Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kendra 2m w Małopolsce - zaczynamy :)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 570
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

tylko, że do każdego punktu trzeba potem kupić ten piękny, dekoracyjny kontakcik :D ale też wolę więcej niż potem używać przedłużacza...

No, my wydaliśmy na gniazdka już ponad 500 zł, a potrzebujemy chyba jeszcze drugie tyle ... W życiu bym nie pomyślała, że na kontakty trzeba tyle kasy !:bash:

hmm wylewki chcemy w sierpniu, potem tynki... zobaczymy jak to się uda :)

Myjk nie... a my nawet chcieliśmy podmurować :) wydaje mi się to solidniejsze ;) czy tak jest to nie wiem.

My mamy te poszerzenia xps pod oknami balkonowymi i wolałabym zdecydowanie pustaki, tak jak u Was. Nie dość, że trochę kasy to kosztowało extra, to mam wątpliwości, co do poprawnego montażu. W zimie przeciekała nam woda przez to i M. musiał jakieś uszczelnianie wykonać, a poza tym, nie złapali nam poprawnie wymiaru i musieliśmy zmieniać wysokość styropianu pod wylewki, żeby utrzymać poziomy. Oczywiście, styropianu trzeba było dodać, co wiązało się z większymi kosztami.

I gratuluję okien i drzwi :) na upartego, mogłyby już takie zostać, bo wyglądają całkiem elegancko :)

A czemu wylewki przed tynkami planujecie ?

Edytowane przez leila87

planujemy najpierw wylewki, bo po zrobieniu ogrzewania podłogowego, które będzie w sierpniu musimy zrobić tynk, ale żeby ekipa odtynków nie podeptała rurek to wolimy najpierw zrobić wylewki :)

Ostatecznie nie chcieliśmy najpierw tynków, potem ogrzewania podłogowego, bo wiele tynku, by nam rozkuto przy robieniu rozdzielni :)

500 zł to i tak mało! chociaż nie wiem ile kupiliście ;) mi oczywiście podobają się gniazda, gdzie wnętrze jest po 35 zł i osłonka też... czyli jedno gniazdko 70 zł. Ale widziałam też ładne, gdzie osłonka kosztuje 210 zł :D nam wiele osób mówiło, że koszt gniazdek to szedł w tysiącach :eek: ale wykończeniówka jest najdroższa...

Obecnie jednak elektryka się kontunuuje, 25.07 orzychodzi hydraulik, potem mąż kładzie rekperację i w połowie sierpnia przyjeżdża ogrzewanie podłogowe :) w teorii wygląda nieźle ;)

Całkiem niegłupi pomysł ! Nam hydraulicy też trochę "szkód" narobili ... Przy montażu rozdzielni rozp*** wiązkę kilkunastu kabli, bo przecież "kable zazwyczaj idą wyżej" :D:D:D A o zdjęcia nie zapytali :) Hehe :)

I rury od wody też robili nam po tynkach i niestety w 2 miejscach przy kuciu odbił nam się tynk, w sensie popękał, po drugiej stronie ściany ... Kolejna rzecz była do naprawy.

Aha i jeszcze parapety wewnętrzne nam wstawiali po tynkach - jakbym wiedziała, jak wygląda taki montaż, to w życiu bym nie zrobiła tego po tynkach, tylko zdecydowanie przed. Fachowcy przyszli i boschem rozcinali otynkowane ściany :) Kolejna rzecz do naprawy ...

Także bardzo dobry pomysł z wylewkami przed tynkami. Jak będę kiedyś drugi dom budowała, to też tak zrobię :D:D:D Jedyne na co zwróciłabym uwagę, to na porządne zabezpieczenie wylewek przed tynkowaniem, bo dużo syfu z tego jest - przynajmniej u nas tak było...

