hevi 06.03.2016 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 (edytowane) Witam . Od dwóch tygodni jestem w posiadaniu kotła z podajnikiem. Wprowadziliśmy się do nowego domu jakieś dwa tygodnie temu , do tej pory dom był ogrzewany sporadycznie kominkiem z płaszczem wodnym , jednakże dokładanie do kominka i ciągły smród w salonie doprowadził do tego ,że zdecydowaliśmy się na kocioł CO. Dom o powierzchni 230m2 , ogrzewanie tylko podłogowe na całej powierzchni.Dość dobra izolacja domu. Kocioł podobno 33kw , sterownik TITANIC. W momencie kiedy instalatorzy podłączyli kocioł , przez pierwszą dobę spalił.....120kg!!!!! ekogroszku (kaloryczność 28-29MJ). Piec z podajnikiem tłokowym. Przez następne doby było to odpowiednio 90 , 60 , 50 kg i na tym stanęło , instalatorzy rozłożyli ręce i powiedzieli , że zły piec kupiłem.......Więc wziąłem się sam za poznawanie mojego pieca i sterownika. Dziś po dwóch tygodniach od zainstalowania pieca wygląda to u mnie tak: temperatura w domu w granicach 22-23 stopnie , zasobnik z podwójną wężownicą 220l (zapomniałem dodać, spalanie na dziś wychodzi mi minimum 35kg ekogroszku na dobę , ale bliżej 40kg niż 35...... temperatura na dworze na plusie jest.. Moje ustawienia na dzień dzisiejszy: Temp.zadana: 48 st. Czas między podaniami:5min Dmuchawa:4 bieg Czas przedmuchu: 25 sek Przerwa w podtrz: 8 min Krotność :10 (Piec nie wygasa więc mógłbym krotność jeszcze zwiększyć) Nastawa CWU- 45 stopni. Priorytet:CWU Co mam nie tak? Z góry dziękuję za odpowiedź....Bo skoro teraz mi pali ok 40kg , to zimą przy -10 spali chyba 80kg.... Dodam jeszcze ,że na tych ustawieniach piec gdy się wychłodzi do zadanej temp.czyli 48 st , temp schodzi do 44 -42 stopnie , potem po podaniu następuje następne podanie po tych 5 minutach i tak po około 10 minutach piec dochodzi już spokojnie do zadanej temperatury , maxymalnie osiąga w granicach 61-64 stopnie , no a wychładza się różnie , raz po 40 minutach , raz po godzinie i tak cykl się powtarza. Czy wszystko mam dobrze ustawione , czy coś jeszcze zmienić? Edytowane 6 Marca 2016 przez hevi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 06.03.2016 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 Trzeba było wziąć ślimaka 12kW a nie takiego kloca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hevi 06.03.2016 16:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 12 kW na ponad 230m2????? , to chyba troszkę mało:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 06.03.2016 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 Piszesz że dom dobrze ocieplony, jeśli tak jest to jeszcze nie miałby się przy czym napocić Mam 12-tki nawet na 260 a jedną na 340 tyle że podpięta z buforem 2000L. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 06.03.2016 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 12 kW na ponad 230m2????? , to chyba troszkę mało:) a co ma do tego powierzchnia? do powierzchni dobierało sie kotły 30 lat temu teraz dom ocieplony zgodnie z obowiązującymi przepisami nie będzie potrzebowal więcej niż 50W/m2 czyli dla powierzchni 230m2 to jest 11,5KW i to przy temperaturach krytycznych wstawienie tam kloca 33KW jeśli takowy jest faktycznie to gwarancja szybkiego remontu komina, prawdopodobnie przylegających do niego pomieszczeń i oczywiście wymiany kotła na nowy nie zazdroszczę związku z takim potworem i to jeszcze tłokiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hevi 06.03.2016 17:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 dokładnie to w papierach piec ma wpisane 25kW , tylko instalator twierdzi , że on może osiągnąć ponad 30kW , nie rozumiem ale tak uważał sprzedając mi ten piec. Ale w DTR od producenta jest wbite 25. Czyli jeśli dobrze rozumiem wasze wypowiedzi , przy takim piecu spalanie 35kg w taką pogodę to normalne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 06.03.2016 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 (edytowane) Czyli jeśli dobrze rozumiem wasze wypowiedzi , przy takim piecu spalanie 35kg w taką pogodę to normalne? W taką pogodę potrzebujesz Ty czyli dom ok.1,5kW na godzinę czyli urządzenie grzewcze pracując z taką mocą przez 24h zużyje na ten cel ok.36kWh,licząc 1kWh przy węglu na 0,15zł to doba powinna cię kosztować 5,4zł czyli jakieś 6-7kg węgla i tyle potrzebuje dom. Skoro zużywasz 35kg czyli 28zł na dobę to znaczy,że te 7kg te 6zł idzie na dom a 28kg czyli 22zł wyrzucasz kominem. Bardzo mądrze Ktoś wspominał,że wegiel jest tani ? Edytowane 6 Marca 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hevi 06.03.2016 19:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 a są piece które spalą 7kg na dobe???przy tej powierzchni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 06.03.2016 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 a są piece które spalą 7kg na dobe???przy tej powierzchni? Jak Ci już wyżej pisali to nie powierzchnia domu jest ważna tylko zapotrzebowanie domu na moc i ciepło. Czy istnieją nie wiem ale masz co najmniej o 200% za mocny kocioł który ma potężny palnik który nie jest w stanie mniej spalić. To jest właśnie węgiel... