Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kendra 2m w Małopolsce - zaczynamy :)

Recommended Posts

Ciekawy bardzo pomysł na szafe :) ciekawa jestem jak bedzie wyglądac realnie :p

Ja też :D planuję drzwi zrobić z MDF, łatwo się wtedy nadaje kształt papierem sciernym po uzyciu piły.

te jakby deseczki wypukłe zrobię z listewek, na kleju. Potem podkład, farba i zapewne matowy lakier.

Mam doświadczenie w takich robótkach ręcznych więc powinno pójść jakoś ;)

W meblach też mamy doświadczenie, więc zawiasy itp. to nie powinien być problem... trzeba tylko wszystko obliczyć :)

TsunamiM raczej na scianie bez skosów... albo po wizji lokalnej może zdecyduję się na szafę w skosie... a tył byłby wtedy wysuwaną szufladą :popcorn: muszę jechać kiedyś i pomierzyć.

Najgorsze było kiedyś robienie drzwiczek kamieniczki, kiedy całe drzwiczki musiałam pokryć gładzią... a potem rzeźbić w niej niby rysy od tynku... to było pracochłonne ;)

• Odpowiedzi 570
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Myjk a nic nie słyszałam... muszę zobaczyć :) ja nawet nie wiem ile my płacimy za 2T :D

a u nas spokój, nie możemy ocieplać, bo nie przykleją styro bez siatki, grafitowy nie może być narażony na promienie słoneczne, a mimo wszystko dziś było bardzo słonecznie :)

Ale z lepszych informacji, to dziś przyjechał transport thermano, kurde sama go musiałam rozładować... tzn. nosić te płyty, niby lekkie, ale 45 płyt to dla mnie było sporo :D i nie były zbyt poręczne... ale cóż. Rekuperator niemal zamówiliśmy :) i byłam też na myjni z autem :D

Wypłacono nam też ostatnia transzę kredytu... aż mi się nostalgicznie zrobiło, bo to oznacza, że koniec coraz bliżej... :rolleyes:

A!! i był stolarz :) chcemy kuchnię na okolice kwietnia, więc u niego trzeba się wcześniej zgłosić ;)

Powoli rozglądamy się za ogrodzeniem, bo działka obok została kupiona i wolimy sami je zrobić, z doświadczenia wiemy, że ludzie różnie interpretuja granice :D ja bym wolała siatkę, bo nie podobają mi się te ogrodzenia panelowe... poza tym siatka jest zdecydowanie tańsza... albo ja nie umiem znaleźć tanich paneli

Niechaj zamówienia to nie, bo nie wiadomo jak to wyjdzie :D to będzie pierwszy raz z taką szafą ;)

Póki co tylko zapowiedzi, ale w tym momencie jedne z najlepszych tego rządu. Najniższe ceny w 2T jakie widziałem to 0,28zł za kWh przy 0,80zł za kWh przy 1T. Więc 0,2zł do grzanua przy G11 gdzie prąd jest po 0,5 brzmi fajnie. Sam bym pewnue przy takich warunkach przeszedł z wungla na prąd w starym domu...

Osuszacze pociągnęły czy jednak za zimno im było?

Coś się udało z projektem wnętrz pociągnąć?

a z osuszaczami... mieliśmy dwa, jeden się wiecznie szronił i zebrał 0 wody ... idealne zero... omyślałabym, że mamy za zimno, ale drugi ciągle zbierał wodę :rolleyes: więc zglosiłam to a w wypozyczalni powiedzieli, że ok, mogą wymienić.. ale ja już nie chciałam, więc oddałam :) przy oddawaniu działającego powiedziano, że podliczą je razem.. więc powiedziłam im, że za ten nie działający nie zapłacę.. i nie podliczyli. Generalnie, jakbym się nie upomniała to by mi podliczyli, a jak się upomniałam to od razu odjęli i nic nie powiedzieli....

Dziś kupilismy używany osuszacz, najwyżej po budowie oddamy :) uzywany koszował 650 zł, a wypożyczenie na tydzień to 380 zł...

Z projektem wnętrz ciężka sprawa :| oczywiście z moje winy, bo ciągle coś robię i zapominam odpisać :( muszę się wziąć w garśc!! jutro to zrobię :) Może dziecko podaruje mi czas podczas drzemek :D

No proszę, nie wpadłem na to żeby sprawdzić ile kosztuje jakiś używaniec. To ja mogę stanąć w kolejce po niego (w sensie odkupić). :D Jeden daje radę?

