Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kendra 2m w Małopolsce - zaczynamy :)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 570
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Powoli kończymy piwnicę :)

Dziś zaleja strop nad piwnicą, coś tam ogarną na fundamentach garażu i przerwa świateczna :)

IMG_20160316_064322.jpg

Zdecydowaliśmy się na komin polskiego producenta :) w końcu to nie jest fizyka kwantowa taki komin ;)

Na dodatek bylismy zdecydowani na styropian grafitowy Austrotherm, ale zaproponowano nam Neotherm.. nie powiem, bo przy ociepleniu domu plus dachu wyszło by z 2 tys zł taniej... poczytałam w necie (tez na muratorze :D ) i chyba weźmiemy Neotherm. Sądzę, że nawet jakby parametr był na niektórych płytach inny to kiedy mi się zwróci te 2 tys? Zresztą jest dużo zadwolonych uzytkowników :)

IMG_20160316_064322.jpg

Jaki komin wybraliście? My mamy wycenionego Leiera, ale jak można taniej, to czemu nie?

Austrotherm drogi, bierz Neo, zaoszczędzisz parę zł a efekt będzie pewnie ten sam :)

No własnie... ludzie piszą, że inni niedoważają styropianu, ale widziałam równie dobrze filmik jak austrotherm nie doważa ;)

A komin weźmiemy tu http://mega1000.pl/index.php/kominy na forum muratora są rózne opinie, ale ludzie są zadowoleni... tata mówi, że dawniej udzie sami kominy budowali i tez było :D jedank ceny w naszym przypadku o ok. 60% nizsze...

U nas Schiedel ok. 2100-2500 zależy od składu, tańsza alternatywa ok 1800 zł.. a tu 900 zł około. Z tym, że czytałam, że trzeba zamowić wczesniej i jest trochę zachodu, no, ale dla oszczędności się poświęce :D

Zastanawiam się też, czy nie warto u nich kupić styropianu, 10 zł taniej na m3. Oczywiście zalezy który, bo Austrotherm maja droższy niż w moim składzie :)

Ale do kominów i ocieplenia jeszcze chwila, narazie trzeba zbudować sciany.

Powoli kończymy piwnicę :)

Dziś zaleja strop nad piwnicą, coś tam ogarną na fundamentach garażu i przerwa świateczna :)

[ATTACH=CONFIG]350066[/ATTACH]

Super, że udało się tak szybko z piwnicą uwinąć!

Wyszła taka piękna - czarno-różowa :)

z kominami nie podpowiem, bo chyba robimy jednak tylko kominkowy, bez wyjścia do piwnicy na awaryjny kocioł, ale niezła różnica cenowa o_O

jakie ogrzewanie planujecie i ile kanałów wentylacyjnych potrzebujecie przy kominie? komin kominowi nie równy wiec cena też jest różna w zaleznosci od potrzeb i przeznaczenia :)

ogrzewanie będzie podłogowe na bufor ciepła, ale z mozliwością podłączenia PC PW, kanał to chyba jeden potrzebujemy.. mamy mieć komin do kominka i komin na gaz (na wszelki wypadek) z jedną rewizją.

Ale chyba jak mam mieć ciąg kominowy plus rewizję z jednej firmy i inny producent tez ma komin plus rewizja to chyba to samo? :D hmm

• 2 weeks później...

Chwilę mnie nie było, bo świeta, dziecko, zamawianie silikatów... i tak zleciało :)

Ale od wczoraj g. 9-17 do dziś godz. 10 ekipa budowała, oczywiście z przerwa nocna :D zdjęcie wkleje jak dorwę męża...

uzywamy silikatów - grupa Silikaty i nie widzę, by były gorszej jakości niż silka.. wszystkie równiutkie, niewyszczerbione.

Natomiast by nie było tak cudownie... fabryka miała awarię i dzisiejszy transport odwołano :( a ponieważ ekipie idzie to bardzo szybko, to dziś po 10 pojechali do domu, bo nie było co robic... może będą w piatek - w sensie silikaty.

Zobaczymy, narazie trzeba było pogadac z bankiem. W międzyczasie zamówiliśmy dachówkę i te wszystkie dziadostwa, które są potrzebne do dachu :)

Wybraliśmy dachowkę Koramic Orea 9

http://www.budnet.pl/static/article_images/normal/Dach%C3%B3wka%20Bergamo%20antracytowa.jpg

IMG_20160330_180102.jpg

Edytowane przez Liliputek

Piękna dachówka! Kolor dokładnie taki, jak chciałabym. Czy ona rzeczywiście jest taka, jak na zdjęciu, czyli niezbyt ciemna? Bo o taką właśnie mi chodzi.

my wybralismy antracyt, który na żywo jest moim zdaniem ciemniejszy... ale dostępna jest też nieco jaśniejsza szara dachówka. Najlepiej zobaczyć na żywo, ja chciałam szarą, ale mąż antracyt, więc wybraliśmy jego wersję, bo mi to było obojętne :) ile razy będę patrzyła na dach ;)

mother_nature pewnie, że można :) wybraliśmy dach centrum. Najlepsza oferta :)

jeszcze zdjęcia :)

IMG_20160331_182105.jpg

IMG_20160330_180102.jpg

jeszcze Wam powiem, że warto kupować w zimie... większośc sklepów/składów ma mozliwość magazynowania, a nowe letnie cenniki mają wyższe ceny. Może nie dużo, bo na dachówce ok 0,20 zł ale jak zużywam 2500 sztuk to daje już 500 zł... a 500 zł tu i tam i zawsze jakaś oszczędność :)

Dziś na plac budowy wróciły materiały :) mamy je na 100% na dzień dzisiejszy, co będzie jutro... nie wiadomo :( bo fabryka stara się nadrobić zaległości, ale kazdy odbiorca musi coś dostać.

Jestem jednak dobrej myśli :) pogoda sprzyja panom budowniczym, słońce, ciepełko - żyć nie umierać :D

Jak zaszalują schody na piętro to będę sie musiała Was poradzić, bo mamy między kominem a schodami przejście. Mąż chce je zastawiać ścianką wysoką na 3-4 pustaczki :confused: ja mam wątpliwości czy będzie to dobrze wyglądało...

Nie muszę mówić, że do tej pory moje przeczucia mnie nigdy nie myliły :D

W takie dni jak dziś mam ogromną ochotę zamieszkać już na wsi....

Moi drodzy i dziś strop nad parterem zalano :)

Zaczyna to wyglądać jak dom... :) za tydzień kolejna dostawa silikatów i potem tylko dach. Mówię tylko, bo jak powiedziałam szefowi ekipy, że z dachem pewnie dużo pracy, a on powiedział, że "eeee nie.." ;) ale on ogólnie nie jest typem człowieka, który narzeka.

IMG_20160409_132900.jpg

i jeszcze zdjęcie ścianki na tv :) za scianką będą schody. Tą ściankę chcę obić panelami, tymi samymi co będa na podłodze :)

IMG_20160409_131800.jpg

IMG_20160409_132900.jpg

IMG_20160409_131800.jpg