Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kendra 2m w Małopolsce - zaczynamy :)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 570
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Brzmi to jak ogłoszenie... ;) W tej wersji z białą obudową daj może nad kominkiem jakiś ciemniejszy kolor -- mniej będzie widać wyziewy. ;)

całość chałupy będzie na bardzo jasnoszaro, to może tu walnę ciemniejszy szary :D

bo racja, jak pójdzie dym... to może być brudno :(

przypomniało mi się jak koleżanka kiedys rozpalała kominek :D chusteczkami chigienicznymi ;) rzucała jedną i podpalała... była zdziwiona po połowie opakowania, że te głupie pniaki nie chcą się palić :D

aaa i dostaliśmy dzisiaj zawiadomienie, że na działce obok własciciele dostali już WZ :) w sumie się cieszę, bo nie jestem typem odludka, a oni mają małe dziecko, więc może mały liliputek będzie miał się z kim bawić ;)

Edytowane przez Liliputek

To u mnie zupełnie odwrotnie. Mój mąż to ta praktyczna i rozważniejsza strona. :)

A czemu rezygnujecie z obudowy u kamieniarza? Ja swoje serce oddałam obudowanym kamieniem kominkom, ale najważniejsze, by Wam się podobało! :)

Żeby Liliputek miał się z kim bawić to proponuję popracować nad tym z mężem. Nie ma jak rodzeństwo! :) Choć fajni sąsiedzi to skarb. :)

Muszę dojrzeć do drugiego liliputka :D a teraz mamy już sąsiada, który jest super! nigdy nie miałam tak sympatycznego sąsiada :) załatwił nam prąd (bo sobie załatwiał, więc przy okazji) - obawiał się, że nie będzie to szybko, więc zaproponował, że możemy od niego brać jakby budowa się rozpoczęła.. wodę też... zadzwonił jak mąż zapomniał zamknąć balkonu :) a teraz

TsunamiM kamieniarz miałby nam tylko te czarne wstawki zrobić :) nigdy w sumie nie chcialam całego kominka z kamienia, chociaż wydaje mi się praktyczniejszy, bo można umyć ;)

Liliputku, dzięki za linka, fajny wkład, mojemu Chłopu się bardzo spodobał :D Ale niestety u nas chyba jednak za mało miejsca na narożny, boczna szyba wypadłaby przy wyjściu na taras. Tacy sąsiedzi to skarb, nasz ostatnio się strasznie pluł o coś, co już dawno z nim ustalaliśmy i co nadal chcemy zrobić, tylko jemu się chyba o tym zapomniało :p Kupujecie w Kominki-Galeria właśnie?:)

Nie, tzn. jeszcze nie wiem. Narazie widzę współpracę z Panem Mosurek http://www.kominkicieplydom.pl/

po pierwsze odpisuje na maile, po drugie odbiera telefon :D po trzecie nie rozwalił mnie ceną ;) Mamy spotkać się na budowie i wtedy dowiem się, czy u niego kupię wkład, czy jak to rozwiążemy :) Tylko trudno się z nim umówić, bo nie ma czasu... więc spotkanie jak z typowym wykonawcą- ma zadzwonić i my pojedziemy na budowę :D

Na FM nawet widziałam jakąś pochlebną opinię ;)

U nas wchodzi w grę tylko narożny... tak salon zbudowany :) Przed spotkaniem z Panem edukuję się i już wiem, że obudowa/izolacja kominka powinna być z płyt krzemianowo-wapniowych, a nie z wełny :D Budując dom zauważyłam, że przed rozmowami z wykonawcami należy zawsze trochę liznąć temat :D

Najlepsze, że ta nowa budowa obok nas to jest rodzina super-sąsiada :D więc liczę na dobrą współpracę ;)

Motyla noga!! byłam wczoraj na działce, ale w pośpiechu zapomniałam o zdjęciach.... :(

Wczoraj spotkalismy się z wykonawcą kominka, Pan dość młody, dogadany, tylko mamy inne gusta :D on kocha kominki kaflowe :D myślę Niechaj, że byście się dogadali ;) aczkolwiek mówi, że robi tak jak chce klient. Wizja kominka się nieco zmieniła... bo prawdopodobnie będzie ciemny, dlatego, że jest duze ryzyko zabrudzenia...

u nas wszystko na wariackich papierach...