O wnętrza zadbaj koniecznie. Znajomemu poleciłem Magdę, zabrała się rześko za robitę i całe szczęście, bo wyszły dwa bardzo poważne babole w łazience. Na szczęście było to w ostatnim momencie gdy jeszcze można było skuć schody i przesunąć ścianę aby wanna się zmieściła w miejscu gdzie była zaplanowana. Inna sprawa, że to był projekt indywidualny gdzie projektant i właściciel przegapili właściwe wymiary... Tak czy siak wg mnie warto nawet wstępnie dać do analizy pomieszczenia.

Edytowane przez Myjk

Myjk uważaj teraz....... ODPISAŁAM NA MAILA!!!!!!!!!! w sprawie wnętrz :D jestem z siebie dumna, zawziełam się w sobie, rezygnując z drugiego sniadania :wiggle: bo słabo mogę pisać maile jak młody nie spi... za bardzo szarpie za kompa... sprzęt mógłby nie przezyć.

Jeden osuszacz daje radę, jak człowiek nie ma czas i nie liczy każdej doby na wypozyczenie ;) przenosimy sobie między pomieszczeniami. Duzo daje też, że spora część domu na okna na południe i tam jest cieplej, lepiej schnie, lepiej się osusza...

Z Krakowa to się nie opłaca sprowadzać osuszacza chyba :D mój tata chce go jeszcze idealnie wyczyścić, zresztą właśnie tata ze mną kupował, bo oglądał go nie tylko z zewnatrz jak ja ;)

Wow. ;) Toż to szoook. :D Z drugiego śniadania jednak nie rezygnuj, bo rezerwy młodemu zabraknie a i mąż pewnie nie będzie pocieszony. ;)

Czyszczenie sprzętu jak najbardziej wskazane -- im czystszy wymiennik tym lepiej będzie zbierać wodę. Teraz z transportem nie ma kłopotu, za niecałe 50 zł kurier przewiezie. Tyleż samo pewnie zapłacę za transport przy zakupie z innego źródła. Także podtrzymuję, jak się będziecie chcieli już pozbyć grata zajmującego miejsce, to się polecam na odkupienie sprawdzonego i czystego ;) sprzętu.

Jakiej rezerwy? Młody nie ma rezerwy już :D

Ok, to zapisuję Cię w kolejce, jesteś 1 ;)

Tata dziś był i zameldował, że wchodzi do domu a tam cisza.... osuszacz nie chodzi. Jak to mój tata, już mu ciśnienie skoczyło, że osuszacz się zepsuł ;)

A tu okazało się, że osuszacz się wyłączył, bo miał pełen zbiorniczek wody... ciekawe, że mniejszy osuszacz w dzień zebrał więcej wody niż tamten większy, który był wypożyczony....... w każdym razie tata i tak postanowił jeszcze trochę poczyścić :D

Też kupiliśmy osuszacz, tyle, że nowy, bo nie znaleźliśmy interesującego używanego w dobrej cenie, a i tak jakieś pół roku będziemy pewnie używać. Na razie poszedł do wymiany, bo zwariował miernik temperatury, czekamy na nowy :p

Ojtam ojtam, a czemu nie możecie już płytek wybierać? Wychodzę z założenia, że lepiej coś znaleźć zawczasu (niekoniecznie kupować), żeby potem na raz wszystkiego nie wybierać, bo można zwariować ;) No i terminy są czasem kilkutygodniowe:/

Od drugiej połowy lutego będzie lepsza pogoda, taki mam układ;)

A chcecie montować? niby są jakieś super extra pianki na mrozy...

W sumie dobry pomysł Niechaj, postanowiliśmy wybrać wszystko z mężem :) pozapisuję i będzie na gotowe :D

Tymczasem wybraliśmy niemal gniazdka...

Wybieramy między Ospel Sonata:

http://sklepospel.pl/image-main/ospel_sonata_main_1.png

A Berker Q.3. :

http://hagerhome.pl/wp-content/uploads/2014/08/q3-05_020312_cmyk-335x335.png

Wyceny na sonatę są ok. 1000 zł niższe... ale berker na żywo wygląda pięknie :D

Chyba raz jeszcze przejdę się do hurtowni i zadecyduję...