A co do gniazdek ... to kupiliśmy mniej więcej połowę :D a na takie powyżej 15 zł za sztukę, to nawet nie patrzyłam :D:D

My mamy te poszerzenia xps pod oknami balkonowymi

To chyba mówimy o innych rozwiązaniach, bo ja miałem na myśli profile systemowe z twardego PCV. To się montuje na wysokości wylewki tak aby wyeliminować mostek termiczny na styku podmurówki okna z grzaną wylewką, ale też daje się to wypoziomować przed instalacją okna dzięki czemu nie dochodzi do wypaczania się okien jak to może mieć miejsce przy podmurowaniu i podpieraniu klinami.

i wolałabym zdecydowanie pustaki, tak jak u Was. Nie dość, że trochę kasy to kosztowało extra, to mam wątpliwości, co do poprawnego montażu. W zimie przeciekała nam woda przez to i M. musiał jakieś uszczelnianie wykonać, a poza tym, nie złapali nam poprawnie wymiaru i musieliśmy zmieniać wysokość styropianu pod wylewki, żeby utrzymać poziomy. Oczywiście, styropianu trzeba było dodać, co wiązało się z większymi kosztami.

Ale to już kwestia złego wykonania a nie technologii samej w sobie.

Mi się wydaje, że te twarde z pcv to właśnie XPS, gdzieś nam to pokazywano... aczkolwiek też raczej stawiałabym niestety na słaby montaż :/ bo one nie wydawały się marne, nawet nie wiem, czy nie bylo to wzmacniane jakimś metalem wewnątrz. No tylko kosztowało sporo ;) a ja nie wiem czy to by się mi zwrociło ;)

Patrzcie oto rzut przedpokoju:

granat.jpg

na biało planuję lusto, na zielono szafkę na klucze, a ten rudy kolor to siedzisko, coś w tym stylu:

11ed7ccd7201adbb06a4a313e3c47996.jpg

Też białe. Ściany myślę, że w granacie. Lustro to może zwykłe, ale tak by wokół była biała listwa, taka tylko bez ściętego narożnika :)

listwa-scienna-axxent-px120-a.jpg

Na szaro to lusto ;) nie jestem chyba najlepsza w paincie...

ściana.jpg

Za niedługo zrobie rzut kuchni i salonu ;)

Ja też planuję podobne siedzisko w przedpokoju.

Bardzo fajny pomysł na lustro!

Przypomniałam sobie, że mamy takie lustro do wykorzystania - to sa właściwie pojedyncze drzwi od szafy z lustrem, które dostalismy od znajomych, kiedy likwidowali tę szafę. Nic nadzwyczajnego ani tym bardziej antycznego, ot - zwykła prosta rama, w której jest lustro. Rama nijak nie pasuje nam kolorystycznie, bo jest brązowa/meblowa - coś muszę z nią zrobić, ale nie mam pomysłu, ani niestety umiejetności :(

Niechaj wszystkie ściany na granatowo, tylko wnęka będzie biała :) no i sufit :D szafka na klucze własnej roboty :D jeszcze zastanawiam się jaka, domek się nie zmieści, więc będzie to coś bardziej w tym stylu, tylko ptaszki (czy tam coś) będą na białym tle:

ab8edf7f403ec6255cfd10cc3fecc6ab.jpg

ale z miejscem na listy, jak tu:

673915aaaad528b5bea14d92139cdc8c.jpg

Chyba, że tą ścianę zrobie na biało, półkę na granatowo, a ptaszki na biało ;) bo boję się, że biała półka na klucze będzie brudna od ciągłego macania...

Drzwi w całym domu chcemy białe, a wejściowe no to chyba coś zblizonego do winchester, bo chyba nie da się robić drzwi wejściowych w dwóch kolorach? Hmmm nawet nie wiem :)

Iscra Ja mam już ból głowy, bo o ile przedpokój to nawet nawet coś mamy w głowie, łazienkę na dole też (tu cudów nie ma, bo jest mała, a że goście będą z niej korzystać to zrobimy na szaro) to salon jest w powijakach :/