Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prośba o pomoc w ustawieniach kotła z podajnikiem tłokowym

hevi

Recommended Posts

Ciach

W dodatku założyłem do niego niedawno palnik rynnowy Ewmmar Ness i palę najtańszą odsiewką z węgli 22 MJ, sporo jest w tym naprawdę drobnego sortu.

Możesz opisać jaki jest profit rynny w stosunku do ekoenergii2 15kW przy paleniu odsiewką?

Interesuje mnie lekko wilgotna odsiewka + trociny - chodzi o bezproblemowe zejście z kosza do podajnika ... koszt kWh jest poniżej 0,09PLN ...

Sucha schodzi bez problemu ... ale delikatnie wilgotna byłaby lepsza ;)

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Profitu jakiegoś nie widzę, myślę że to raczej Ekoenergia większą sprawność uzyska . Rynnę założyłem w miejsce starej fajki, w której miałem czy odsiewem nie da się palić ( po dobie - dwóch najdrobniejsza frakcja zbija się w kolanie i blokuje ślimak ). Po prostu rynnę miałem możliwość kupić po taniości i nie wymagała większych przeróbek i kosztów - wszystko na zewnątrz kotła zostało bez zmian. U mnie już na pewno nic wilgotnego by nie zeszło, bo kosz jest też po tej fajce. Dość mocno wypłaszczony dołem i samo zejście jest naprawdę małe w porównaniu do tego co mam np. w Ardeo. Odsiew czy miał musi być suchy, żeby mi się nie wieszał. Edytowane przez kobra64

Panowie , a jeszcze jedno pytanie: Palę od wczoraj miałem 25-28kJ , charakterystyka spalania jest zupełnie inna niż ekogroszku. Długo dochodzi do zadanej temperatury , ale jak już dojdzie to trzyma ok 40 min. I teraz pytanie jak jest lepiej ustawić sterownik?Bo sytuacja wygląda następująco:

Gdy zejdzie poniżej zadanej temp (50st) , mimo podawania i tak zejdzie z temperaturą do 37 st.dopiero potem podbija i idzie w górę. Podawanie w trybie praca mam ustawione teraz co 10 minut , dmuchawa na 4 (max 11). Dobre mam te ustawienia , czy coś zmienić?

I jeszcze jedno bardzo ważne pytanie: Czy w sterowniku mogę zmieniać czas pracy podajnika? Bo fabrycznie ustawione jest na 55sec , i pytanie czy w tłokowcu można tą wartość przestawiać-skrucić? Rozumiem , że jeśli byłoby można , to oznaczałoby ,że poda za jednym razem mniej paliwa , dobrze rozumiem? Tylko gdzieś wyczytałem(nie pamiętam już gdzie ) ,że przy tłokowcu nie wolno zmieniać tego parametru , bo tak jest jakiś kontaktron na silniku czy coś takiego. Wytłumaczy mi ktoś o co w tym wszystkim chodzi?

Ile podaje jednorazowa dawke ten tłok ile gram , moze ma regulacje ciegna i da sie dawke regulowac mechanicznie ,Tłok powinien tak pracowac ze robi po podaniu impulsu ze sterownika jeden pełny cykl pracy i wraca do pozycji wyjsciowej po to ma ta krancowke .Chodzi o to zeby po podaniu dawki tłok zamykał dostep ognia do kosza zasypowego .Zobacz jak to u ciebie dziala ten tłok czy wraca do pozycji wysciowej czy staje byle jak losowo wtedy regulcja czasu dało by sie regulowac choc watpie zeby ktos zastosował takie rozwiazanie :D

Co to za kocioł jest nazwa albo foty jakies link zeby to zobaczyc

Edytowane przez marcus312

kocioł od tego producenta: http://www.mikmar.eu/kwmsr.html , zmieniłem czas podawania na 5 min 30 sec , bo przy 10 minutach , przy załączeniu pompy C.O nie był w stanie się podnieść do zadanej . Zmieniłem też zadaną i wynosi teraz 55 st , mimo ,że mam podłogówkę i nie potrzebuje takiej temp , ale widzę ,że kocioł wtedy lepiej się czuje jak ma wyższą , i dłużej trzyma w podtrzymaniu. Chyba będę musiał założyć jakiś zawór ,3 lub 4 drożny..... Coś muszę wymyśleć , bo 30 kg miału teraz jak jest na plusie , to za dużo ....