ceny :D

Etam. Wiadomo, piniondze to nie fszsytko, ale fszystko bez pienięndzy to hój. ;)

Czy Twój mąż wie o tej fascynacji sąsiadem? :D Swoją drogą, ja zamiast inwigilacji sąsiada (choć sąsiadka, od której zresztą kupowaliśmy "ojczyznę" jest spoko, mieszka za miedzą od wschodu i jest dosyć "czujna") chcę powiesić kamerę obejmującą plac budowy, oczywiście podpiętą do netu, a przy okazji zrobić "time lapse" z budowy domu. ;)

ale fajne Lilipuciątko :) z twarzy dałabym mu więcej niż 6 tygodni - spojrzenie jak dwumiesięczniak, co najmniej ;) Śpiochy w temacie ciężkiego sprzętu

Taki sąsiad to skarb! Co do cen, bardziej opłaca mi się zamówić beton z betoniarni oddalonej o 20km niż z takiej, którą mam pod nosem. Wliczając transport, klasa betonu ta sama.

ale fajne Lilipuciątko :) z twarzy dałabym mu więcej niż 6 tygodni - spojrzenie jak dwumiesięczniak, co najmniej ;) Śpiochy w temacie ciężkiego sprzętu

on od początku często otwierał oczy, jak miał 10min to od razu otworzył i oglądał lekarzy, chociaż pewnie za dużo nie widział ;) te śpiochy kupiłam mu specjalnie z okazji budowy :D

my beton też mamy z betoniarni, która jest dalej od nas niż inna... :) ale tam cena brutto była tej samej wysokości co cena netto w tej bliżej nas...

Myjk to akurat, będzie dom i kolejny potomek ;) chociaż czasem myślę, że to wyciąga z człowieka masę siły... noworodek plus budowa to niełatwe zadanie ;) co do materiałow, to niestety nie umawialiśmy się w ten sposób :) ale trudno. Generalnie wszystkie materiały są po naszej stronie.

mąż wie o fascynacji, bo sam też lubi bardzo sąsiada :) a on zagrożeniem nie jest, bo jest ode mnie dwa razy starszy :D

z tą kamerą to dobra myśl... ale musiałaby mieć dysk, albo chmurę by nagrywać :) za to już widzę potem taki przyspieszony film z budowy :lol2:

Potomek się robi od 2 lat i coś nie chce chwycić. :p My jakoś specjalnie źle nie wspominamy "macierzyństwa", może dlatego że nie daliśmy się zwariować przy pierwszym dziecku. Majka spała od początku w oddzielnym pokoju, mając rok robiła ka-ka do nocnika, a pół roku później już zupełnie nie robiła siku w pieluszki (tylko na noc zakładaliśmy dla zabezpieczenia jakby się wymsknęło, ale nic się nie działo, więc niebawem przestaliśmy w ogóle zakładać). Brak pieluszek po roku od urodzenia i konieczności sprzątania z nich bałaganu był zdecydowanym odciążeniem. ;)

Moja córa była rzadko spotykanym grubasem. Urodziła się z wagą 4kg (naturalnie), mając rok ważyła 12kg a pół roku później było już 18kg. Masakra. :p Na szczęście się wyciągnęła jak zaczęła się w miarę sprawnie poruszać.

Kamera nie musi mieć dużego dysku. Jak ma łącze z netem to puszcza obraz na żywo (jak się chce podejrzeć co się dzieje), natomiast "time lapse" to wyłapywanie poszczególnych klatek, np. co 20 min i zapisywanie albo na zdalnym serwerze albo na karcie SD.

U nas dziś zdejmowano szalunki :) i układano ponownie na sciany konstrukcyjne w piwnicy :) pogoda sprzyjała, mąż mówił, że zajeżdża na działkę a tam panowie w podkoszulkach... mam nadzieję, że mi się nie rozchorują :D jakbym tam była to bym prosiła by się ubrali :)

Potem strop... i koniec z piwnicą :) ekipa mówi, że byleby wyjść z ziemi potem idzie szybciej. Chociaż w 2 tyg zrobili piwnicę, więc chyba nie jest źle.