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hevi 06.03.2016 20:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 To ja tego mojego instalatora powieszę za klejnoty.....zaufałem komuś kto jest fachowcem , ale prawda jest taka , że nie ma co ufać żadnemu "fachowcowi".... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 06.03.2016 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 Trzeba było pisać przed a nie jak już "mleko" się rozlało.Żeby to chociaż był ślimak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hevi 07.03.2016 19:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 Czyli podsumowując , kocioł 25kW z podajnikiem tłokowym na moją powierzchnie będzie palił przy dodatnich temperaturach w granicach 40 kg na dobę. Tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 07.03.2016 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 Skoro tak piszesz to chyba tak jest Na pewno idzie z tego urwać z połowę ale kto ma tyle czasu i zaparcia żeby Ci to zrobić na odległość, tak pstryk i już to tylko w Erze było Nad tym trzeba posiedzieć, coś widzieć i widzieć a tu każdy jest "ślepy", Twoje oczy mogą widzieć inaczej. Wal teraz do tego kto polecał, skoro polecał to chyba był przekonany że to co poleca jest takie dobre i jeśli będzie jakiś problem powinien umieć coś z tym zrobić bo inaczej to inaczej tego nie nazwę jak........................ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 08.03.2016 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2016 A ja zapytam, jak długo mieszkasz, jak długo dom się suszy. Poza tym, jeśli rzeczywiście chcesz się pozbyć kloca, zażądaj od sprzedawcy kotła dokumentacji wymaganej obecnymi przepisami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hevi 08.03.2016 15:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2016 Mieszkam od trzech tygodni , dom wybudowany stoi już od 4 lat , także na pewno jest wysuszony , było grzane do tej pory kominkiem z płaszczem wodnym, ale sporadycznie żeby nie zamarzło. Kotła nie wymienie , bo przecież producent sprzedał mi taki jaki kazał kupić "fachowiec" od CO. Więc zostaje mi kombinować z ustawieniami. Czy ktoś ma podobnej wielkości kocioł ,ze sterownikiem TITANIC 1S? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 08.03.2016 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2016 Masz to na piśmie, co zalecił fachowiec?Zresztą, nie ma obowiązku, Twoje pieniądze, czas i zdrowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hevi 09.03.2016 10:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 Nie , nie mam na piśmie. Może mi ktoś doradzić jakie ma ustawienia na sterowniku Titanic z podajnikiem tłokowym?Mleko się już rozlało , to fakt , ale chcę jakoś z tej sytuacji wybrnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hevi 10.03.2016 10:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2016 Ok , w takim razie z trochę innej beczki pytanie: Temperatura na piecu 55st , ogrzewanie podłogowe na zaworach grzejnikowych termostatycznych. Pompa CO i pompa CWU na powrocie. Nie mam jeszcze zaworu czterodrożnego. , Pytanie moje brzmi: Czy opłaca mi się instalować Sterownik pokojowy , który będzie mi rozłączał pompę CO po uzyskaniu odpowiedniej temperatury w domu , czy zostać przy głowicach termostatycznych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 10.03.2016 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2016 czy ty dajesz 55st w rurki OP??to za dużo jestpodłogówka dobrze policzona powinna ogrzac temperaturami rzędu 35stC zatem i zawór 4d lub jakieś inne mieszadło niezbędne moim zdaniemdodatkowo rozłączanie pompy CO przy podłogówce będzie mocno destabilizować układ. lepiej regulować komfort termiczny obniżając temperaturę wody w rurkach niż zamykając zupełnie dopływ. jak wystygnie wylewka to zanim się ponownie rozgrzeje co wymaga i czasu i energii w domku zdąży temperatura jeszcze mocniej się obniżyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hevi 10.03.2016 20:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2016 nie no oczywiście ,że nie daję na rurki 55 st. Przed rozdzielaczem jest zawór termostatyczny i on reguluje temperaturę na podłogówkę.Pytanie czy ten zawór a raczej zawory . bo mam dwa rozdzielacze podłogówki są wystarczające , czy zamontować jeszcze coś co mi pozwoli oszczędzić paliwo , nie wiem , może zawór 4 lub 3 drożny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts