Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kendra 2m w Małopolsce - zaczynamy :)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 570
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Co taka cisza, Liliputku? :p

Czasu trochę brak :) i dzieje się niewiele.... zrobiona została elewacja, teraz mąż robi sufity podwieszane.. i dużo jest takiej dłubaniny :)

Ociepliliśmy w calości poddasze, przygotowaliśmy już pod przykręcanie regipsów :)

Jak znajdę ładowarkę do laptopa, gdzie mam zdjęcia to wkleję jakieś :) narazie młody nieźle ją ukrył...... :o

• 1 month później...

Dawno, nic nie pisałam, bo było u nas trochę zawirowań :) ale czas na małe uaktualnienie :)

Mamy szambo :D nie mam nerwów na opisywanie jak się je załatwiało... wystarczy, że powiem - zamówiliśmy w lutym, a zainstalowano pod koniec czerwca :rolleyes: dobrze, że jest.... a co ciekawe, otrzymaliśmy z gminy informację, że w listopadzie 2018 robiona będzie kanalizacja ;)

Złożyliśmy też oświadczenia w gminie, że jesteśmy zainteresowani OZE. Zobaczymy, narazie chcą zobaczyć ile osób będzie chętnych :)

Obecnie jesteśmy na etapie kończenia sufitow podwieszanych... "rusztowania" na regipsy już są, generalnie zrezygnowaliśmy z firmy ocieplającej poddasze i mąż robil niemal wszystko sam..

7c4836230aac2fa8med.jpg

eb40aa06abe34b17med.jpg

Ocieplenie domu i elewacja też zostały skończone, natomiast wokół domu.... istny huragan :(

94ed7f39e20fd090med.jpg

7d1b6f8660fcac9fmed.jpg

717220bc15fd49e9med.jpg

W miejscu, gdzie są ciemniejsze paski, będzie taras. Może małe brudne rączki nie wybrudzą elewacji ;)

Zakupiliśmy i wybraliśmy też płytki do kuchni, wiatrołapu.

Panele na cały dom będą takie - quick step dąb piłowany naturalny

http://panelowy.com.pl/userdata/gfx/f93355a26646f564e4823b714f476f5d.jpg

I mamy płytki do łazienki na dole :) białe z drewnianymi. Łazienka jest malutka, więc nie ma nawet co zmieniać :)

?ui=2&ik=62bdb80de1&view=fimg&th=15af198595260038&attid=0.2&disp=inline&safe=1&attbid=ANGjdJ_sbdhDgXYvKeZgqBjD0EKYb_u00gjvnbb58ockDXPRx9_3XDCXrvClVIM-nLHfmY0trZZ4XM_O7R4ahTGUBtdIK5KtHrdFSt0mgUdMZirjuz3-Wnr-f6gTfjw&ats=1498475459004&rm=15af198595260038&zw&sz=w1341-h584

Elewacja bardzo ładna i ładnie zgrało się z barierkami.

Jesli macie jeszcze pobojowisko przed domem to może pomyślcie o zrobieniu kabelka w pobliżu szamba i do domu na zainstalowanie czujnika...

Od niedawna mam taki solarny bo nie pomyślałam wcześniej i się sprawdza a taki na kabelek prostszy tańszy, można nawet kupić wypasiony który wysyła SMS do szambonurka.

Ale postępy! Dom z zewnątrz już gotowy! Huraganem się nie przejmuj, każdy kiedyś mija ;) Brawa dla męża, trzymam kciuki za dofinansowanie OZE - na jakie konkretnie się zdecydowaliście?

Czyżby szambo to od Waszego sąsiada? Kurcze, w takim razie chyba muszę w końcu zamówić, jeśli chcę swoje jeszcze w tym roku :p

• 2 weeks później...

Bardzo dziękuję za komplementy :)

Niechaj wstępnie wpisaliśmy fotowoltanikę, solary i pc :) zobaczymy na co gmina dostanie dofinansowanie. Jak podali wyniki tych wstępnych deklaracji to o dziwo najwięcej osób chce właśnie fotowoltanikę. Mówię, że o dziwo, bo wydawało mi się, że solary wygrają ;)

• 4 weeks później...

U nas powoli prace posuwają się przodu :) Powoli. ale oszczędnie, bo bez żadnej zawodowej ekipy ;)

Ja niewiele działam na budowie... właściwie to w ogóle, ponieważ będzie kolejny mały Liliputek ;)

Narazie malujemy ściany i sufity, pod bardzo dużą presją czasu, bo w środę przyjeżdżają panele.

Mam niewiele zdjęć, więcej pokażę za tydzień :)

Pokój małego, jeszcze oczywiście wymaga kolejnego malowania:

2a50ce188dc9f518med.jpg

Plytki wokół kominka, takie same będa w kuchni (własciwie już są), ale zdjęcia kuchni nie mam :)

394a8fc1fc19abb8med.jpg

Jeśli chodzi o farby to wybraliśmy dekoral. Mamy taki w mieszkaniu parę lat i sprawdza się świetnie, nawet ślady krwi schodzą idealnie ;)

Wystąpił tylko jeden problem, mianowicie chciałam ten sam kolor co w mieszkaniu, a markety już nie mieszają dekoralu :(

Poszłam więc do centrum dekoral i jakie było moje zdziwienie, kiedy Panowie powiedzieli mi cenę za 10l o 100 zł mniejszą niż w markecie (tylko tutaj był dulux).

Zawsze myślałam, że te centra są droższe... Aczkolwiek powiem Wam, że różnica między dekoral z marketu a z centrum jest spora, pewnie sporo zależy od podkładu do mieszalnika... ale z marketu słabiej kryje.

Teraz staram się skompletować dokumenty do odbioru domu :)

Gratuluję Lilipuciątka w drodze :D

Można wiedzieć jaki wkład kominkowy wybraliście? Spełnia wymogi, które wchodzą od 2023?

Tak, spełnia, to Hajduk Volcano 2p BS :) wymagana sprawność to 80% a on ma 84% :)

Dziekuję za gratulacje i mamy juz panele :D

Trochę w końcu wygląda jak dom :)

Wokół kominka zrobiliśmy jednak płytki 60 cm, jakby mi jakiś żarek wypadł... na wszelki wypadek.

cf6b99890fcdff89med.jpg

3007e2945cb6eeb2med.jpg

teraz mąż musi chyba już 4 raz pomalować kuchnię na biało... tak przebija ta farba ... przy okazji dziś dokonałam odkrycia gipsu szpachlowego do spoinowania płyt g-k bez użycia taśm! Trochę późno, bo 80% zabudowy g-k już jest.. ale cóż. Dzwoniłam do ulubionych Panów z salonu dekoral i mają na stanie :) więc przetestujemy to cudo... pewnie wszyscy o tym wiedzą tylko nie my :D

Teraz kuchnia będzie dokończona, trzeba te ściany pomalować i połozyć beton na ścianie, a potem łazienka.

Częściowo podłoga w łazience już jest, ale jest tak imitująca drewno, że ma różne odcienie itp. Więc mąż najpierw układa na sucho a potem przykleja :)

I cóż... musimy do końca września się wprowadzić :) ale szczerze mówiąc już się nie mogę doczekać.

Mąż musi jeszcze zamontować wc u gory, bo w nocy latam jak oszalała i nie chcę tak ciągle biegać po schodach ;)

E tam, ja nie wiem o istnieniu takiego gipsu a robienie podwieszanych sufitów przed nami ;) Tak że testuj, testuj, chętnie się dowiem, czy wart jest zakupu :)

Wokół kominka zawsze bym płytki dawała, no chyba że ja jestem jakaś nieudaczna, bo dość często mi coś wylatuje ;)

My kobiety najczęściej chciałybyśmy same zrobić jak najwięcej, żeby było tak, jak sobie wymarzyłyśmy :) Cierpliwości, szafeczki zrobisz jak przyjdzie odpowiedni czas :hug:

• 2 months później...

A u nas już coraz bliżej przeprowadzki... :)

Załatwiamy papiery do oddania domu do użytku, został jeszcze elektryk i geodeta.

Mamy drzwi wewnętrzne (tak samo piękne jak u TAR :D ), tylko klamek nie zamontowaliśmy, łazienkę skończoną w 85% ;) kuchnię skończoną w 90% :D

Stół do jadalni będę robiła z Tatą i Siostrą :) bo ja nie mogę kleić, czy bejcować...

Pokój małego Liliputka - ściany autorstwa mojej Siostry :)

6ccca5a5fd313755med.jpg

d12f2fa03d24b2e9med.jpg

1675f4ffce6f2400med.jpg

314f2e6a900ba23emed.jpg