Wczoraj przyjechali hydraulicy do bufora, a u nas nie ocieplona murłata... nie wiedzieliśmy, że dom musi być ocieplony :( nawet o tym nie mysleliśmy.

tata z mężem szybko zaczeli ocieplać, tata w międzyczasie na szybko zrobił urządzenie do cięcia styropianu :D podłączył jakieś kabelki, drut i akumulator czy coś... drut się nagrzewał i powstała gorąca piła do styropianu :D nie wiem skąd on ma tyle pomysłów i częsci ;)

W 6h ocieplili wszystko, ale nie polecam takich szybkich akcji ;)

Dzis mąż ociepli drzwi garażowe i wejściowe. Pogoda nie sprzyja, bo sporo śniegu i wieje.. ale działka ok. 300m od drogi wojewódzkiej więc z dojazdem nie ma problemu ;) Chociaż mąż się irytował ostatnio, że z Krakowa jechał tam niemal 50 min, bo ludzie nie zmienili opon na zimowe ;)

Obiecał dziś zrobić zdjęcia :D

No to pięknie. Gratuluję tempa. :) U nas murłata ocieplona tylko z jednej strony domu... :D Wstyd.

u nas kazano ocieplić, by zalać ogrzewanie podłogowe ... dlatego tak na wariata :) panowie się bali, że bez ocieplenia murłaty woda może przymarznąć...

nie wiem, czy w innym wypadku tata z mężem tak by się spieli ;)

Ale dziś byłam na działce! Bufor stoi, jest trochę cieplej w domu... ale wilgoć spora. jutro mam dostać ofertę na rekuperator i zobaczymy ;) Dostałam też ofertę na rekuperator Wanas, ale nie wiem :( nie mogę znaleźć o nim wiarygodnych opinii... :rolleyes:

Obiecane foty ;)

Połowa styropianu :) reszta w garażu...

http://images84.fotosik.pl/212/0a0b2584e14dedebmed.jpg

http://images81.fotosik.pl/213/073a050264ea752amed.jpg

Bufor.. przypomina mi ciagle głowę podpietą do elektrod :D

http://images83.fotosik.pl/212/72ab8d7599fd9b3amed.jpg

Widok z okna na piętrze :) na Ojców

http://images84.fotosik.pl/212/732346e69d46c2bcmed.jpg

Jak jest wilgotno, a potrzeba się wilgoci pozbyć, to polecam jednak wypożyczyć osuszacze.

można wypożyczyć? nawet nie wiedziałam...

Może tak zrobimy do czasu zakupienia reku...

Nie mogę, jak moje mieszkanie wali!!! mąż impregnował buty w toalecie i idzie paść... mimo, że w łazience okno otworzone :rolleyes:

Myjk nie widzę Twojej stopki, a w stopce był link do dziennika... :confused:

Można pożyczyć, poszukaj w góglach wypożyczalni. Ja tak osuszałem dom po zalaniu -- pękł wężyk pod umywalką i godzinę się lała woda, jak weszliśmy to w przedpokoju deszcz padał. :( W dwa dni urządzenia wyssały wodę ze ścian.

Stopki nie ma, bo jej nie ma jak się ze smarkfona pisze. ;)

Piwnica ma ok. 2,4 więc niska :) Bo w mieszkaniu mamy 2.6m...

Myjk a mieliście jeden osuszacz? tata pyta :D prosił bym zapytała ludzi na muratorze, czy 1 osuszacz np. z wydajnoscią 500 m3 wystarczy na dom? czy na każde pietro lepiej wypozyczyć? kubatura to 841 m3

Mój tata to siedział w domu jak montowali bufor, a potem zdawał mi reacje :) Wg niego właściciel firmy był bardzo dogadany :D brygadzista również ;)