Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prośba o pomoc w ustawieniach kotła z podajnikiem tłokowym

hevi

Recommended Posts

Witam .

Od dwóch tygodni jestem w posiadaniu kotła z podajnikiem. Wprowadziliśmy się do nowego domu jakieś dwa tygodnie temu , do tej pory dom był ogrzewany sporadycznie kominkiem z płaszczem wodnym , jednakże dokładanie do kominka i ciągły smród w salonie doprowadził do tego ,że zdecydowaliśmy się na kocioł CO. Dom o powierzchni 230m2 , ogrzewanie tylko podłogowe na całej powierzchni.Dość dobra izolacja domu. Kocioł podobno 33kw , sterownik TITANIC. W momencie kiedy instalatorzy podłączyli kocioł , przez pierwszą dobę spalił.....120kg!!!!! ekogroszku (kaloryczność 28-29MJ). Piec z podajnikiem tłokowym. Przez następne doby było to odpowiednio 90 , 60 , 50 kg i na tym stanęło , instalatorzy rozłożyli ręce i powiedzieli , że zły piec kupiłem.......Więc wziąłem się sam za poznawanie mojego pieca i sterownika. Dziś po dwóch tygodniach od zainstalowania pieca wygląda to u mnie tak: temperatura w domu w granicach 22-23 stopnie , zasobnik z podwójną wężownicą 220l (zapomniałem dodać:), spalanie na dziś wychodzi mi minimum 35kg ekogroszku na dobę , ale bliżej 40kg niż 35...... temperatura na dworze na plusie jest..

Moje ustawienia na dzień dzisiejszy:

Temp.zadana: 48 st.

Czas między podaniami:5min

Dmuchawa:4 bieg

Czas przedmuchu: 25 sek

Przerwa w podtrz: 8 min

Krotność :10

(Piec nie wygasa więc mógłbym krotność jeszcze zwiększyć)

Nastawa CWU- 45 stopni.

Priorytet:CWU

Co mam nie tak?

Z góry dziękuję za odpowiedź....Bo skoro teraz mi pali ok 40kg , to zimą przy -10 spali chyba 80kg....:(

Dodam jeszcze ,że na tych ustawieniach piec gdy się wychłodzi do zadanej temp.czyli 48 st , temp schodzi do 44 -42 stopnie , potem po podaniu następuje następne podanie po tych 5 minutach i tak po około 10 minutach piec dochodzi już spokojnie do zadanej temperatury , maxymalnie osiąga w granicach 61-64 stopnie , no a wychładza się różnie , raz po 40 minutach , raz po godzinie i tak cykl się powtarza. Czy wszystko mam dobrze ustawione , czy coś jeszcze zmienić?

Edytowane przez hevi

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

12 kW na ponad 230m2????? , to chyba troszkę mało:)

a co ma do tego powierzchnia?

do powierzchni dobierało sie kotły 30 lat temu

teraz dom ocieplony zgodnie z obowiązującymi przepisami nie będzie potrzebowal więcej niż 50W/m2 czyli dla powierzchni 230m2 to jest 11,5KW

i to przy temperaturach krytycznych

wstawienie tam kloca 33KW jeśli takowy jest faktycznie to gwarancja szybkiego remontu komina, prawdopodobnie przylegających do niego pomieszczeń i oczywiście wymiany kotła na nowy

nie zazdroszczę związku z takim potworem i to jeszcze tłokiem

dokładnie to w papierach piec ma wpisane 25kW , tylko instalator twierdzi , że on może osiągnąć ponad 30kW , nie rozumiem ale tak uważał sprzedając mi ten piec. Ale w DTR od producenta jest wbite 25.

Czyli jeśli dobrze rozumiem wasze wypowiedzi , przy takim piecu spalanie 35kg w taką pogodę to normalne?

Gość Arturo72

Czyli jeśli dobrze rozumiem wasze wypowiedzi , przy takim piecu spalanie 35kg w taką pogodę to normalne?

W taką pogodę potrzebujesz Ty czyli dom ok.1,5kW na godzinę czyli urządzenie grzewcze pracując z taką mocą przez 24h zużyje na ten cel ok.36kWh,licząc 1kWh przy węglu na 0,15zł to doba powinna cię kosztować 5,4zł czyli jakieś 6-7kg węgla i tyle potrzebuje dom. Skoro zużywasz 35kg czyli 28zł na dobę to znaczy,że te 7kg te 6zł idzie na dom a 28kg czyli 22zł wyrzucasz kominem.

Bardzo mądrze ;)

Ktoś wspominał,że wegiel jest tani ? :D

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
a są piece które spalą 7kg na dobe???przy tej powierzchni?

Jak Ci już wyżej pisali to nie powierzchnia domu jest ważna tylko zapotrzebowanie domu na moc i ciepło.

Czy istnieją nie wiem ale masz co najmniej o 200% za mocny kocioł który ma potężny palnik który nie jest w stanie mniej spalić.

To jest właśnie węgiel...

Skoro tak piszesz to chyba tak jest :)

Na pewno idzie z tego urwać z połowę ale kto ma tyle czasu i zaparcia żeby Ci to zrobić na odległość, tak pstryk i już to tylko w Erze było :)

Nad tym trzeba posiedzieć, coś widzieć i widzieć a tu każdy jest "ślepy", Twoje oczy mogą widzieć inaczej.

Wal teraz do tego kto polecał, skoro polecał to chyba był przekonany że to co poleca jest takie dobre i jeśli będzie jakiś problem powinien umieć coś z tym zrobić bo inaczej to inaczej tego nie nazwę jak........................

Mieszkam od trzech tygodni , dom wybudowany stoi już od 4 lat , także na pewno jest wysuszony , było grzane do tej pory kominkiem z płaszczem wodnym, ale sporadycznie żeby nie zamarzło.

Kotła nie wymienie , bo przecież producent sprzedał mi taki jaki kazał kupić "fachowiec" od CO. Więc zostaje mi kombinować z ustawieniami. Czy ktoś ma podobnej wielkości kocioł ,ze sterownikiem TITANIC 1S?

Ok , w takim razie z trochę innej beczki pytanie:

Temperatura na piecu 55st , ogrzewanie podłogowe na zaworach grzejnikowych termostatycznych. Pompa CO i pompa CWU na powrocie. Nie mam jeszcze zaworu czterodrożnego. , Pytanie moje brzmi: Czy opłaca mi się instalować Sterownik pokojowy , który będzie mi rozłączał pompę CO po uzyskaniu odpowiedniej temperatury w domu , czy zostać przy głowicach termostatycznych?

czy ty dajesz 55st w rurki OP??

to za dużo jest

podłogówka dobrze policzona powinna ogrzac temperaturami rzędu 35stC zatem i zawór 4d lub jakieś inne mieszadło niezbędne moim zdaniem

dodatkowo rozłączanie pompy CO przy podłogówce będzie mocno destabilizować układ. lepiej regulować komfort termiczny obniżając temperaturę wody w rurkach niż zamykając zupełnie dopływ. jak wystygnie wylewka to zanim się ponownie rozgrzeje co wymaga i czasu i energii w domku zdąży temperatura jeszcze mocniej się obniżyć

nie no oczywiście ,że nie daję na rurki 55 st. Przed rozdzielaczem jest zawór termostatyczny i on reguluje temperaturę na podłogówkę.Pytanie czy ten zawór a raczej zawory . bo mam dwa rozdzielacze podłogówki są wystarczające , czy zamontować jeszcze coś co mi pozwoli oszczędzić paliwo , nie wiem , może zawór 4 lub 3 drożny?